Hlavní obsah
Lidé a společnost

Druhý střelec, objednávka Bidena nebo samotného Trumpa. Boříme mýty kolem atentátu na Donalda Trumpa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, Midjourney AI

Mohl si střelbu na svou osobu objednat sám Donald Trump? Jde o jednu ze dvou hlavních konspiračních teorií.

Okolo atentátu na Donalda Trumpa se objevilo několik konspiračních teorií a mýtů. K dispozici už máme mnoho záběrů, fotek a animací, abychom většinu mýtů mohli vyvrátit.

Článek

Před atentátem

Je 13. července odpoledne. Dvě hodiny před začátkem shromáždění u města Butler v Pennsylvánii nad oblastí létá dron. Nikdo si jej nevšímá. Ovládá jej Thomas Matthew Crooks, který dnes plánuje zastřelit kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa.

Ochranu Trumpa i celé oblasti mají na starosti agenti Tajné služby Spojených států. Přibližně půl hodiny před atentátem agenti u vstupu vidí Crookse, který má v ruce dálkoměr. To je jim samozřejmě podezřelé. Jeden z agentů má Crookse zkontrolovat, ale ten se mu ztratí v davu. Kromě dálkoměru má u sebe i náboje, možná i složenou pušku. To je patrně důvod, proč odchází od hlavního vchodu. Zjistil, že tam všichni musí projít detektorem kovu.

Obchází oblast a vchází do ní z boku v místech, kde nikdo nehlídá. Přichází k budově, ze které bude později střílet. Pokud už batoh se zbraní nemá u sebe, bere si jej ze skrýše u budovy, kam si jej schoval přinejmenším o den dřív. Leze na střechu po trubkách vzduchotechniky.

V tu chvíli už jsou na svých pozicích kontrasnipeři ochranky, ale nikdo z nich Crookse nevidí. Výhled jim zčásti blokují stromy.

Foto: Cyrogigabyte Vector: BmboBOpenStreetMap contributors or ODbL, via Wikimedia Commons

Mapka události. Černý je Trump, červený atentátník Crooks, modří vládní kontrasnipeři, žlutě zranění a mrtvý za Trumpem.

Okamžiky atentátu

Je 18:11 místního času. Lidé už asi dvě minuty upozorňují , že na střeše je nějaký člověk. Crookse už si všimlo i několik lidí na tribuně. Jeden z kontrasniperů se také otáčí tím směrem.

Na střechu leze policista, aby zjistil, co se tam děje. Ležící Crooks se na něj otočí a zamíří puškou. Policista rychle seskakuje dolů. Lidé okolo křičí, že muž na střeše má zbraň.

Crooks se rychle otáčí zpět na Donalda Trumpa vzdáleného asi 120 metrů, zamíří a třikrát vystřelí. Dvě kulky Trumpa minou, jedna mu natrhne ucho. Ochranka se vrhá na Trumpa a kryje ho vlastními těly. Crooks pálí ještě pětkrát. Trumpa už trefit nemůže, ale zasáhne a usmrtí muže, který stojí za Trumpem a tělem kryje svou rodinu. Dva další diváky zraní.

Deset vteřin od první rány kontrasniper konečně Crookse zaměří a zastřelí.

Chyby ochranky

Tajná služba, která má bezpečnost kandidátů na prezidenta na starosti, zjevně přinejmenším několikrát chybovala:

  • nechránila oblast před drony,
  • dron v oblasti nezaznamenala,
  • nezajistila všechny přístupy do oblasti,
  • nezajistila střechu, ze které později Crooks střílel,
  • nedokázala podezřelého Crookse u vchodu zadržet,
  • když zjistila, že na střeše někdo je, neevakuovala Donalda Trumpa,
  • vyslala ke střeše policisty z blízké budovy, místo aby střechu ihned zkontrolovali kontrasnipeři.

Po akci tajná služba tvrdila, že střechu nezajistili, protože byla strmá a kluzká. Posléze se ukázalo, že střecha má protiskluzový povrch.

Mýtus: Atentát si objednal sám Trump

Konspirační teorie tvrdí, že Trump útok na sebe zinscenoval, aby si získal popularitu. Crooks ho měl do ucha střelit schválně. Proč to tak skoro jistě není?

Crooks použil pušku AR-15 podprůměrné kvality. Trump pd něj stál asi 120 metrů daleko, ve vzdálenosti, na kterou horší AR-15 nejsou úplně přesné. Kulka trefuje kruh o poloměru asi 5-6 centimetrů. Crooks by tedy nebyl schopen trefit přesně ucho.

S výbavou, kterou měl, by ucho na tu vzdálenost ani nemusel správně rozlišit. Snadno by mohl trefit jinou část hlavy Donalda Trumpa. Na tu ostatně pravděpodobně mířil. Trump měl štěstí, že zlomek vteřiny před výstřelem pohnul hlavou.

Pokud by si Trump skutečně objednal trefu do ucha (což je samo o sobě nepravděpodobné), jistě by investoval do kvalitnější zbraně, aby minimalizoval šanci, že ho kulka trefí do nesprávného místa. I tak by šlo o nepřiměřené riziko. Jsou bezpečnější způsoby, jak nafingovat atentát.

Jak to, že kontrasniper na rozdíl od Crookse střílel přesně?

Tajná služba USA používá mnohem kvalitnější zbraň než Crooks: Mark 13 Mod 5 s náboji 300 Winchester Magnum. Na srovnatelnou vzdálenost jsou mnohem přesnější než AR-15. Kontrasniper proto Crookse zasáhl přesně tam, kam mířil: do spánku.

Foto: US Navy, volné dílo, via WMC

Puška Mark 13 Mod 5 patří k výbavě tajné služby Spojených států i mnoha dalších bezpečnostních a vojenských organizací. Kontrasniper z ní zastřelil atentátníka Crookse.

Mýtus: Trumpovo ucho by při zásahu explodovalo

Konspirační teorie tvrdí, že Trump vůbec zasažen nebyl a ucho mu poranil některý z agentů, kteří jej kryli. Tvrzení by nahrávalo verzi, že si atentát objednal Trump, ale není pravdivé.

Vychází z toho, že náboj ráže 5,56 mm by měl mít při zásahu devastující účinky. Ty však ve skutečnosti má až při průchodu silnější vrstvou tkáně, během kterého se střela stočí a v těle způsobí krvavou spoušť. Lidské ucho je příliš tenké a jemné, aby sklon projektilu ovlivnilo. Ten uchem proletí jako papírem.

Mýtus: Za atentátem stál Biden nebo zkorumpovaný stát

Jistě by se našlo mnoho mocných, kteří by se Trumpa rádi zbavili. Nejspíš by našli lepší příležitosti než na střeženém shromáždění, ale budiž. Je zde však otázka provedení.

Pokud by atentát byl dílem tajné služby nebo nějaké mocné skupiny, atentátník by jistě byl vybaven kvalitnější zbraní, kterou by Trumpa bez potíží trefil.

Použitím levné a nepřesné AR-15 riskoval, že mine a Trumpovi ještě zvýší šance na výhru ve volbách. Což se přesně stalo.

Foto: Popelavý, AI Midjourney

Podle některých konspirací chtěly Trumpa odstranit mocné zkorumpované struktury. Jenže zkorumpovaní úředníci ani Biden nebo Obama za atentátem nestáli. Crooks byl zoufalý osamělý atentátník. (ilustrační obrázek)

Mýtus: Byl tam ještě druhý střelec

První tři výstřely na nahrávce zní jinak než ty další. Podle milovníků konspiračních teorií to znamená, že na Trumpa střílel ještě někdo další.

V oblasti ale nebylo další místo, kde by se někdo mohl schovat. Crookse si před střelbou všimlo několik lidí, nějakého dalšího střelce nikdo.

Navíc je otázka, proč by takový druhý střelec nepokračoval v atentátu. Mohl by například střílet do ochranky a snažit se prostřílet k Trumpovi, nebo se pokusit trefit Trumpa, když vystrkoval paži a hlavu, aby ukázal, jaký je bojovník.

Ale proč tedy další výstřely zní jinak? Vysvětlení je poměrně prosté. Při zaznamenávání zvuku došlo k nějaké změně fyzikálních podmínek. To mohl být třeba poryv větru, ale úplně nejpravděpodobnější je, že novinář, který držel mikrofon, změnil polohu, takže zvuk zaznamenával v jiném úhlu.

Na vodárenské věži žádný střelec nebyl

Na některých záběrech je vidět stín na vodárenské věži. Vše nasvědčuje tomu, že tam nebyl nikdo a šlo pouze o šum.

V žádném případě odsud nikdo nestřílel na Trumpa, dráha letu by byla úplně jiná, navíc by se kulky musely zarýt do země.

Objevily se spekulace, že tam byli kontrasnipři, kteří zastřelili Crookse. Ale tajná služba popírá, že by tam někoho měla. A kulka z takového úhlu by prostřelila střechu.

Nestřílelo se ani z okna

Další spekulace se týkají možnosti, že někdo střílel z okna vedlejší budovy. Ani to není pravda.

Rovnou můžeme vyloučit, že by někdo stál v okně nebo jeho blízkosti, protože na záběrech lidí, kteří viděli Crookse, je patrné, že u oken nikdo není.

Hypotetický střelec by mohl stát v zadní části místnosti. Taková poloha by pro něj byla výhodná, protože by nebyl vidět a bylo by obtížné jej lokalizovat podle zvuku. Podle modelů střelby by ovšem pro něj bylo obtížné trefit Trumpa. A už vůbec by nemohl zasáhnout lidi za ním.

Mýtus: Střechu rychle umyli, aby se zbavili důkazů

Toto tvrzení se v diskuzích objevilo poté, co ve zprávách ukázali záběry agenta FBI, který na střechu stříká vodu z hadice.

Střecha je však ve skutečnosti po činu velmi dobře zdokumentovaná. FBI zveřejnila i záběry z osobních kamer několika agentů, kteří na střeše vyšetřovali. Je na nich atentátníkovo tělo, zasychající potok krve i zbraň. Ta leží asi 2-3 metry od těla, kam ji zřejmě položili agenti. Na střeše leží také prázdné patrony, policisté jich napočítají osm.

Také je na záběrech patrné, že policisté si místo činu fotí i pro sebe. Časem se tedy patrně objeví i další fotky.

Crooks by klidně střílel na Bidena

Atentátník se o politiku příliš nezajímal. Byl registrovaným voličem republikánů, ale poslal malý příspěvek demokratům. Delší dobu na internetu vyhledával informace o Donaldovi Trumpovi i Joeovi Bidenovi, ale také fotky dalších významných politiků a informace o školních střelbách.

Vše nasvědčuje tomu, že si vybíral, koho se pokusí zastřelit. To je další důkaz, že nešlo o atentát na objednávku. Nešlo mu původně přímo o Donalda Trumpa, chtěl se především předvést a zastřelit někoho známého.

Něco už se nedozvíme

Vyšetřování je poměrně otevřené. Díky tomu víme hodně o Crooksovi a událostech v klíčových minutách. Naopak o příčinách selhání tajné služby víme málo. Její ředitelka Kimberley Cheatlová o událostech mluvila velmi vyhýbavě, vinu fakticky vzala na sebe a odstoupila.

Je bohužel možné, že přesné důvody selhání tajné služby se už nedozvíme. V takovém případě zůstane prostor pro konspirační teorie, že zjevná nedbalost agentů byla vědomá, o Crooksovi věděli a nechali ho střílet.

Osobně to nepovažuji za pravděpodobné. Vyžadovalo by to zapojení příliš mnoha lidí, aby se vše neprovalilo, nejen z tajné služby, ale také od místní policie. Spíše to vypadá, že Crooks jednal na vlastní pěst a na Trumpa se mu povedlo vystřelit díky nedbalosti ochranky. A také díky informacím, které získal ze záběrů dronu.

Co myslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz