Hlavní obsah
Finance

Proč je finanční gramotnost tak důležitá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Finanční gramotnost je schopnost rozumět a spravovat své peníze.

Článek

Kudy chodím, všude říkám, že finanční gramotnost by měla být předmětem na základní a střední škole. Její užitečnost pro běžný život je ve srovnání s ostatním učivem nesrovnatelně vyšší.

Jelikož ale vím, jak zkostnatělé je ministerstvo ve věcech změn učebních osnov, vezmu to alespoň pro tentokrát do vlastních rukou a všem, koho finanční gramotnost zajímá, sepíši srozumitelný popis toho, o čem vlastně finanční gramotnost je a proč bychom se měli v těchto věcech vzdělávat.

---

Finanční gramotnost zahrnuje znalosti o tom, jak vydělávat, utrácet, šetřit, investovat a plánovat svou finanční budoucnost. Finančně gramotní lidé jsou schopni efektivně využívat své zdroje, minimalizovat rizika a maximalizovat příležitosti. Proč je tedy finanční gramotnost v našich životech tak důležitá?

Vím, co chci a jak toho dosáhnout

Jedním z důvodů je, že finanční gramotnost pomáhá lidem dosáhnout svých cílů a snů. Ať už chcete koupit dům, zaplatit vysokou školu, cestovat po světě nebo odejít do důchodu, budete potřebovat peníze na to, abyste si to mohli dovolit.

Finančně gramotný člověk by měl vědět, jak si stanovit realistické a měřitelné cíle, jak si vytvořit rozpočet a dodržovat ho, jak si vybudovat úspory a nouzový fond, jak si vybrat vhodné produkty a služby a jak si zajistit dostatečné pojištění.

Vím, že peníze mohou pracovat pro mě

Dalším důvodem je, že finanční gramotnost umožňuje lidem vytvářet pasivní příjem a zhodnocovat jejich peníze. Pasivní příjem je takový příjem, který plyne z investic nebo jiných zdrojů bez vaší aktivní účasti. Jde například o dividendy z akcií, úroky z obligací či nájemné z nemovitostí.

Finančně gramotní lidé vědí, jak si vybrat správné investice podle svého rizikového profilu, časového horizontu a očekávané návratnosti. Měly by též znát zásady složeného úroku, diverzifikace a daňové optimalizace.

Vím, čemu se vyhnout

Třetím důvodem je, že finanční gramotnost chrání lidi před dluhy a podvody. Proč?

V případě dluhu jde například o to, že může jít jak o užitečný nástroj pro financování velkých nákupů nebo investic (například hypotéka na nemovitost), tak o nebezpečný nástroj v případě jeho nesprávného použití (například financování vánočních dárku dluhem).

U podvodů jde zase o to, že finančně gramotný člověk dokáže prokouknout klam či nerealistické sliby podvodníků a o peníze nepřijde. Ti se totiž často zaměřují právě na osoby, u nichž je velká pravděpodobnost, že vlivem nevědomosti, chamtivosti nebo strachu nátlaku útočníků podlehnou.

Jak zlepšit svou finanční gramotnost

Nyní, když jsme si popsali důvody, proč je finanční gramotnost v našem životě nepostradatelná, pojďme si říct, jak na své finanční gramotnosti zapracovat.

Jedním z nejlepších způsobů, jak se ve finanční gramotnosti zlepšit, je vzdělávat se ve finančních tématech, ať už formálně nebo neformálně. Můžete například číst knihy, časopisy, blogy nebo sledovat videa o financích. Můžete také navštěvovat kurzy, semináře, workshopy nebo webináře o finanční gramotnosti. Důležité je vybírat si kvalitní a ověřené zdroje informací, které jsou aktuální, relevantní a srozumitelné.

Dalším způsobem je praktikovat finanční dovednosti v každodenním životě. Můžete si například vést osobní účetnictví, kde si zapisujete své příjmy a výdaje. Můžete si také vytvořit osobní rozpočet, kde si stanovíte své finanční cíle a plány. Můžete si také porovnávat různé finanční produkty a služby (jako například spoření a investování), které využíváte nebo plánujete využít.

Třetím způsobem jsou radu či tipy od jiných lidí, kteří jsou finančně gramotní. Můžete například hovořit se svou rodinou, přáteli, kolegy nebo odborníky o finančních otázkách. Prospěšné může být také sledování příběhů lidí, kteří dosáhli finančního úspěchu nebo překonali finanční problémy.

---

A co si z toho všeho odnést? Třeba to, že finanční gramotnost je užitečná dovednost, kterou by měl získat každý z nás. A třeba taky to, že bez ohledu na vaše aktuální znalosti v oblasti finanční gramotnosti je nezbytné ji rozvíjet po celý náš život.

F.

Užitečné zdroje:

Úvodní fotografie: Seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz