Hlavní obsah
Lidé a společnost

Záhadné zmizení Michaela Rockefellera: Syn miliardáře možná skončil jako oběť obávaných kanibalů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stable Diffusion, DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Od zmizení Michaela Rockefellera uplynulo více jak 60 let, ale stále nemáme odpověď na to, co se s členem prominentní rodiny a nadšeným vědcem stalo. Jisté je jen to, že z druhé výpravy za kmenem Asmatů už se nikdy nevrátil.

Článek

Michael Rockefeller toužil po dobrodružství

Michael Rockefeller přišel na svět 18. května 1938. Narodil se do movité rodiny Rockefellových, kteří patřili mezi americkou smetánku. Vyrůstal spolu se svými šesti sourozenci. Michael Rockefeller byl znamenitým studentem, absolvoval Phillips Exeter Academy a poté zdárně dokončil i studium na prestižní univerzitě Harvard, dokonce se mu povedlo získat vyznamenání. Po dokončení vysoké školy sloužil šest měsíců u armády.

Po návratu si začal plnit své sny, toužil totiž po dobrodružné práci. Ačkoliv byl synem miliardáře, o správu rodinného majetku se nezajímal. Lákalo ho dobrodružství. Proto se posléze vydal na expedici Peabodyho muzea archeologie a etnologie. Cílem vědecké výpravy bylo blíže prozkoumat kmen Dani v nizozemské Nové Guineji. Michael Rockefeller se chtěl zaměřit hlavně na jejich kulturu a umění. V rámci expedice se dostal ještě ke studiu dalšího kmene – Asmatů.

V dopise adresovaném domů vylíčil, jak byl z pobytu nadšený. Kmen popisoval jako skládačku různých kulturních prvků a hádanku, které se snaží přijít na kloub. Byl fascinován jejich odlišným způsobem života. V kmeni byla praktikována ritualizovaná homosexualita, kanibalismus a docházelo i ke „sdílení“ manželek. Členové kmene věřili v dobré a zlé duchy a nově příchozí bělochy považovali za nadpřirozené bytosti. Rockefellerova touha poznat kulturu Asmatů blíže se mu ale nakonec stala osudnou.

Ztratil se během výpravy za kmenem Asmatů

Kmen Asmatů mladého dobrodruha uchvátil natolik, že se rozhodl vrátit se do Nové Guineji po skončení vědecké expedice. V roce 1961 podnikl druhou výpravu za Asmaty, kteří měli v minulosti pověst kanibalů a lovců lebek. Ani to ale nebojácného Rockefellera neodrazovalo. Společnost na jeho dobrodružné výpravě mu dělal antropolog René Wassing. Rockefellerovým snem bylo ještě více prozkoumat umění Asmatů a představit jej světu. To už ale bohužel neměl šanci udělat.

Devatenáctého listopadu 1961 byl už poblíž vesnice Otsjanepu, kam se za Asmaty vracel, když se rozpoutala bouře, která převrátila loď výzkumníků. Aby přežili, přidržovali se převrácené lodi. Michael Rockefeller byl přesvědčený, že zvládne doplavat ke břehu, který byl však vzdálený několik kilometrů. S Reném se rozloučil slovy: „Myslím, že to zvládnu.“ Pak skočil do vody a zmizel. To bylo údajně naposledy, kdy Michaela Rockefellera někdo viděl živého.

Utonul, nebo se stal obětí kanibalů?

Jelikož byl Michael Rockefeller součástí vlivné a bohaté rodiny, vynaložili jeho příbuzní velké peníze na to, aby jej našli. Nasazeny byly lodě, vrtulníky i letadla. Na místo se osobně vypravili i jeho rodiče, ale po jejich synovi zde nebyly ani památky. Devět dní intenzivně úřady po mladém vědci pátraly, ale bez výsledku. Posléze byl Michael Rockefeller prohlášen za utonulého. Tomu však celá řada lidí nevěří, jsou přesvědčeni, že zmizení Michaela Rockefellera mělo mnohem temnější pozadí. V médiích se během let objevily nejrůznější spekulace. Psalo se o útoku žraloků i o tom, že mladý vědec si chtěl žít po svém, a vědecká expedice, při které zmizel, měla posloužit k tomu, aby po něm nikdo už nepátral. Dokonce někteří přišli i z teorií, že primitivní kmeny Rockefellerovi učarovaly natolik, že se rozhodl žít jako jeden z nich a stal se součástí jejich komunity.

Asi nejpopulárnější teorií ale zůstává možnost, že se Rockefeller stal obětí obávaných kanibalů. S touto verzí pracoval například reportér National Geographic, Carl Hoffman. Vycházel ze svědectví dvou misionářů, kteří působili v oblasti výskytu kmene Asmat. Díky znalosti jazyka kmene se k nim dostala informace, že Asmatové měli údajně Rockefellera zabít a jeho lebku si vystavit jako trofej. Motivem vraždy měla být pomsta. „Musíte pochopit, že Asmatové spolu neustále bojovali. Žili ve světě, kde jedna smrt vyžadovala druhou, aby se to vyvážilo,“ řekl Carl Hoffman na podporu svých tvrzení.

Hoffman je přesvědčený, že Rockefellerova smrt souvisela s odplatou. Když totiž Michael Rockefeller přijel na svou první vědeckou misi, zrovna mezi dvěma vesnicemi zuřila válka. Nizozemci zasáhli ve vesnici kmene Otsjanep, ale ačkoliv bylo původním cílem členy kmene jen odzbrojit, skončilo to krveprolitím a zabitím jejich čtyř vůdců. Jeden z misionářů tvrdil, že synové těchto vůdců byli těmi, kdo spatřili Michaela Rockefellera na břehu, kam po ztroskotání doplaval. Pro ně byl symbolem nenáviděných kolonizátorů, a tak jej probodli a zabili. Vypráví se i o tom, že nakonec snědli jeho mozek a krev použili pro rituální účely. Důkazy ale chybí, a tak vše zůstává v rovině spekulací. Krátce po údajné vraždě syna miliardáře měla kmen postihnout epidemie cholery, což někteří vnímali jako trest za jeho zabití.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Nová Guinea
Lovci lebek

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz