Hlavní obsah
Aktuální dění

Čínské dezinformace se zaměřují na Slovensko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Photo by Martin Katler on Unsplash

Po pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica z 15. května 2024 začal zpravodajský server Global Times, který vlastní Komunistická strana Číny, šířit informace, že Fico mohl být terčem útoku kvůli svým sympatiím k Rusku.

Článek

Co se děje?

Po pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica z 15. května 2024 začal zpravodajský server Global Times, který vlastní Komunistická strana Číny, šířit informace, že Fico mohl být terčem útoku kvůli svým sympatiím k Rusku. Server tak využívá útok k vykreslení Evropy jako kontinentu úpadku a chaosu, a to s cílem podpořit nespokojenost a rozčarování svých zahraničních čtenářů. V souvislosti s tím nedávno přijalo několik čínských vysoce postavených představitelů politiky a médií šéfredaktora slovenského dezinformačního kanálu ZEM&VEK Tibora Rostáse v Číně. Rostás prohlásil, že se jeho návštěvě dostalo ze strany Fica „velké podpory“.

Jaké jsou širší souvislosti?

Po pokusu o atentát na Fica zveřejnil zpravodajský server Global Times, který vlastní KS Číny, dva články, v nichž útok zasadil do kontextu války na Ukrajině. List citoval čínského „experta“, který tvrdil, že atentát „může souviset s Ficovým proruským postojem, přesněji řečeno s jeho neutrálním postojem v rusko-ukrajinském konfliktu“. Předpokládejme, že se tato zpráva ukáže jako pravdivá. V tom případě to znamená, že v konfliktu jsou „používány nekonvenční metody“, což naznačuje, že do přípravy atentátu může být nějakým způsobem zapojena Ukrajina nebo Západ.

Linka souvislosti mezi pokusem o atentát a válkou v Ukrajině je přinejmenším slabá. Jak upozorňují slovenská média, Ficova vláda nezastavila komerční dodávky zbraní do Ukrajiny. Navíc se zdá, že atentátník Juraj Cintula se rozhodl zaútočit na Fica až po zvolení Petera Pellegriniho. To by nahrávalo teorii, že Cintula byl motivován vládní „likvidací“ Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), kterou atentátník nedávno odsoudil na sociálních sítích.

Ve stejné době, kdy se tyto články objevily v médiích, navštívil Peking slovenský krajně pravicový politik Tibor Rostás. Rostás byl již dříve pokutován částkou 4000 eur za zveřejnění antisemitského článku vyzývajícího k slovanské jednotě, který nejvyšší soud na Slovensku označil za rasově a národnostně hanlivý. Podle Rostásových online příspěvků se setkal s mluvčím čínského ministerstva zahraničí Wangem Wen-pinem (汪文斌) a viceprezidentem Všečínské asociace novinářů (The All-China Journalists Association (ACJA)) Liou S'-jangem (劉思揚). Předmětem posledního rozhovoru bylo plánované vytvoření velké mediální skupiny, na níž by se podílely i ruské redakce.

Proč je to důležité?

Názory na to, jakou roli plní Global Times v čínském mediálním prostředí, se liší. Zatímco někteří tvrdí, že Global Times nemluví jménem čínské vlády, jiní tvrdí, že nahlas říká, co si myslí čínské vedení. Jeho čínskojazyčná inkarnace Chuan-čchiou (Huanqiu) vydává jiné články a má méně bojovný tón, z čehož vyplývá, že Global Times má za cíl vyvolávat nespokojenost v zahraničí, včetně Slovenska, tím, že živí konspirační teorie.

Novinkou je možnost spolupráce slovenské dezinformační scény s čínskými médii. V minulosti již řada čínských a ruských médií podepsala dohody o spolupráci a vzájemně sdílela oficiální narativy. Při užší spolupráci mezi Čínou a slovenskou krajně pravicovou mediální scénou mohou dezinformace proudit oběma směry mezi oběma zeměmi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz