Hlavní obsah
Lidé a společnost

Malý Hitler byl bit jako žito. Jeho rodiče byli příbuzní a možná byl Žid

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: neznámý, volné dílo, WMC

Adolf Hitler byl divný zlý člověk. Kořeny v něm zlo zapustilo již v dětství.

Adolf Hitler svou rodinu tajil. Až po jeho smrti mohli historici poodhalit závoj, za kterým se skrývalo drsné dětství a nemanželský původ jeho otce. Ten mohl být poloviční Žid.

Článek

Od počátku jeho politické kariéry se s Adolfem Hitlerem táhlo podezření, že je z části Žid. Jeho političtí soupeři jej Židem nazývali už v době, kdy poprvé začal okouzlovat Němce svou uřvaností a urputností. Není divu. Hitler svou definici „árijské rasy“ nesplňoval vlastně v ničem.

Rodina Adolfa Hitlera

Rodinné zázemí Adolfa Hitlera však skrývalo drsnější věci, než možný židovský původ.

Hitlerova matka Klára se vdala za svého bratrance, dvojnásobného vdovce Aloise Hitlera. Svazek byl na hraně incestu, ke svatbě proto potřebovali svolení katolické církve. Ta v té době mimochodem byla silně antisemitská.

Alois Hitler byl proutník a násilník. Syna často krutě mlátil, Klára ho bránila. Někdy se před něj vrhala a schytala ránu za něj. Malý Adolf pak byl násilnický po otci. Jeho mladší sestra Pavla si v deníku stěžovala, že ji fackoval.

Původ Aloisovy povahy najdeme v jeho vlastním těžkém dětství. Byl totiž nemanželské dítě. A to se v 19. století neodpouštělo ani ve městě, natož na venkově.

Foto: Josef Reinegger, volné dílo, via WMC

Otec Adolfa Hitlera, celník Alois Hitler rozený Schicklgruber. Vlastního otce nepoznal a v dětství čelil posměchu jako „panchart,“ nemanželské dítě. O otcovství zřejmě moc nevěděl. Syna Adolfa krutě mlátil. Manželce byl nevěrný a dokonce zplodil nemanželské dítě.

Jeho matka Anna Maria Schicklgruberová otěhotněla, když pracovala u bohatého Žida Frankenbergera. Ten je proto logicky podezřelý z otcovství Aloise Schickelgrubera. Příjmení Hitler Alois po svém otčímovi Janovi Jiřím Hiedlerovi přijal až ve 39 letech.1) Je tedy možné a pravděpodobné, že Alois Hitler byl Žid z poloviny a Adolf Hitler ze čtvrtiny.

Dává to smysl z hlediska Hitlerovy psychiky. Konflikt jeho antisemitismu s potlačovaným vědomím pravděpodobného židovství by přirozeně vyústil v radikalizaci protižidovských projevů. Ostatně v knize Mein Kampf si Hitler několikrát stěžuje na sexuální zneužívání árijských žen Židy.

Sám Adolf Hitler se ale otázkou svého židovství navenek nezabýval až do roku 1938.

Dědeček Frankenberger?

Pak jej ale začal vydírat jeho polorodý synovec William Patrick Hitler. Hrozil, že židovský původ Adolfa Hitlera prozradí. Hitler to vůbec nebral na lehkou váhu a přikázal Heinrichovi Himmlerovi, aby jeho původ prošetřil. Ten úkol rád přijal. Informace se mu mohla v budoucnu hodit.

Vyšetřováním pověřil Hanse Franka. Ten byl později v Norimberku odsouzen k trestu smrti, ale ještě před popravou popsal výsledky svého pátrání v knize.

Podle něj byl otcem Aloise Hitlera Frankenberger. Ale ne ten židovský obchodník, u kterého Maria Schicklgruberová pracovala, nýbrž jeho devatenáctiletý syn Leopold. Starý Frankenberger se pak chtěl vyhnout skandálu a Schicklgruberové platil výživné od Aloisova narození do jeho čtrnácti let.

Adolf Hitler to rezolutně odmítl. Frankovi vysvětlil, že otcem Aloise byl ve skutečnosti Hiedler. Rodinu ale opustil. Maria Schicklgruberová proto předstírala, že otcem Aloise je Leopold Frankenberger, aby lákala peníze z bohaté rodiny.

V takovém případě by ale Schicklgruberová musela současně udržovat intimní styk s Leopoldem Frankenbergerem i Janem Jiřím Hiedlerem. Jak by poznala, kdo je skutečným otcem?

Spíše to působí, že jde o výmluvu, kterou si pro mladého Adolfa připravila, aby se netrápil. Hitlerův polorodý bratr Alois mladší věděl, jak to bylo. A proto mohl později Aloisův syn William Patrick touto informací Adolfa Hitlera vydírat. A Hitler si tu možnost také uvědomoval. Jinak by necítil potřebu se vydíráním a šetřením zabývat.

Foto: Al Aumuller, volné dílo, via Library of Congress

Bridget Dowlingová, bývalá manželka Hitlerova polorodého bratra Aloise mladšího. A také matka Williama Patricka Hitlera, který Adolfa Hitlera vydíral. Bridget i William Patrick si změnili jméno a podporovali válku proti nacistickému Německu.

Psychické choroby

Hitlerovi Frankovo vyšetřování nestačilo a zadal ještě dalších sedm. Ta ale nebyla příiš přínosná. Napodeváté ale vzal vyšetřování do rukou sám Heinrich Himmler. Zjistil podstatně více, než Frank.

Hitlerovým filtrem ideálního člověka by z jeho vlastní rodiny prošel málokdo. Jeho teta měla hrb. Sestřenice spáchala sebevraždu, další dvě byly duševně nemocné. Jednu z nich, Aloisii Veitovou, nacisté zplynovali v roce 1940.

Himmler v dopise pro Bormanna užíval termíny jako „šílenci“ a „poloidioti.“ Není divu, že Hitler pak nechal všechny dokumenty o své minulosti zničit. Svou rodnou vesnici a několik sídel okolo nechal vystěhovat. Z oblasti udělal vojenské cvičiště.

Je možné, že se mu přitom podařilo zlikvidovat nepříjemná tajemství, která už nikdy neodhalíme. Otázka jeho židovských genů ale veřejnost zajímá už desítky let.

Současnost

Hitlerovy ostatky jsou zničené nebo nedostupné. Vědci alespoň odebrali vzorky slin jeho příbuzných. Z testů zatím vyplynulo to, co už jsme věděli: židovský původ Adolfa Hitlera nelze potvrdit ani vyvrátit. S rozvojem vědy se však dříve či později dozvíme to, co Hitler sám nevěděl.

I bez důkazu si však můžeme říct, že zlo v duši jednoho z nejodpornějších lidí v historii mělo původ v drsných rodinných poměrech plných násilí, předsudků a neléčených psychických chorob. Vlastně nepotřebujeme vědět, zda Hitler byl čtvrtinový Žid. Stačí vědomí, že byl stoprocentní zrůda.

1) Tím možná přispěl k druhé světové válce. Dokážete si představit, že by se „vůdce německého národa“ jmenoval Adolf Schicklgruber?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz