Hlavní obsah
Aktuální dění

Migranti mazlíčky ve Springfieldu nejedí - jak vznikla Trumpova lež

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, Midjourney AI

Šedesát sedm milionů lidí sledovalo zářijovou debatu Donalda Trumpa s Kamalou Harrisovou. V jednu chvíli všichni vyvalili oči: Trump prohlásil, že migranti ve Springfieldu v Ohiu jedí kočky a psy.

Článek

Trump si tu informaci nevymyslel, patrně ji měl od svého spolukandidáta J. D. Vance. K tomu se dostala od jeho kontaktů na síti X, kam se dostala z ultrapravicových a neonacistických skupin na Facebooku. Teprve jejich členové ji převzali od zdroje ze Springfieldu — z facebookového příspěvku paní Eriky Leeové v soukromé skupině Kriminalita a informace Springfield Ohio:

„Varování všem kvůli našim milovaným mazlíčkům & těm okolo nás! Moje sousedka mi sdělila, že kamarádka její dcery přišla o kočku. Jednoho dne přišla z práce. Jakmile přijela domů a vystoupila z auta, podívala se k sousednímu domu, kde žijí Haiťané & spatřila tu kočku viset z větve, jako se věší jelen & a porcovali ji na jídlo. Slyšela jsem, že to dělají i psům, ve Snyderově parku to dělali i kachnám & husám, to poslední mi řekli rangeři & policie. Dávejte na ta zvířata dobrý pozor.“

Tento příspěvek byl ale dost přikrášlený. Ve skutečnosti její sousedka Kimberley Newtonová nemluvila o své dceři a přímého svědka pojídání zvířat neznala. Pouze od neznámé kolemjdoucí slyšela, že někomu dalšímu migranti snědli kočku. A i ta neznámá žena prý dodala, že o pravdivosti drbu nemá důkaz.

To ale na Facebooku a X nikoho nezajímalo. Drb se šířil dál. 9. září už springfieldská radnice vydala prohlášení, že „v reakci na současné klepy o kriminalitě migrantů obývajících město si přeje uvést na pravou míru, že neexistují žádné důvěryhodné informace ani přímá tvrzení o tom, že by členové přistěhovalecké komunity nějak ubližovali domácím mazlíčkům.“ Ještě ten den tam volal spolupracovník J. D. Vance, aby ověřil pravdivost tvrzení. Ačkoliv mu řekli, že se nic takového neděje, ještě ten večer Vance informaci zveřejnil na síti X a 10. září, tedy další den, znovu.

Ještě týž večer pak Donald Trump vytáhnul informaci v televizní debatě. Z míry vyvedl většinu diváků včetně Eriky Leeové – nechápala, jak se její příspěvek dostal až k prezidentskému kandidátovi. Naopak nepřekvapil moderátora, který Trumpovo tvrzení ihned označil za lež.

Donald Trump ale chyby neuznává, a tak na svém tvrzení trval. Potvrdil je i J. D. Vance, sám senátor za Ohio. Lhal dokonce, že jej o problému informovalo několik jeho voličů. Vše popřela republikánská radnice Springfieldu i republikánský guvernér Ohia Mark DeWine, ale už to nešlo zastavit. Fáma žila vlastním životem. Mezi pravicovými extremisty začala kolovat videa, kde někdo obviňuje černocha z toho, že chtěl sníst kočku. Na Facebooku se objevila fotka muže, který nesl dvě přejeté husy, s lživým tvrzením, že je Haiťan. A po sítích koluje i uniklý policejní záznam zatčení ženy, která je sice obviněna ze snědení kočky, ja ale rodilá Američanka a není ze Springfieldu.

To se velmi negativně projevilo na životě v samotném Springfieldu. V dalších dnech tam kdosi opakovaně vyhrožoval bomby ve školách a guvernér tam nakonec nasadil státní ozbrojené složky.

Foto: Popelavý, Midjourney AI

Fámu podpořil i nejbohatší muž planety Elon Musk, který si Trumpa v Bílém domě velice přeje.

Vanceův mluvčí pak přišel s verzí, že média překrucují Vanceova slova a ignorují závažnou situaci ve Springfieldu, kterou způsobila politika Kamaly Harrisové vůči ilegální migraci. To byl skutečný účel lži o konzumaci zvířat: měla to být ukázka toho, kam zemi dovedli Demokraté.

Ve skutečnosti jsou ale Haiťané v USA legálně. Země je přijímá z humanitárních důvodů a poskytuje jim dočasnou ochranu, protože v jejich zemi zničené několika přírodními katastrofami a ekonomickými krizemi došlo ke kolapsu státu.

Do Springfieldu nepřišli v rámci nějakého vládního osidlovacího programu Bidenovy administrativy, jak se také můžeme dozvědět. Ve skutečnosti pro ně byl Springfield atraktivní, protože tam byla k dispozici práce i bydlení. Teď, když se stali středem pozornosti pravicových extremistů, už jim to tak výhodné nepřipadá.

U většiny lidí Trump ovšem tvrzením o jezení koček a psů vyvolal spíše pobavení a smích. Vtipy na jeho účet se často odehrávají ve Springfieldu ze seriálu Simpsonovi a Trump v nich vystupuje například jako Simpsonovic děda Abe s demencí, který také rád vypráví nepravdivé historky.

Mezi dědou Simpsonem a osmasedmdesátiletým Trumpem je ale jeden velký rozdíl: děda Trump se může stát nejmocnějším mužem planety. Bezohlednost, kterou projevil vůči neznámému městu v Ohiu, by pak mohl projevovat i nám všem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz