Hlavní obsah
Věda

Nesmrtelnost nebude. Vědci stanovili nejvyšší možný věk dožití člověka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, AI Midjourney

Elixír života a tajemství nesmrtelnosti lidé řešili od pradávna.

Někdo je s vyměřenou délkou života spokojen, jiní se pídí po protahování života a nesmrtelnosti. Kolika let se člověk může skutečně dožít?

Článek

Nejstarším lidem světa je dnes 117 let. Historický rekord dlouhověkosti je 122 let a 164 dní, drží ho Francouzka Jeanne Calmentová. Z toho bychom mohli odhadovat, že nejvyšší možný věk dožití člověka je 120 let.

To potvrzují také vědci. Věk dožití konkrétních jedinců lékaři běžně zvyšují léčením od toho nejbanálnějšího až po složité transplantace, které díky rozvoji technologií provádějí ve stále pozdějším věku pacienta a stále akutnějších situacích.

Nejdůležitějším projevem stárnutí je ale chátrání DNA, která s věkem pozvolna ztrácí svou schopnost rozmnožování. Kvůli tomu se organismus stále hůře opravuje, a to lékaři zatím vyřešit neumí. Prozatím je tedy věkový strop člověka přibližně 120 let.

Pro muže je to mimochodem o něco méně než pro ženy. Ty se totiž ve vyspělých zemích dožívají vyššího věku než muži. Historicky nejstarší muž Džiroemon Kimura se dožil „pouze“ 116 let a 54 dní.

A co v budoucnosti?

V příštích dvaceti až třiceti letech pravděpodobně dojde k vynálezu technologií, které umožní protahovat život. Ty věkový strop dožití se zvýší až na 200 let. Nad tento věk už podle nich život protáhnout nepůjde. Věříme-li povídkám a knihám o protahování života, víc by nemělo být potřeba. Pak už se prý životem unaveni cítí i ti, kdo se po dlouhověkosti původně pídili.

Hlupáci, vy jste tak šťastni! Je to až protivné, jak jste šťastni! A všecko jen pro tu pitomou náhodu, že brzo umřete! Všecko vás zajímá jako opice! Ve všecko věříte, věříte v lásku, v sebe, ve ctnost, v pokrok, v lidstvo, já nevím v co, já nevím v co! Ty věříš v rozkoš, Maxi, ty Kristinko, věříš v lásku a věrnost. Ty věříš v sílu. Ty věříš v samé hlouposti, Vítku. Každý, každý, každý v něco věří! Vám se to žije, vy… blázni!
Elina Makropulos (Karel Čapek, Věc Makropulos)

Hypoteticky bude možné nastavovat věk i dál. To už by ale bylo nutné upravit DNA - a takový upravený jedinec už by nebyl člověkem. A možná ani sám sebou.

Životní styl

Prozatím svůj věk nejlépe ovlivníme životním stylem. Můžeme žít aktivně, dopřávat si dostatek pohybu a kvalitního spánku. Tím zvýšíme nejenom délku svého života, ale také jeho kvalitu.

Zmiňovaná Jeanne Calmentová do 100 let aktivně jezdila na kole, celý život konzumovala olivový olej a čokoládu. Prý ale také kouřila dvě cigarety denně. Tak kdo ví, jak to je.

Každému z nás osud vyměří jiný čas a nejvíce života užijeme tím, že ho budeme žít naplno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz