Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hvězdná sovětská gymnastka Olga Korbut: Předvedla salto tak nebezpečné, že ho zakázali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Gymnastka Olga Korbut se do historie sportu zapsala svým oslnivým „Korbut saltem“, které sice udělalo dojem na porotu i diváky, ale posléze bylo pro svou nebezpečnost zakázáno.

Článek

Jedna z nejlepších sovětských gymnastek, Olga Korbut, se na rodila 16. května roku 1955 ve městě Grodno. Její otec byl průmyslový inženýr a matka kuchařka. Vyrůstala spolu s dvěma sestrami a bratrem. S gymnastikou začala v 8 letech, a jelikož u ní byl patrné pohybové nadání, zapsali ji rodiče na sportovní školu. Tehdy ji trápilo, že ač byla v mnohých sportech lepší než ostatní děvčata, byla výškově nejnižší ze třídy.

Obzvláště vynikala v gymnastice. Její vůbec první trenérkou byla Yelena Volchetskaya, které se podařilo získat zlato na olympiádě v roce 1964. Yelena Volchetskaya v Olze viděla skutečný talent. „Tady je dívka, která vypadá, že dokáže všechno. Myslím, že má předpoklady být dobrou gymnastkou,“ řekla, když ji předávala pod křídla novému trenérovi. Tím byl Renald Knysh, který v Olze na jednu stranu viděl opravdový talent, na stranu druhou se mu zdála málo snaživá a také trochu vrtošivá.

Foto: Klaus Zaugg, Public domain, via Wikimedia Commons

Olga Korbut

První úspěchy

Olga Korbut debutovala v roce 1969 na mistrovství SSSR. Tehdy jí ještě nebylo 15 let, ale byla jí udělena výjimka, která jí umožnila soutěže se zúčastnit. Hlavní trenérka ženského týmu SSSR, Larissa Latynina, totiž byla přesvědčená, že mladičká Olga je takový talent, že je schopná konkurovat i starším a zkušenějším dívkám. Ukázalo se, že měla pravdu. Ačkoliv to byla její první soutěž, kde byla nejmenší a nejmladší ze všech, obsadila krásné páté místo. Navíc si získala i přízeň diváků, kteří její vystoupení odměnili bujarým potleskem. Trenér Kysh v dívce viděl potenciál a začal hned vymýšlet nové prvky, které by Olga mohla předvádět. O rok později Olga získala zlatou medaili za přeskok na mistrovství SSSR. Posléze ale načas musela svou slušně rozjetou sportovní kariéru přerušit kvůli nemoci.

„Korbut salto“ ji proslavilo, ale pak ho zakázali

Na výsluní se vrátila roku 1972. Povedlo s jí vybojovat tři zlaté a jednu stříbrnou medaili na olympijských hrách v Mnichově. Zde převedla svůj mistrovský kousek, kterému se dnes říká „Korbut salto“. Jde o prvek prováděný na asymetrických bradlech, kdy si gymnastka stoupne na vyšší žerď, udělá salto vzad, posléze se znovu chytí této žerdi. Ačkoliv se jedná o velmi efektní gymnastický prvek, nakonec se přistoupilo k jeho úplnému zákazu s ohledem na jeho nebezpečnost.

Další úspěch si Olga Korbut připsala o rok později, když vyhrála se sovětským týmem světové studentské hry. V tento rok také získala stříbrnou medaili na mistrovství Evropy. V roce 1976 se zúčastnila olympiády v Montrealu, ale kvůli zranění nepodala tak oslnivý výkon jako minule. Přesto získala stříbrnou medaili za disciplínu kladina a zlatou týmovou medaili.

Konec kariéry a emigrace do USA

V roce 1977 Olga Korbut dokončila studia na Pedagogickém institutu v Grodně a stala se učitelkou. Provdala se za hudebníka Leonida Bortkeviče a v roce 1979 se jim narodil syn Richard. Kariéru gymnastky ukončila, i tak se jí v roce 1988 dostalo prestižního ocenění, když se stala první gymnastkou uvedenou do Mezinárodní gymnastické síně slávy. V 90. letech emigrovala do Spojených států amerických, zde začala pracovat jako trenérka gymnastiky. V roce 2017 prodala své medaile za 333 500 dolarů. Ruské noviny Gazeta.ru uvedly, že má slavná sportovkyně finanční problémy. „Medaile zachránily Korbut před hladem,“ hlásal titulek Gazeta.ru. Olga Korbut se proti tomuto tvrzení ohradila a do médií řekla, že v žádné finanční tísni není.

Zdroje: Olympics, Britannica, Gymn Forum, Reuters, USA Today, Wikipedia – heslo Olga Korbut

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz