Hlavní obsah
Internet a technologie

Kam až zajde AI? Svlékne známé herce, klidně i vaši babičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by rawpixel.com on Freepik

Jeden pochybný obrázek z internetu mizí stejně rychle, jako se objevil. Někdo totiž našel „chybu v matrixu“ a AI, která jinak pochybnosti vytvářet nesmí, vytvořila poměrně věrohodný obrázek herce Henryho Cavilla s chodidly pomazanými Nutellou.

Článek

Ano, na první pohled je to možná směšné (tedy pokud se vám podařilo obrázek dohledat). Technicky to není nahý obrázek, ale kombinace obnažených chodidel, čokoládové pomazánky a sex idola posledního desetiletí je něco, co již zavání perverzí.

Je to možná dva týdny, co byl zmiňovaný obrázek vypuštěn do světa (autor tohoto článku ho raději zveřejňovat nebude). Problém je ten, že AI Cavillův obličej, oblek i chodidla vystihla natolik, že by kde kdo věřil, že je to opravdová fotografie. A zde je kámen úrazu v generátorech obrázků řízených umělou inteligencí.

Umělou inteligenci si již vyzkoušel skoro každý. Ať už ChatGPT, kde se dá s AI chatovat, nebo Midjourney či Bing, kde se zase ze zadaných hesel vytvoří požadovaný obrázek. Všechny zmiňované AI (kolují fámy, že Cavill s Nutellou vznikl na Bingu) mají ochranu proti vytváření nevhodného obsahu. Protože ale (zatím) AI není tak chytrá jako člověk, občas se najde někdo, kdo úmyslně anebo náhodou AI přechytračí a vytvoří něco, co nemělo spatřit světlo světa.

Cavill se k obrázku zatím veřejně nevyjádřil a není jisté, jestli se k němu vůbec vyjádří. Možná o něm ani neví. „Nehoda“ se zametla pod koberec celkem rychle a nebýt pohotových uživatelů, kteří si pochybný obrázek stáhli a rozšířili dál, by ho asi nikdo nikdy neviděl.

Jestli jsou AI obrázky s obličeji slavných (nebo vůbec nějakých existujících lidí) legální je složitá otázka. V některých zemích platí zákony o užívání cizí podoby, pod což by AI obrázky zřejmě mohly spadat, pokud by byly tak dokonalé jako v případě Cavilla s Nutellou. U slabších AI obrázků je těžké dokázat, jestli je to skutečně ta či ona osoba. Natož nejde prokázat, kdo ho nechal vytvořit, a o to těžší zakázat, aby je vůbec někdo tvořil.

My se můžeme smát Cavillovi s Nutellou, ale nesmíme zapomenout, že bychom nejspíš nechtěli, abychom s tou Nutellou byli vyobrazeni my (nebo třeba naše milovaná babička) ve stejné pozici a vystaveni na obdiv celému internetu. Je proto správně, že Cavill s Nutellou zmizel z internetu. Těm, kteří ho viděli, však z hlavy už nezmizí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz