Hlavní obsah
Internet a technologie

Pravidlo internetu označené jako „rule 63“ pobuřuje většinu světa, dnes snad nejvíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (Generováno AI)

Začalo to jako „meme“ označující pravdivá pravidla internetu, které se šířilo internetem zhruba před 12 lety. Dnes už bohužel většina uvedených pravidel neplatí, ale stále jsou některá, která asi budou platit na věky.

Článek

Nejdříve by se nejspíš slušelo začít tím, co to vlastně je meme, abychom mohli podstatu rule 63 pochopit všichni a nevznikaly dohady o tom, že internet žádné „zákony“ nemá. Meme je zpravidla obrázek určený k šíření a vytvořený uživateli sociálních sítí, který ve svém jádru zachycuje nějakou skutečnost reálného světa, a to buď přímo, nebo nepřímo. Meme přímo odkazující ke skutečnosti jsou založeny na skutečných událostech či věcech, které se skutečně dějí (právě jako v případě meme Rules of The Internet). Nepřímo odkazující meme se pak k realitě dostává oklikou skrze fikční světy, například toto meme křižující postavu z filmu Mumie (1999) a postavu profesora Farnsworthse z Futuramy. Jádrem tohoto meme je fakt, že scéna s Farnsworthsem, kde proklíná bezelstného Zoidberga, poukazuje na to, že lidé si často vybíjejí svou zlost na těch, kteří si to vůbec nezaslouží.

Foto: tvůrce meme Alyssa Whitehead, se svolením

„Má poslední slova: Proklínám Zoidberga!“

Meme Rules of The Internet (pravidla internetu)

Sledovat prapůvod nějakého meme je velice obtížná věc, zvlášť pokud se rozšířilo skrze uživatele bleskovou rychlostí. Nikdy se proto zřejmě s jistotou nedozvíme, kde se Rules of The Internet vzalo, ale traduje se, že po internetu kolovalo zhruba v roce 2011.

Foto: courtesy of Imgur

meme Rules of The Internet

Dnes se již odkazuje pouze k pravidlům 34 a 63, přestože i některá další zůstala pravdivá. Pravidlo 34 říká, že pokud něco (cokoliv) existuje, pak se na internetu dá najít pornografický obsah s touto věcí, i kdyby jen ve formě obrázku.

Pravidlo 63 a jeho problematika

Pravidlo 63 říká, že: „Ke každé mužské postavě je tu [na internetu] vždy k nalezení jeho ženský ekvivalent. Bez výjimky.“ Pravidlo se však často doplňuje ještě o „a naopak“.

Nám je dnes tato skutečnost velice známá a to především z různých filmových a seriálových adaptací, kde se původním postavám až téměř libovolně mění pohlaví, jako například v relativně novém seriálu The Sandman od Netflixu (podle komixů Neila Gaimana), kde postava Lucienna změnila pohlaví z mužského na ženské. Nejcitelnější to je však v seriálu Foundation od Apple TV (podle knih Isaaca Asimova), kde proběhla změna pohlaví hned u několika (v seriálu) hlavních postav - u postavy Gaal, Salvor Hardin a Demerzel. Všechny tři se změnily z mužů na ženy.

Fanouškovská základna se díky těmto změnám spadajícím pod rule 63 rozděluje na dva tábory. Jedni tvrdí, že přeci nezáleží na tom, jaké mají fikční postavy pohlaví, a v rámci feminismu tyto změny vítají s otevřenou náručí. Druzí zase podotýkají, že muže a ženu a jejich role ve společnosti či osobnostní rysy nelze zcela zaměnit a příběh i postavy jsou díky takovým změnám pokřiveny až do takové míry, že se rozcházejí s původními záměry autora. Bohužel je pravdou, že smířlivých fanoušků, kteří jsou ochotni přijmout změny, je opravdu pomálu.

Odpůrci pravidla 63 se často ohánějí argumentem, že svět začal být natolik korektní, že je to naprosto umělé a neatraktivní. Autor tohoto článku v některých případech souhlasí, neboť si například nedokáže představit, že by měla vzniknout adaptace Zaklínače, kde by z Geralta udělali Geraltu. Nebo dokonce Švejka, který by se stal paní Švejkovou. Jeho obava však nepramení z toho, že by byl sexista, ale spíše z toho, že by tvůrci nebyli schopni takovou změnu dostatečně pojmout a postava by byla přehnaná, nezajímavá a jediné osoby, které by něco takového pohladilo po duši, by byly leda extrémní feministky.

Z rule 63 by však mohlo vystupovat ještě pravidlo 63.1., které by říkalo: „Každá fiktivní postava má k sobě ekvivalent s jinou barvou kůže.“ Toto pravidlo však autor tohoto článku naopak podporuje, protože (pokud se nejedná o příběh, kde barva kůže hraje roli např. ve smyslu národnostním), je opravdu jedno, jestli avatar Jaka Sullyho bude modrý, zelený nebo fialový. Čímž chce autor říct, že je úplně jedno, jestli bude například profesor Farnswroth z Futuramy běloch, černoch, asiat, Ind atd.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz