Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nedostatek míst v prvních třídách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Znovu se zajímám o problematiku nedostatku míst na školách, o středních jsem již psal (odkaz níže v článku), teď je čas na základní školy a jejich problém s místem pro nové žáky.

Zase se opakují problémy z předchozích let. Počty dětí, které budou nastupovat do škol, stoupají. Školy nemají kapacity na přijmutí všech.

Článek

Vysoké počty dětí

Od roku 2013 se počty dětí v mateřských školách pohybují kolem 360 tisíc, což je od roku 2007 nárůst o 75 tisíc. Počty se ale dále neposouvají. Největší problémy s přijímáním dětí mají hlavně ve větších městech.

Nějaké kroky byly učiněny

Vysoké počty žáků MŠ jsou již déle řešené. Na rozdíl od středních škol, kde se to moc neřeší.

Začala výstavba nových škol. Například v pražském Šeberově začala v roce 2022 výstavba školy se 14ti kmenovými třídami. Budova je navržena tak, aby se dala dále rozšířit až na 27 tříd. Školu staví zhruba za 477 milionů Kč. Dokončení stavby by mělo být v roce 2025.„Navyšování kapacit mateřských a základních škol se hned od začátku stalo jednou z  priorit naší koalice,“ řekl Zdeněk Hřib, bývalý primátor hl. m. Prahy.

Ale bohužel to není úplně dořešené. Je hezké, že vznikají nové školy, ale nevznikají dost rychle. O nárůstu obyvatel se ví už dlouho. Vše se tedy řeší pozdě. ZŠ mohly vznikat už několik let dopředu, ale začalo se zase pozdě.

Jak reagují školy?

Na některých školách je obrovský přetlak. Školy nemají jak místa na více tříd, personální kapacity, tak materiální, řeší to například kontejnerovými třídami. Kontejnerová třída je vždy jiná, ale vždy se použijí ocelové rámy, které drží celou konstrukci a dále jiné technologie. Například výplet, zateplení atd.

Foto: https://pardubice.rozhlas.cz/preplnenym-skolkam-mohou-pomoci-kontejnery-6070052

Kontejnerová školka

Pár škol se nechalo slyšet, že musí losovat, koho přijmou a koho ne. Přednost ale vždy mají děti z blízkého okolí, pro které je škola spádová.

Problémy se opakují

Nedostatek míst je všude. Tedy místa jsou, ale tyto volná místa jsou například daleko a rodiče by své děti musely vozit daleko. Takže v oblastech s většími nároky na kapacity škol musí vznikat nové třídy, nebo dokonce celé školy.

Takže vidíme, že toto se zase nezvládlo. S výstavbou se začalo pozdě. Nemluvím ani o nedostatku učitelů a jiných zaměstnanců školy. Snad se s narůstající populací bude do budoucna více počítat a budou adekvátně k tomu vznikat nová místa pro vzdělávání dětí.

Zápisy jsou za dveřmi

Zápisy budou probíhat od 1. do 30. dubna. Takže školy jsou vystaveny tlaku z nedostatku míst. Snad rodiče budou muset problémy s nedostatkem míst na ZŠ řešit co nejméně. Vidíme další problém ve školství, který nebyl řešen včas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz