Hlavní obsah
Umění a zábava

Zde bydlel falešný vrchní Vrána. Garáž souseda Pařízka, matoucí úhel kamery a zastávka U Prdlavky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Daniel Šabík pro DPP, se svolením DPP

Otevření zastávky U Prdlavky za rohem od bydliště falešného vrchního Vrány se v roce 2021 zúčastnil i scénárista Vrchní prchni Zdeněk Svěrák v kostýmu souseda Pařízka. Roztlačit velorex mu pomáhá radní Scheinherr a starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

V ulici Vozová vedle pražských Riegrových sadů bydlel falešný vrchní Dalibor Vrána, tlačil odsud svůj velorex a soused Pařízek tam před garáží ověřoval, že „stěrače stírají.“ Pojďte se tam podívat.

Článek

Místo bez nápovědy nepoznáte

Chodil jsem tudy dlouho a nikdy se nevšiml, že se tu odehrávaly scény z mého oblíbeného filmu Vrchní prchni. Kameraman Ivan Šlapeta totiž všechny scény před Vránovým domem natočil tak, aby vytvořil zdání uzavřeného prostoru a úzkých uliček. Ve skutečnosti měl v zádech zahrady a rozsáhlý park.

Ve filmu vystupuje kousek ulice Vozová jako bydliště Vránových a Pařízkových, svažitá ulice U Rajské zahrady a boční Bořivojova, kde si Dalibor Vrána (Josef Abrhám) schovával nové auto. Až na nová auta, nové popelnice a nějaké to graffiti vypadají ulice stále stejně.

Foto: Fénix Popelavý

Vchod a garáž bydliště Vránových a Pařízkových, Vozová 4, Praha 3. Po pravé ruce zeleň, o které jsme ve filmu netušili. Vlevo za rohem zastávka U Prdlavky.

Prostoru na řízení je tu poměrně málo. Při natáčení prý nebylo velorex kde otočit, vzhledem k jeho nízké hmotnosti to ale nepředstavovalo problém.

Většinou jsme to vzali za zadní kolo, nadzvedli a otočili na místě.
Josef Abrhám pro auto.cz, 2022

Kudy do Vozové

Místo bydliště Dalibora Vrány je na kraji Riegrových sadů na Praze 3. Autobus 101 sem jezdí z přestupních zastávek Viktoria Žižkov a Jiřího z Poděbrad. Mimopražští si sem mohou udělat příjemnou okružní procházku parkem z Hlavního nádraží, která zabere přibližně 50 minut.

Foto: Mapy.cz, Fénix Popelavý

Skutečné okolí filmového bydliště falešného Vrchního Vrány. Jeho dům je označen červeným kolečkem, zastávka U Prdlavky červeným čtvercem. Vlevo Riegrovy sady. Ulice Slavíkova vede na Jiřího z Poděbrad. Ulice U Rajské zahrady se svažuje k VŠE a Viktorii Žižkov. Vrána v ní rozjížděl svůj velorex.

Pohled do Pařízkovy garáže

Při procházce mám štěstí. V garáži souseda Pařízka probíhá rekonstrukce a já mám poprvé možnost nahlédnout dovnitř. Je dost široká, na délku se do ní škodovka vejde akorát. Boční vchod vede do chodby domu.

Foto: Fénix Popelavý

Náhoda mi dopřála pohled do garáže souseda Pařízka, která se právě opravuje. Není velká, ale na centrum Prahy je to luxus.

Autobusová zastávka U Prdlavky

V roce 2021 dopravní podnik za rohem od Vránova domu zřídil zastávku U Prdlavky. Název odkazuje na přezdívku Dalibora Vrány, kterému sousedi tajně říkali Prdlavka podle jeho hadrové tříkolky.

Filmové hlášky, jako že se do velorexu „leze jako za kulomet,“ nebo že „ho dává do čistírny,“ si na místě mohl připomenout i scénárista Zdeněk Svěrák, který dorazil oblečen jako filmový Pařízek. Vyjádřil naději, že se cestující během jízdy přes zastávku U Prdlavky pousmějí. Za sebe mu dávám za pravdu.

Foto: Fénix Popelavý

Zastávka U Prdlavky ve Slavíkově ulici je za rohem od domu Vránových a Pařízkových

Krádeže zastávkového tabla

Zastávka ovšem Pražany inspirovala i jiným způsobem. Tablo s názvem zastávky z ní totiž mizelo stejně spolehlivě jako falešný vrchní z místa činu. V dopravním podniku to už ale vyřešili: jednak na zastávku umisťují k tablu ještě jeho samolepící kopii, jednak stejnou samolepku prodávají i ve svém e-shopu. Tam patří k nejprodávanějším produktům.

To potvrzuje, že filmy dua Smoljak-Svěrák zůstávají stálicemi české pop kultury. Dělají radost už několikáté generaci a hlášky z nich opakujeme skoro všichni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz