Hlavní obsah
Sport

Hokejista Joe Murphy: Vítěz Stanley Cupu kdysi vydělal miliony. Kvůli závislostem přišel o všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: iStock (licence autora)

Ilustrační foto

Hokejista Joe Murphy měl kdysi miliony dolarů na kontě, slávu i úspěch. Postupem času se ale objevily změny v jeho chování, propadl drogám, a nakonec přišel úplně o všechno. Dnes je z něj bezdomovec s blednoucími vzpomínkami na kdysi zářnou kariéru.

Článek

Joseph Patrick Murphy, který je dnes známý jako Joe Murphy, se narodil 16. října 1967, v Londonu, který se nachází v kanadské provincii Ontario. Od malička měl Joe Murphy vášeň pro hokej. V tomto sportu zazářil v momentě, kdy se jeho rodina přestěhovala na západ. Usadili se ve velmi dobré čtvrti North Vancouver. Tehdy hrál za North Shore Winter Club a šlo mu to skutečně skvěle. Mezi hokejisty si našel i kamaráda, Scotta Rawsona, se kterým se vídal na ledě i mimo něj. Společně posléze tito dva přátelé zamířili jako spoluhráči do kanadské univerzitní ligy, konkrétně do týmu Michiganské státní univerzity. Dle trenéra Ricka Kozubacka byl Joe Murphy velký dříč. Přijal ho tehdy jako náhradu za Bretta Hulla, který byl rovněž excelentní sportovec, ale dle Kozubacka mu chyběla píle a odhodlání.

Posléze se přidal k týmu Spartans. Danton Cole, jeho tehdejší spoluhráč, na něj vzpomíná jako na velkou posilu týmu. Do zápasů prý dával všechno a rád vyhrával. Svou kariéru v NHL započal v týmu Detroit Red Wings. Zde se osvědčil jako výtečný centr. V roce 1990 oblékl dres týmu Edmonton Oilers. Zpočátku se mu v novém týmu úplně nedařilo, ale poté, co trenér změnil strategii, kdy Murphyho umístil do silné herní trojice, se mu opět začalo vést dobře. Nakonec se dočkal i přelomového úspěchu jeho kariéry, v roce 1990 byl součástí sestavy Edmonton Oilers, která získala Stanley Cup. O tři roky později Joe Murphy putoval do týmu Chicago Blackhawks, s Edmontonem se totiž nedohodl na znění smlouvy. Za svou kariéru hrál také za St. Louis Blues, San Jose Sharks či Boston Bruins. Celkem v NHL odehrál 779 zápasů, vstřelil 233 gólů a připsal si 295 asistencí.

Osudový náraz

Pokud bychom kromě výhry Stanley Cupu měli vybrat další podstatný okamžik Murphyho kariéry, byl by to osudový náraz, ke kterému došlo při zápasu Edmonton Oilers proti Detroit Red Wings, dne 9. ledna 1991. Joe Murphy se tehdy dostal k puku, se kterým se pohyboval kolem vlastní branky. V ten moment přišla nečekaná rána – na mantinel jej natlačil Shawn Burr, jeho bývalý spoluhráč z Red Wings. Joe Murphy to očividně vůbec nečekal, dle videozáznamu letěl vzduchem a posléze se ošklivě praštil do hlavy. „Nebyli jsme schopni získat lékařské záznamy z toho incidentu, ale Joe říká, že mu to prorazilo lebku,“ říká Rick Westhead, novinář, který celý případ zmapoval a natočil o Murphym krátký dokument.

Změna chování

Ačkoliv muselo být očividné, že Joe Murphy tehdy potřeboval akutní lékařskou pomoc, do nemocnice se okamžitě nedostal, odešel na lavičku a poté se dokonce vrátil do hry. Ačkoliv mu tehdy nebylo diagnostikováno poranění mozku, začalo se pomalu měnit jeho chování. Z tvrdě pracujícího hráče, na kterého se trenéři mohli spolehnout, se stal nevyzpytatelný člověk, který propadl závislostem – alkoholu a drogám. Producent dokumentu Rick Westhead je přesvědčený, že by za tím mohly být údery do hlavy, kterých během kariéry dostal nespočet. Stejného názoru má být dle Westheada i kalifornská neuropsycholožka, která měla bývalému hokejovému hráči diagnostikovat deprese a úzkosti, které dle ní měly vzniknout v důsledku velkého počtu úderů do hlavy, které Murphy během své kariéry utrpěl.

V posledních letech se v této souvislosti mluví zejména o chronické traumatické encefalopatii (CTE), což je nemoc vznikající v důsledku opakovaných zranění. O souvislosti tohoto onemocnění s hraním hokeje se vede ostrá debata. Zatímco například Rick Westhead vidí souvislost mezi psychickými problémy, depresemi, úzkostmi a zraněními hlavy, ke kterým dochází během hokejových utkání, NHL tuto souvislost zpochybňuje. „Posloucháme lékařské názory na CTE a nevěřím, že existuje nějaká zdokumentovaná studie, která by naznačovala, že prvky naší hry vedou k CTE. Byly zde ojedinělé případy hráčů, kteří hru hráli a měli CTE, ale to neznamená, že to nutně pocházelo z hraní v NHL,“ řekl komisionář NHL Bettman pro NPR.

Život na ulici

Psychické problémy v kombinaci s užíváním návykových látek si vybraly svou daň. Joe Murphy kdysi býval úspěšným hokejistou, který dovedl vydělat miliony dolarů, dnes je z něj bezdomovec potulující se ulicemi malého kanadského městečka Kenora. Otevřeně mluví o svých problémech s duševním zdravím, v minulosti se potýkal s výpadky paměti, výkyvy nálad a musel se vypořádat i s myšlenkami na sebevraždu. Dle novinářů, kteří se s ním pokoušeli dělat rozhovor, při hovoru skáče z tématu na téma, mluví nesouvisle a nedokáže udržet myšlenku. Navštěvuje centrum, které pomáhá lidem bez domova, kde dostane jídlo, pití a ošacení zdarma. Během let se mu mnoho lidí snažilo pomoci, navíc také dostává důchod, který činí 1000 dolarů, pomoc s léčbou mu nabídla i samotná NHL, i tak se mu zatím nepodařilo začít znovu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz