Článek
Je mnoho příležitostí, k nimž si lidé vzájemně přejí všechno dobré a HLAVNĚ HODNĚ ZDRAVÍ. Zdá se, že na našem zdraví záleží i mnoha výrobcům. Každou chvíli nám někde někdo nabízí preparáty, které naše tělo nutně potřebuje pro doplnění minerálů, vitamínů, pro podporu imunity, prostaty, žil, vlasů, nehtů, svalů, kloubů, pro odstranění otoků, bolestí, úniku moči, atd. Preparát na únik z tohoto kolotoče nenabízí nikdo.
Díky za pokrok ve farmacii. S ohledem na to, že v současném světě je stále náročnější získat potraviny nezasažené moderními způsoby pěstování, kdy nejdůležitějším faktorem se zdá být výnosnost a co nejsnazší dostupnost a výživové hodnoty produktů jsou odsunuty trochu stranou, je vlastně nezbytné, abychom prokazatelně chybějící látky dodali svému tělu jiným způsobem. Rostliny vypěstované ve skleníku nikdy nemají ty kvality, jaké mívaly jejich příbuzné pěstované na poli nebo v sadu. Všechny ty modifikované, tj. uměle vyšlechtěné plodiny - například brambory, kukuřice, slunečnice, obilí - nemají téměř nic společného se svými dávnými předky. Dalším zpracováváním navíc ztrácejí i to málo minerálů, vitamínů, stopových prvků a dalších výživových hodnot, které si ještě zachovaly. Skladování při nízkých teplotách v „plynových komorách“ zvaných ochranná atmosféra jejich kvalitu nezvýší. Poslední ranou je pak jejich úprava konečným spotřebitelem, která se odehrává v našich kuchyních.
Mnoho z nás má mikrovlnnou troubu za nejlepšího spojence při rychlé přípravě jakéhokoli pokrmu. Nejlépe samozřejmě toho ze zmrazeného polotovaru. Málokdo si uvědomuje, že k ohřátí potravy (nejen zmrazené) dochází v „mikrovlnce“ tím, že - velmi zjednodušeně řečeno - trouba donutí částice potravin k neuvěřitelně a nepřirozeně rychlému pohybu. Člověk se také zahřeje během. Ale aby naše tělo alespoň částečně zpracovalo takto upravený pokrm, musí rovněž zrychlit svoje procesy. Když se to stane jednou za dlouhý čas, organismus má šanci vrátit se ke svému přirozenému tempu a nic zvláštního se neděje. Pokud ale konzumujeme pokrmy a nápoje připravené tímto způsobem pravidelně (a mnoho lidí tak činí dokonce i několikrát denně!), uvádíme své tělo do stavu stálé pohotovosti. Mimo jiné ho neustále nutíme k tempu, které pro něj není přirozené. Doslova se snažíme sami sebe uštvat. A je to znát.
Lidé, kteří se stravují převážně tímto způsobem, bývají po čase velmi nervozní, roztěkaní, obtížně se soustřeďují, jsou velmi popudliví a neuvěřitelně hbití ve smyslu rychlosti provádění úkolů. Zároveň jsou však unavení, vyčerpaní, bez radosti ze života. Občasné uštěpačné nebo zlomyslné poznámky nelze považovat za humor a projev optimismu. Jako by z nich cosi odsálo životní jiskru. Schopnost radovat se, odpočívat. Smůla pro ně je v tom, že těchto změn si sami dlouho nedokáží všimnout. Naopak bývají i pyšní na to, co všechno za daný čas zastanou na rozdíl od svých kolegů, vrstevníků, přátel. Že se jedná o doslova vražedné tempo, to si uvědomí ve chvíli, kdy jim tělo vypoví službu. Všechno jim padá z rukou, díky nízké soustředěnosti dělají nesmyslné chyby, propadají depresi a v nejhorším případě to celé končí tím, že prostě nemohou ani vstát z postele. Lékař, léčení, nemocnice. Je velice smutné, že do tohoto šíleného a nesmyslného tempa často vtahují i svoje děti. Z neznalosti, ve snaze co nejvíce usnadnit sobě i jiným práci, být co nejrychlejší. Ale proč ten spěch? Kam se ženeme?
Netvrdím, že za výše popsané obtíže může POUZE mikrovlnná trouba. Ta jen umocňuje součet všech negativních vlivů, kterým je člověk žijící v současném tzv. vyspělém světě vystaven. Vraťme se teď k potravinám.
Měly by být dostatečným zdrojem všech látek potřebných pro zdravé fungování lidského těla. Kdysi bývaly, v současnosti bohužel nejsou. Ty běžně dostupné ve většině obchodů s potravinami moc neovlivníme. Ale můžeme se pokusit najít ve svém okolí jiný zdroj surovin, surovin kvalitních.
Máme-li možnost pěstovat si sami zeleninu a ovoce, vyhýbejme se chemickým hnojivům a postřikům. Dnes už naštěstí není neproveditelné zahradničit za použití přírodních prostředků ani pro naprosté začátečníky a laiky, ani pro ty, kteří mají k dipozici jen balkon či terasu. Zjistěte si, zda je ve vašem okolí farma nebo zahradnictví či sadařství, kde k pěstování plodin přistupují stejně šetrným a zodpovědným způsobem. Najděte ve své blízkosti farmu, jejíž majitel si svých zvířat váží a chová je proto v dobrých podmínkách. Nestresuje je ani před porážkou ani při porážce samotné. Vyhýbejte se konzumaci ovoce i zeleniny mimo jejich přirozenou sezónu. Nedejte se ošálit a okouzlit šíří nabídky čerstvého ovoce v obchodech. Je sice roztomilé moci si koupit v lednu čerstvé jahody, ale v našem podnebném pásmu je to proti přirozenosti (pokud tedy nejste pohádková Maruška dlící na návštěvě u dvanácti Měsíčků). Znovu připomínám: ani ten nejmodernější skleník nevyprodukuje ovoce v takové kvalitě, jakou mu dodá PŘIROZENÉ slunko, vítr a déšť a používání přírodních hnojiv. Dbejme na kvalitu toho, co jíme, i kdyby to znamenalo vyšší výdaje. Nelitujme času, který věnujeme přípravě pokrmů. To vše se nám stonásobně vrátí v našem zdraví. Nebudeme pak potřebovat všechny ty úžasné chemické preparáty, které ostatně také stojí hodně velké sumy peněz. Zkrátka: udělejme vše, co můžeme, abychom se obešli ve své kuchyni i celém životě bez chemie a byli HODNĚ ZDRAVÍ.






