Hlavní obsah
Finance

Jak Babiš založil Agrofert z cizího

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Protikorupční politik Andrej Babiš je už od devadesátých let znám jako chemický a potravinový magnát. Způsob, jakým své impérium rozjel, je ale přinejmenším neobvyklý.

Článek

Za komunismu Andrej Babiš pracoval pro podnik zahraničního obchodu Petrimex jako obchodní delegát v Maroku. Začátkem devadesátých let se vrátil do republiky. Později vyprávěl, že jej k návratu přesvědčil jeho mentor Anton Rakický, který se v té době stal generálním ředitelem Petrimexu.

V nastupujícím období privatizace měli výhodu lidé s kontakty, zkušenostmi nebo s penězi. Nejlépe na tom byli ti, kdo to měli všechno. Andrej Babiš k nim patřil. K zaměstnání si našetřil slušné peníze, které si uložil v Lichtenštejnsku. Kontakty měl především z komunistických struktur. Zkušenosti získal během studií a práce v zahraničí.

Zatím však nepodnikal a neprivatizoval. Stále pracoval pro Petrimex. Za něj jednal také s krachujícím státním podnikem Secheza, který patřil k velkým dodavatelům Petrimexu. Výměnou za exkluzivní smlouvu s Petrimexem zajistil Secheze úvěr z Německa. Z pohledu Sechezy se jednalo o záchranu, z pohledu Petrimexu o skvělý obchod. Babiš oběma společnostem velmi prospěl.

Po rozdělení Československa Babiš přesvědčil zbytek vedení slovenského Petrimexu, že je pro ně výhodné založit obchodní pobočku v České republice. Nazvali ji Agrofert a jejím ředitelem se stal právě Babiš. Spadaly teď pod něj klíčové obchody Petrimexu, hlavně partnerství se Sechezou.

Foto: Facebook Andreje Babiše

Andrej Babiš v dubnu 1995, tedy krátce po valné hromadě, na které získala většinu akcií Agrofertu firma O.F.I.

Mezitím se Česká republika rozhodla transformovat Sechezu na akciovou společnost Lovochemie. Všechny akcie vlastnil Fond národního majetku a ten do představenstva mimo jiné jmenoval ing. Andreje Babiše. Je záhadou, proč se to stalo. Jako vysoký manažer významného dodavatele podniku byl jednoznačně v konfliktu zájmů.

V únoru 1995 se údajně sešel s dvěma dalšími členy z představenstva Petrimexu, Elenou Trenčianskou a generálním ředitelem Antonem Rakickým, agentem StB a svým dávným přítelem. Představenstvo mělo pět členů, představovali tedy usnášeníschopnou většinu.

Usnesli se na navýšení základního jmění Agrofertu z jednoho milionu korun na čtyři. Na nové akcie měl předkupní právo mateřský Petrimex, ale za něj se jich vzdali.

Když neměl zájem Petrimex, rádi se přihlásili jiní investoři. Desetiprocentní podíl v hodnotě 400 tisíc korun si koupila Spolana Neratovice. Zbylých 65 % koupila před půl rokem založená švýcarská společnost O.F.I. za 2,6 milionu korun. Babiš o O.F.I. tvrdil, že za ní stojí jeho spolužáci ze Švýcarska. Už tehdy to ale vypadalo, že za ní nějakým způsobem stojí sám Babiš, možná i s Rakickým.

Až do května v Petrimexu o změnách nevěděli. Když na to přišli, Babiše s Rakickým ihned skončili. Nové představenstvo zpochybnilo postup starého představenstva u Krajského soudu v Praze. Argumentovalo tím, že Elena Trenčianská byla v době údajné valné hromady na služební cestě v zahraničí. Jenže lhůtu na podání nešťastně prošvihlo o několik málo dní. A tak nejdůležitější obchody a smlouvy zůstaly v rukou společnosti Agrofert, ve které měl Petrimex pouze čtvrtinový podíl.

Vytvořil jsem obrovské hodnoty a vykopli mě. Nedali mi zápočtový list ani odměnu.
Andrej Babiš o vyhazovu z Petrimexu, pro Trend, 2002

Majitelem Petrimexu byla v té době přes několik chemických podniků Slovenská republika. Rakickému a Babišovi proto na Slovensku hořela půda pod nohama. Rakický se na několik let přestěhoval až do USA. Babiš už zůstal v České republice.

Řídil tady Agrofert a ovlivňoval jeho největšího obchodního partnera Lovochemii. Z byznysu mu plynuly úžasné peníze. A on plánoval, jak je využít. To učinil mnoha způsoby.

Vedle dalšího za ně mezi lety 1999 a 2004 postupně odkoupil všechny akcie Agrofertu. Přitom nikdy nevyvrátil logickou domněnku, že za O.F.I. stál on sám. Dokumenty o offshorových společnostech ji naopak potvrzují. Vypadá to tedy, že ing. Andrej Babiš akcie Agrofertu nepřímo vlastnil už od roku 1995 a na přelomu tisíciletí je „koupil“ od sebe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz