Hlavní obsah

Vlk nikdy nespí: Čínský ekonomický nátlak na Tchaj-wan

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autorka fotografie: Olimpia Kot-Giletycz, Evropské hodnoty

Necelé dva týdny po inauguraci tchajwanského prezidenta Peking oznámil, že znovu zavede cla na 134 tchajwanských položek.

Článek

Co se děje?

Čína pokračuje ve využívání ekonomických nástrojů ke svému politickému prospěchu. Necelé dva týdny po inauguraci prezidenta Williama Laje (Lai Ching-te; 賴清德) z Demokratické pokrokové strany (DPP) Peking oznámil, že znovu zavede cla na 134 tchajwanských položek, které byly předmětem ústupků podle Rámcové dohody o hospodářské spolupráci (ECFA). Tarify mají být obnoveny 15. června. Tchajwanské ministerstvo hospodářství (MOEA) a Úřad pro obchodní vyjednávání (OTN) pod Úřadem vlády zase oznámily zavedení preventivních opatření s cílem minimalizovat dopad nových nařízení na místní tchajwanské podniky.

Jaké jsou širší souvislosti?

Podle čínské vlády porušil Tchaj-wan pravidla Rámcové dohody o hospodářské spolupráci, když zakázal dovoz některých čínských výrobků (čínská strana výslovně neuvedla, o jaké zboží se jedná). Kromě toho Peking tvrdí, že Tchaj-pej nevyvinula iniciativu ke snížení obchodních překážek pro čínské výrobky. Ve skutečnosti však samotná Čína v prosinci 2023 pozastavila preferenční daňové sazby pro 12 klíčových výrobků tchajwanského petrochemického průmyslu. V lednu 2024 byla zrušena preferenční celní ustanovení u 34 dalších produktů tchajwanského zemědělského a rybářského odvětví, včetně betelových ořechů, ovoce a mořských plodů. Nakonec byla v dubnu 2024 uvalena antidumpingová sankční opatření na dovoz polykarbonátu z Tchaj-wanu. Tentokrát se nová celní regulace dotkne především průmyslových odvětví založených na strojírenství, včetně výrobců obráběcích strojů, maziv, olejů a jízdních kol.

Ministr Rady pro záležitosti pevninské Číny Čchiou Čchuej-čeng (邱垂正) poukázal na to, že se jedná o typickou formu ekonomického nátlaku, která neprospívá vztahům napříč Tchajwanskou úžinou a poškodí průmysl na obou stranách. Dodal také, že krok Pekingu je „jednostranný“neřídí se předpisy Světové obchodní organizace (WTO). Zároveň zdůraznil, že jde o politický krok, jehož cílem je „vyvíjet nátlak“ na Tchaj-wan. V posledních letech byl Tchaj-wan svědkem unilaterálních změn ECFA, která byla podepsána v roce 2010 za vlády Ma Jing-ťioua (馬英九). Mluvčí čínského úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu Čchen Pin-chua (陳斌華) uvedl, že nejnovější krok Pekingu je reakcí na odmítnutí Tchaj-peje dodržovat tzv. konsensus z roku 1992, který Lajova administrativa neuznává. DPP tento koncept (vytvořený teprve v roce 2000 a chápaný na obou stranách Tchajwanské úžiny odlišně) nikdy neuznala s tím, že by to implikovalo uznání čínských nároků na Tchaj-wan.

Mluvčí prezidentské kanceláře Li Wen (李問) vyzval Čínudialogu a odpovědnému jednání ohledně ekonomických sporů. Li rovněž zmínil, že mezinárodní společenství nevnímá jednání Číny dobře. Navrhl také, aby Tchaj-wan a Čína řešily své hospodářské spory v rámci WTO.

Proč je to důležité?

Tchaj-wan má dlouhodobé zkušenosti s potíráním ekonomických nátlakových opatření Pekingu. Čína však nyní rozšířila rozsah svých hospodářských donucovacích opatření vůči Tchaj-wanu. Čína uplatňuje manipulační obchodní opatření nejen vůči ostrovnímu státu, ale také vůči dalším zemím v regionu, jako jsou Filipíny, Vietnam, Jižní Korea či Austrálie. Oběťmi čínských negativních hospodářských praktik se staly také evropské země, včetně LitvyNorska.

Tchajwanské zúčastněné strany by proto měly přijmout dvojí opatření. Za prvé, Tchaj-wan by měl posílit svou ekonomickou bezpečnost doma. Dosud byla základem tchajwanského přístupu k hospodářské bezpečnosti diverzifikace; zejména nová politika jižních vazeb (v angl. New Southbound Policy), stěžejní zahraničněpolitická iniciativa předešlé prezidentky Cchaj, poskytla pozitivní podněty k posílení obchodních a investičních vztahů mezi Tchaj-wanem a jeho partnery v jižní a jihovýchodní Asii a Oceánii. Zadruhé, výzvy sdílené s ostatními zeměmi vyplývající ze závislosti na čínském trhu a zneužívání obchodu ze strany Pekingu staví Tchaj-wan v globálním měřítku do pozice spolehlivého a demokraticky smýšlejícího partnera, který může sdílet pozitivní i negativní zkušenosti ze svých reakcí na čínské hospodářské machinace. Účast v koalicích napříč odvětvími zaměřených na posílení hospodářské bezpečnosti demokratických zemí by mohla posílit hlas Tchaj-wanu na globální scéně a pomoci rozšířit jeho mezinárodní prostor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz