Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čtyři dny blokovali dálnici, teď jdou na čtyři roky do vězení. Tak změnu klimatu neporazíme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tim Sheerman-Chase, Creative Commons Attribution 2.0

Akce Just stop oil. Když už se nemohli lepit ke komunikacím, začali po nich chodit.

Společnost musí blokování komunikací a poškozování památek trestat bez ohledu na bohulibý cíl ekologických aktivistů. Místo blokád a vandalismu by měli jít do politiky.

Článek

Čtyři členové a spoluzakladatel organizace Just stop oil (Prostě zastavte ropu) v červenci stanuli před britským soudem. Před dvěma lety totiž zorganizovali protest na dálničním okruhu okolo Londýna. Aktivisté pak dálnici blokovali celé 4 dny a zpomalili nebo zastavili dopravu i na místech velmi vzdálených od místa blokády.

Státní zástupce uvedl, že organizátoři narušili život 700 tisícům řidičů, způsobili ekonomickou škodu přes 22 milionů korun a náklady na řešení v hodnotě téměř 30 milionů korun. Pachatelé byli v době činu propuštění na kauci a čekali na soudy v podobných kauzách.

Všichni čtyři členové dostali nepodmíněný trest 4 roky odnětí svobody, hlavní organizátor dokonce 5 let. Odsouzeni byli podle nového zákona, který Británie zavedla právě kvůli organizaci Just stop oil.

Její členové jsou mimo jiné zodpovědní za blokády dálnic a letišť, ale také se v minulosti poutali k fotbalovým brankám nebo poškodili rámy van Goghových Slunečnic a půl tisíciletí staré reprodukce da Vinciho Poslední večeře. Tento rok upoutali pozornost, když Stonehenge nastříkali omyvatelnou barvou.

Foto: Just Stop Oil, volná licence, via WMC

Členové Just stop oil stříkají oranžovou barvu na legendární Stonehenge.

Jde tak opravdu dosáhnout změny?

Jejich cílem je bojovat se zvýšením těžby ropy jako jedním z důvodů klimatické změny. Říkají, že dopady těžby jsou nesrovnatelné s následky jejich protestů.

V tom mají pravdu. Kdyby opravdu mohli zachránit planetu ničením děl velkých mistrů nebo blokováním dopravy, ať to klidně dělají. Ještě bych se k nim připojil.

Ale ono to zjevně nefunguje.

Upoutat pozornost se jim sice daří, ale pouze pozornost ke svému aktivismu. Veřejnost pobouří nebo znechutí, takže si její sympatie ani podporu nevyslouží.

Naopak: dávají průmyslníkům a vládě do rukou argument proti boji s klimatickou změnou — diskreditují sebe i svůj cíl.

Že jim snaha zastavit těžbu ropy nevychází, je zcela zřejmé. Jen vláda Rishiho Sunaka udělila 100 nových licencí na těžbu v Severním moři.

Je tedy patrné, že se Just stop oil mýlí. Ani vznešený cíl neospravedlňuje blokády dopravy, ničení památek a další podivné formy protestu. Potřebují najít jiný způsob, jak za budoucnost planety bojovat.

Foto: Just stop oil, volná licence uveďte autora

Aktivisté se přilepili k 500 let staré reprodukci Poslední večeře Leonarda da Vinci.

Snad svou činnost přehodnotí kvůli trestům

Stále vyšší tresty jsou logickým vyústěním dlouhodobé snahy státu řešit blokády a vandalismus. Vždyť policie už na akcích Just stop oil provedla 3000 zatčení. Je vidět, že aktivistů je mnoho a jsou ochotni do své agendy investovat mnoho času a úsilí.

Patrně by mnohem více dosáhli v aktivní politice. V té se nakonec rozhoduje o těžbě ropy i o dalších ekologických otázkách. Některým sponzorům už to došlo a peníze posílají radši proekologickým politikům.

Aktivistům Just stop oil to ale zatím nedochází. Snad na to přijdou během času ve vězení, který jim na přemýšlení vyhradil soudce.

Doufejme, že ano. Jejich cíle jsou důležité pro všechny z nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz