Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senioři při užívání internetu vůbec nepřemýšlí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Snad každý týden se objeví zpráva, že nějakého seniora zase okradli/vydírali podvodníci z internetu. Přitom upozornění o podvodnících jsou úplně všude, i na webových stránkách bank.

Článek

Je to pořád dokola. Nepište si s nikým, koho neznáte, nikomu neposílejte žádné citlivé údaje, neposílejte cizím žádné svoje fotografie, neklikejte na žádné neznámé odkazy. A stejně se to děje znovu a znovu a nejčastějšími obětmi jsou senioři. Existuje na to vůbec nějaká výmluva?

Přijít o peníze nebo se nedej bože stát obětí vydírání by autor tohoto článku nikomu nepřál. Nepřijde mu to ani k smíchu. Ale přesto se musí ptát - kde je ta moudrost přicházející s věkem, když ji zrovna starší lidé potřebují? Zdá se, jako by přicházela jen v případech, kdy je třeba někoho přesvědčovat a usvědčovat. I autorova babička byla obětí podvodného e-shopu, ale přišla naštěstí jen o dvanáct set korun a poučila se. Podobně to měl i s dědečkem, ale ten dokonce trval na tom, že si z daného e-shopu onu věc prostě koupit chce a nedbal na žádná varování svých vnoučat. Svoji objednávku nikdy neviděl.

Podvodné e-shopy jsou ale ještě malí pánové a je proti nim jednoduchá obrana. Stačí si název jakéhokoliv obchodu, ze kterého se chystáte nakoupit, zadat do vyhledávání a podívat se po recenzích na daný web. I recenze na produkty na podvodných e-shopech nejsou pravdivé.

Horší už jsou vyskakovací okýnka na telefonu na různých pochybných stránkách, kde kliknete na tlačítko „zrušit“ v domnění, že okýnko zavíráte, ale najednou vám přijde SMS, že jste si předplatili bůhvíjakou službu. Pak jsou většinou se zrušením velké oplétačky, nebo se platba stihla strhnout, než jste předplatné zrušili. Obrana je nechodit na pochybné stránky a když něco pochybného vyskočí, radši zavřít celou kartu, nikdy neklikat přímo na okýnko.

Na vyšší úrovni už jsou podvodníci z bazarů, kteří posílají typickou zprávu ve smyslu „mám zájem, posílám kurýra, klikněte na odkaz“. Tomu se lze ale taky snadno vyhnout. Zde totiž platí pravidlo neklikání na neznámé odkazy. Navíc to už celé od začátku vypadá podezřele.

Naopak největším odpadem podvodníků jsou klasické emaily ve stylu umírající bohatý příbuzný, kterého nikdo dosud neznal, či nabídky k seznámení od naprosto cizích žen (a někdy i mužů). Člověka by mělo zarazit už to, že jsou emaily často psané velmi špatnou češtinou anebo že příslib dědictví od neznámé osoby je zcela nepravděpodobný. A po emailu se žádné ženy jen tak namátkou přece seznamovat nebudou.

Podvodné zprávy se objevují i na Facebooku. Buď je to nevyžádaná žádost o přátelství a následné posílání zpráv, nebo jste si nechali v nastavení povolené, aby vám psal kdokoliv, a tak rovnou drze napíšou. Jsou dost chytří i na to, aby si vás přidali do přátel, ale pak psali jen vašim přátelům, kteří si alespoň nastavili, že jim mohou posílat žádost nebo zprávy jen přátelé přátel.

Úplně nejpromyšlenější jsou pak ti, kteří volají a vydávají se za policii nebo banku. Víc už však příklady podvodů v tomto článku rozmazávat nebudeme, neboť se na to dají dohledat mnohem lepší a více instruktivní webové stránky, jako například kybertest.cz.

Vraťme se tedy k tomu, o čem tento článek má být. Nejedná se totiž o další ochotnou pomoc bezradným uživatelům internetu, ale o apel na to, aby začali senioři i jiní důvěřivci přemýšlet. Internet je ošemetné místo a i když se vynakládají obrovské snahy na zajištění jeho bezpečnosti, nikdy to nebude stoprocentní.

Autor tohoto článku cítí obrovskou frustraci nad tím, že vždycky se najde někdo, kdo se zase nechá okrást. Přitom varování jsou úplně všude. Mluví se o nich i v televizi, v různých brožurách, dokonce i většina bank neustále vydává varování. Například Air Bank pravidelně, kdykoliv se objeví nový způsob, jak se někdo někoho snažil okrást, upozorňuje uživatele v jejich internetovém bankovnictví, na svých webovkách a i při přihlašování. Copak to nikdo nečte?

Přemýšlejte. To je ta nejhodnotnější rada, jaká se v tomto případě může dát. Kdykoliv uvidíte něco podezřelého, zamyslete se.

  • Opravdu jsem zrovna mohl/a vyhrát Iphone, když jsem jen hledal/a recepty?
  • Nebylo by lepší vyhledat si jméno toho lékaře, o které píší, než si ten zázrak na léčbu cukrovky či na hubnutí objednám?
  • Proč by hned posílali kurýra, když ani neví, kde bydlím?
  • Opravdu jsou moje peníze v ohrožení? Raději bych měl/a zavolat přímo své bance a nemluvit s někým, o kom s jistotou nevím, kdo je.
  • Proč mi ten cizí člověk na Facebooku píše?
  • Proč mi přišel tenhle email?

atd.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz