Hlavní obsah
Názory a úvahy

O Trumpa atentátníkovi zřejmě nešlo. Pekarová i Klaus si to pouze domysleli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, Midjourney AI

Někdo domýšlí, že Trump si za to může sám. Jiný, že cílem atentátu bylo zvrátit chod dějin, zabránit Trumpovi spasit USA a zastavit válku. Jak ukazuje vyšetřování FBI, realita je jiná.

Po atentátu na Donalda Trumpa celý svět dovozuje, že důvodem je radikalizace a rozdělení společnosti politikou. Vyšetřování mezitím naznačuje, že střelec Crooks se chtěl prostě proslavit.

Článek

Atentátník Thomas Matthew Crooks v týdnech před střelbou na internetu vyhledával i Joea Bidena a další významné americké politiky, stáhnul si jejich fotky. Zajímal se o místo sjezdu Demokratické strany. Nic nenasvědčuje tomu, že chtěl zabít konkrétně Donalda Trumpa.

Věc se velmi pravděpodobně má tak, že Trumpovo shromáždění hodinku cesty od jeho bydliště bylo pro Crookse perfektní příležitostí uskutečnit tajnou touhu a spáchat atentát na někoho slavného.

Pokud tomu tak skutečně je, pak Trump jako bývalý prezident a horký kandidát na prezidenta byl ideálním cílem. Člověk, který aktivně zjišťoval, kde by mohl někoho důležitého zastřelit, mohl takovému prestižnímu cíli pouze těžko odolat.

Foto: neznámý, volné dílo, via WMC

Anarchista Luigi Luceni plánoval zabít následníka francouzského trůnu, ale nepovedlo se mu k němu přiblížit. Rozhodl se tedy využít náhodné blízkosti rakouské císařovny Alžběty a probodl ji pilníkem. Nechtěl odstranit konkrétní osobu, ale příslušníka šlechty. Střelec Crooks se zřejmě rozhodoval podobně. Na předvolební shromáždění Donalda Trumpa se vydal, protože bylo blízko.

Onomu výkladu odpovídá i předběžný profil, který na základě 200 výslechů a informací z Crooksova internetového prohlížeče sestavila FBI. Skromný samotář Crooks se zajímal o zbraně. O politice téměř nemluvil, pokud vůbec. Měl hodně daleko do toho, aby byl posedlý Trumpem. Kdo ví, jestli mu vůbec záleželo na výsledku voleb.

Podobal se zřejmě spíš střelcům ve školách. Narozdíl od nich se ale místo dětí a učitelů rozhodl zabít politika.

Motivy atentátníka si domýšleli i přední komentátoři a politici

Už týden můžeme číst výzvy ke zklidnění rétoriky. Lester Holt se v interview sugestivně ptal Joea Bidena, proč Trumpa obrazně vykresloval jako terč. Mnozí lidé zase dovozují, že atentát si Donald Trump přivodil sám. U nás se v tomto ohledu nejvíce zviditelnila Markéta Pekarová Adamová.

Kdo seje vítr, sklízí bouři.
předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová o atentátu pro ČT

I kdyby Crooks skutečně byl protitrumpovským fanatikem, což skoro jistě není, vinit z trestného činu oběť je vždy za čárou. Střelbou zraněný Trump se zde dostává do stejné skupiny jako znásilněná dívka, které okolí sděluje, že si za to může sama vyzývavým oblečením. Říká se tomu sekundární viktimizace.

Pak je tu druhá strana, podle které atentát měl zvrátit vývoj dějin. Stovky komentářů a názorů z celého světa shrnul ve svých vývodech Václav Klaus.

Už jsme ho všichni komentovali, teď se nic nového a objevného asi říci nedá, ale to neobjevné je třeba stále připomínat. Že to byl atentát, který měl změnit svět. Nechápu prezidenta Bidena, že neví, co bylo motivem tohoto atentátu.
Atentát na Trumpa měl změnit svět, píše Václav Klaus, idnes

Atentát byl podle Klause snahou uvrhnout USA a svět do chaosu, dokonce protáhnout válku na Ukrajině. Pro XTV „Xavera“ Veselého pak šel Klaus ještě dál a prohlásil, že „atentát na Trumpa nebyl aktem blázna.“

Jenže podle všeho atentát na Trumpa aktem blázna byl. Podobně jako většina atentátů a jako každá školní střelba. Mohl zvrátit volby a mohl způsobit chaos. Ale tento možný důsledek atentátu nebyl jeho účelem.

Klaus si to pouze domyslel, protože si přál, aby to tak bylo. Protože si přál, aby atentát potvrdil jeho vidění světa. To stejné vlastně udělala i Markéta Pekarová Adamová. Domyslela si to, co si přála, aby byla pravda.

Nejde jen o ty dva. Příčiny atentátu si po celém světě domyslel bezpočet lidí.

Domýšlivost je příčinou mnoha zbytečných omylů a konfliktů. Dejme si na ni pozor. Mýtů a konspiračních teorií už máme i tak dost. Právě ty pak nejvíc rozdělují společnost.

Važme si všech politiků a novinářů, kteří v souvislosti s atentátem domýšliví nebyli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz