Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběhy jako z filmu Je to i můj život: Děti, které se narodily, aby se staly dárci pro sourozence

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stable Diffusion, DaVinci (generováno ai)

Ilustrační foto

Film Je to i můj život z roku 2009 vyvolal u diváků po svém uvedení pořádnou bouři emocí. Vypráví o dívce, která se narodila jen proto, aby se stala dárkyní pro svou nemocnou starší sestru. Podobné příběhy se odehrály i ve skutečnosti.

Článek

Když byl v roce 2009 uveden do kin snímek Je to i můj život v hlavní roli s Cameron Diaz, stal se z něj okamžitě filmový hit. Snímek vypráví o nemocné dívce Kate, která trpí leukémií. Její rodiče se ji snaží zachránit, ale bohužel nejsou vhodnými dárci. Rozhodnou se tedy, že skrze umělé oplodnění počnou dítě, které bude sloužit jako dárce pro svou starší sestru. Anna, jak holčičku ve filmu pojmenují, se však rodičům nakonec vzepře a celou věc dá k soudu. Než však vynesou rozsudek, Kate zemře. Ačkoliv si diváci tento emotivní snímek zamilovali, ohlasy filmových kritiků byly smíšené. Děj filmu je sice vymyšlený a je založený na stejnojmenném románu z pera Jodi Picoult, ale podobné příběhy se skutečně staly. Které děti se narodily, aby se staly dárci pro své sourozence?

Adam se narodil, aby se stal dárcem pro svou sestru

Ačkoliv Jodi Picoult nikdy neuvedla, zda se při psaní svého románu, který vyšel v roce 2004, inspirovala skutečným příběhem, podobný osud jako její postavu Kate stihl i Molly Nash, narozenou 4. července 1994. Ukázalo se, že dívenka trpí tzv. Fanconiho anémií, což je vzácné vrozené onemocnění, které se projeví zejména poruchou krvetvorby a může vyústit v leukémii. Naději pacientům skýtá transplantace kostní dřeně. Nejvhodnějším dárcem však v tomto případě bývá sourozenec, kterého Molly neměla. Bylo zde riziko, že kostní dřeň od nepříbuzného dárce by její tělo odmítlo.

Ačkoliv byly prognózy velmi špatné a dívka se dle nich měla dožít pouhých 10 let, do věci se vložil uznávaný profesor a lékař John Wagner, který rodině navrhl možnost, že by skrze umělé oplodnění počali další dítě, přičemž by lékaři provedli genetické testy, aby se opět nenarodilo dítě s vrozenou vadou a také aby dítě bylo vhodným dárcem pro Molly. Na tu dobu to byla poměrně kontroverzní myšlenka, zvítězila však touha, aby Molly žila, a tak rodiče souhlasili.

Dne 29. srpna 2000 přišel na svět Adam Nash. Po jeho narození Molly dostala transplantaci pupečníkové krve. Ačkoliv vše dopadlo dobře a Molly Nash dnes žije jen díky tomu, že se její bratr Adam stal dárcem, najdou se i lidé, kterým je to trnem v oku. Rodina se musela vyrovnávat s tím, že někteří to nazývali „zločinem proti lidskosti“ či „hraním si na Boha“. Dnes naštěstí už doba pokročila a provádí se transplantace i od nepříbuzných dárců s daleko vyšší mírou přežití než kdysi.

Další děti, které přišly na svět, aby zachránily své sourozence

Příběh Adama a Molly Nashových není jediným, na světě jsou další děti, které přišly na svět jako dárci pro své sourozence. Podobný osud stihl i sestry Millerovy z Austrálie. Starší ze sester, Sara Miller, ve svých 12 letech zjistila, že trpí tzv. aplastickou anémií. Jedná se o onemocnění, při kterém dochází k úbytku bílých a červených krvinek a krevních destiček. Pacient trpící touto nemocí může být hodně unavený, bledý, náchylný k infekcím a hůře se mu hojí rány. Jediným lékem je zatím transplantace kostní dřeně. Z tohoto důvodu se rodiče Sary rozhodli mít další dítě, a tak na svět v roce 2008 přivítali holčičku Cheyann a pupečníkovou krev použili pro výzkum, záchranu Sary a jeden sáček putoval i pro anonymního příjemce. Život Sary se podařilo zachránit, dnes je jí 31 let a má za sebou už tři transplantace kostní dřeně, také transplantaci ledviny a plic. S Cheyann jsou si blízké a její mladší sestra chce jednou být doktorkou, která zachraňuje životy.

Podobný osud potkal i rodinu Densleyových z Austrálie. Jejich synům Cooperovi a Fletcherovi byl diagnostikován Wiskottův-Aldrichův syndrom. Ten v podstatě „vypíná“ imunitní systém, jeho příčinou je genetická mutace. Stejně jako v předchozích případech, naději skýtá transplantace kostní dřeně. Zatímco Cooper našel dárce v rámci rodiny, druhý z chlapců, Fletcher, shodu neměl. Na základě toho se rodiče chlapce rozhodli mít šesté dítě, které se stalo dárcem pro Fletchera. Někteří lidé jejich rozhodnuté kritizovali jako sobecké, jiní jim na sociálních sítích vyjádřili pochopení. Případ byl v roce 2018, kdy byla Fletcherova matka těhotná medializován prostřednictvím pořadu CBS s názvem 60 Minutes. Jestli i tento příběh má šťastný konec, bohužel zatím nevíme, nezbývá doufat, že ano.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz