Hlavní obsah
Cestování

Mexický ostrov panenek: Hrozivě vypadající místo, za kterým se ovšem skrývá smutný příběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Esparta Palma, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Ostrov panenek v Mexiku je rájem milovníků tajemna i lovců duchů. Nachází se zde více než tisíc strašidelných panenek, které vás doslova hypnotizují očima. Historie ostrova je ale spíše smutná než děsivá.

Článek

Ostrov panenek (Isla de las Muñecas) nacházející se v jižní části hlavního města Mexika je místem, kde tuhne krev v žilách i otrlým jedincům. Jakmile vstoupíte na toto strašidelné místo, sevře se vám žaludek. Prakticky okamžitě se totiž ocitnete „v obklíčení“ děsivých panenek, které jsou pověšené opravdu všude. Shlíží na vás ze stromů, jsou přibité na dřevěných vratech či nabodnuté na kůly. Většina z nich je ve velmi špatném stavu. Najdete zde špinavé a popraskané panenky, na které roky sedá prach, některým z nich chybí oči či končetiny, jiné se už úplně rozpadají či jsou obsypané hmyzem.

Místo je to velmi staré, síť umělých ostrůvků byla vytvořena už za dob Aztécké říše. Ostrov panenek je dnes součástí světového dědictví UNESCO. Kdysi také sloužilo jako úkryt pro mexické revolucionáře či osoby pronásledované kvůli své víře. Říká se, že někteří z nich zde byli zabiti a vhozeni do místních vod. Ostrov je vyhledávaný turisty, lidmi, které fascinuje tajemno i lovci duchů. Dostat se sem lze pouze lodí. Je zapsán v Guinessově knize rekordů jako „místo s největší sbírkou strašidelných panenek na světě“. Pro jedny je to místo, kde straší a zjevují se duchové, pro druhé jen ostrov s velmi smutnou historií.

Foto: Wa17gs, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Panenky vás pozorují na každém kroku.

Legenda o utonulém děvčátku

Stará legenda praví, že na ostrově žil byl farmář Julian Santana Barrera, který opustil svou rodinu a usadil se na tomto zapomenutém místě. Podle některých místních obyvatel tu došlo jednoho dne ke strašné tragédii, utonulo zde malé děvčátko. Jiní tvrdí, že se jednalo pouze o výplod Julianovy mysli. Potvrdit lze jen to, že daný farmář v těchto místech skutečně žil v 50. letech minulého století, jak to bylo s dívenkou nikdo přesně neví. Dle legendy našel dívku bez známek života ve vodě právě Julian Santana Barrera, přičemž kousek od ní plavala panenka. Příbuzný Barrery a současný správce ostrova, Rogelio Sanchez Santana, trvá na tom, že je příběh pravdivý. „Děvče plavalo se svou sestrou či přáteli a proud ji strhl, a ona se utopila,“ vypráví.

Dle jeho verze začal následující ráno Julian Santana Barrera vídat duchy. Najednou se mu přestalo dařit v pěstování plodin, přišel o celou úrodu. Duch dívky mu prý měl škodit natolik, že se rozhodl jej ukonejšit právě panenkami, které jsou zde k vidění. Celkem jich shromáždil více jak tisíc. Některé vyhrabal v popelnicích, jiné dostal darem. Zajímavostí je, že domnělá kletba místa nakonec dostihla i přes obětiny samotného Juliana Santanu Barreru, v roce 2001 byl nalezen mrtvý na stejném místě, kde údajně on sám před lety našel tělo zesnulého děvčátka. Zemřít prý měl na infarkt, ale Rogelio Sanchez Santana je přesvědčen, že ho duch dívky stáhl s sebou do vody.

Foto: Wa17gs, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Tuto panenku údajně našel farmář ve vodě vedle utonulé dívky.

Straší na ostrově?

Ačkoliv se ostrov může jevit hrůzostrašně i ve dne, návštěvníci, kteří tu byli, doporučují, abyste sem také zavítali. „Je to tu velmi klidné, ale mám pocit, že v noci to možná bude dost strašidelné, když se na vás všechny tyhle panenky dívají, jsou všude kolem vás,“ říká José Pérez, návštěvník z Texasu. Jiní turisté zase popsali divný pocit, který je přepadl po příjezdu na místo či husí kůži, která jim naskočila, jen co připluli.

Dodnes je tu však dle správce ostrova slyšet nevysvětlitelný pláč a také se zde zjevují stíny. Rovněž se místem má v noci procházet jediná panenka mající jméno – Augustina. O té byl kdysi prý Julian Santana Barrera přesvědčen, že je jeho ochránkyní a zároveň jej i léčí. Vedle panenky turisté naleznou talíře, na které mohou pokládat obětiny určené Augustině. Dovoleno je i přivézt si na ostrov vlastní panenku, ale nikdy si žádnou z místa neodvážejte, dle pověry by to mělo strašlivé následky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz