Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Co (ne)dělat, když potkáte medvěda: Hlavně nepanikařte a neutíkejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Dovedli byste se správně zachovat v situaci, kdy v přírodě potkáte medvěda? Mnoho lidí by zpanikařilo a dalo se na útěk. To je ovšem velká chyba. Jak se tedy dle odborníků zachovat?

Článek

Česko obletěla zpráva, že dne 15. března 2024 napadl v Nízkých Tatrách medvěd dva zahraniční turisty. Jednatřicetiletá žena bohužel podlehla zraněním, která jí šelma způsobila. O dva dny později informovala média o tom, že na Slovensku došlo k dalšímu útoku medvěda, tentokrát bylo napadeno celkem pět osob včetně desetileté dívky. Stalo se tak v Liptovském Mikuláši. Ačkoliv jsou v našich končinách setkání s medvědy výjimečná, je dobré vědět, co v takové situaci (ne)dělat.

Útoky medvědů jsou vzácné

Přírodovědec působící v National Wildlife Federation, David Mizejewski, má pro veřejnost uklidňující zprávu – útoky medvěda jsou spíše raritou. Osobně považuje za větší riziko jet do supermarketu autem, než se vydat na výlet do národních parků. Přesto odborníci nabádají k opatrnosti, například Tom Smith, profesor na Univerzitě Brighama Younga, doporučuje, abyste si před výletem do přírody zjistili, zda v dané lokalitě nebyl v poslední době medvěd spatřen. Dle dat žije v Evropě odhadem 18 000 medvědů hnědých, jejich nejpočetnější populace v rámci Evropy žije v Karpatech. Stále ale platí, že setkání s touto šelmou je spíše velká náhoda.

Co (ne)dělat, když potkáte medvěda

Ačkoliv se to z pohodlí domova snadno radí, odborníci se shodují, že základem je při setkání s medvědem zachovat klid. Výhodu máte, pokud jste ve skupině osob, dle Toma Smithe, který analyzoval chování medvědů, je malá šance, že by medvěd zaútočil na početnou skupinu lidí. Nejlepší je pokusit se držet si odstup a vyčkat, zda medvěd sám neodejde. Ačkoliv to může být velmi stresující situace, věřte, že ač je medvěd mohutná strach nahánějící šelma, většina z nich na vás opravdu nebude chtít zaútočit.

Doporučuje se na medvěda mluvit klidně a hlasitě, naopak je velkou chybou neudržet emoce pod kontrolou a začít hystericky ječet nebo pištět. Rozhodně se vyhněte prudkým pohybům, ty by mohly medvěda vyprovokovat k akci, jelikož vás v ten moment může začít považovat za kořist. Pokud s sebou máte malé děti, vezměte je do náruče. Pakliže s sebou máte psa, připněte jej na vodítko, případně jej neste a snažte se jej zklidnit. Odborníci také radí při setkání s medvědem pomalu mávat rukama nad hlavou. Opět je ale důležité nedělat žádné zbrklé pohyby. Dalším tipem je snažit se najít vyvýšené místo, abyste vypadali co nejvyšší, zkuste třeba vylézt na pařez či kámen.

Pokud jde o to, co rozhodně nedělat, tak se v žádném případě nesnažte medvěda „uplatit“ jídlem, které máte s sebou. Nepřibližujte se k němu a to platí obzvlášť, pokud má medvědice s sebou mláďata. Matka se bude snažit je instinktivně bránit, proto když medvíďata někde uvidíte, okamžitě se vzdalte. Až se budete od medvěda vzdalovat, neutíkejte, pomalu couvejte a pohybujte se přitom do stran. Útěk je špatnou taktikou z důvodu, že medvěd bude rychlejší než vy, dovede totiž běžet rychlostí až 56 km/h. Navíc v momentě, kdy se rozeběhnete, stáváte se jeho kořistí. Raději tedy couvejte pomalu a snažte se dávat dobrý pozor, soustředit se a hlavně nezakopnout.

Co když medvěd přece jen zaútočí?

Ačkoliv jak už bylo řečeno, jsou útoky medvědů na lidi vzácné, nelze vyloučit, že k nim dojde. Obrana vůči útoku se liší dle druhu medvěda. Pokud jde o medvěda hnědého a grizzlyho, doporučuje se zkusit hrát mrtvého a doufat, že medvěd odejde. Pokud by útok přetrvával, je pak vaší jedinou šancí bránit se čímkoliv, co zrovna máte po ruce. Jestliže by vás ovšem napadl medvěd baribal, rozhodně si na mrtvého nehrajte. Snažte se vyhledat úkryt, kam by na vás nemohl. V případě, že to není možné, odborníci radí bránit se například házením předmětů. Na trhu jsou i obranné spreje proti medvědům, které jsou velmi účinné, proto je odborníci doporučují preventivně přibalit do batohu před výletem do oblasti, kde se medvědi běžně vyskytují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz