Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti nejsou majetek. I vaše děti mají svá práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jonathan Borba/ Unsplash

Děti jsou samostatné bytosti s vlastními zájmy, ne pokračováním dospělých

Myslíte si, že děti mají práva? Nebo věříte pouze v povinnosti? Je správné děti fyzicky trestat? Mezinárodní právo má jasno. Platí přísný zákaz násilí na dětech a zneužívaní dětí. Jaký bude váš trest?

Článek

Výchova dětí je věčné a stále ožehavé téma. Existuje mnoho názorů a postojů, které můžeme zaujmout, a „univerzální správná odpověď“ či „recept na pravdu“ neexistuje. Čím nás může obohatit mezinárodní právo?

Nejen povinnosti, ale i práva

Mnoho rodičů má jasno – děti mají povinnosti. Snadno se ale zapomene, že i děti mají svá práva. A to i docela obsáhlá. Jejich soubor obsahuje Úmluva o právech dítěte, která byla přijata Valným shromážděním OSN. Kdekoho možná překvapí, že se tomu stalo až v roce 1989, tedy relativně nedávno. Mimo práv dětí stanovuje i povinnosti pro rodiče – a to konkrétně za výchovu svých potomků a za zabezpečení životních podmínek potřebných k jejich rozvoji. Česká republika (tedy respektive ČSFR) tuto úmluvu ratifikovala o rok později, tedy v roce 1990. Do vnitrostátního práva pak byla adaptována ve formě sdělení federálního ministerstva zahraničních věcí č. 104/1991 Sb., o sjednání Úmluvy o právech dítěte.

A jaká práva tedy nejmladší členové společnosti mají? Mimo těch úplně základních, tedy na život, zdraví, vzdělání a své vlastní jméno (ano, i tato zdánlivá samozřejmost je mezinárodní úmluvou chráněna!), jsou to práva pro mnoho českých rodičů kontroverzní.

Pár facek? Tak to rozhodně ne

Patříte k lidem, kteří zastávají heslo „škoda každé rány, která padne vedle?“. Zvyšujete na své děti hlas? Pak byste měli zbystřit. Jakákoli forma násilí či ponižování, zanedbávání a jiného nedůstojného chování je totiž zakázána. A to ve všech zemích světa (mimo Spojené státy americké, které jako jediné tuto úmluvu nepřijaly), takže ani skutečnost, že jste na dovolené, vás neomlouvá.

Děti také mají právo na soukromí, náležitý odpočinek a volný čas. Neobstojí tudíž ani manipulace či kontrola nad dětmi – pokud svému dítěti kontrolujete obsah zpráv s kamarády, porušujete nejen morální zásadu ctění soukromí a korespondence, ale i zákon, a to nejen český, ale i mezinárodní.

A propo, dítě má samozřejmě také právo se svobodně sdružovat a shromažďovat. Jste si jistí, že můžete svým potomkům diktovat, s kým se mají stýkat a přátelit?

Křtiny? Nezákonný, amorální a zbytečný akt

Pokud své děti necháváte pokřtít a vedete ho k náboženské víře, zamyslete se. Uvažovali jste nad tím, zda tím nenarušujete svobodu vyznání svého potomka? Co když se v budoucnu rozhodne být muslimem, či ateistou? Dítě má právo na svobodu projevu, myšlení, a stejně tak se rozhoduje o svém náboženském vyznání. Nemůžete tedy dětem diktovat, jaké názory má uznávat – dítě se má právo rozhodovat samo. Takže milí rodičové, prosím už žádné „neživíš, nepřepínej“.

Dítě má také právo na zajištění životní úrovně potřebné pro svůj rozvoj. Pokud vám tedy říká, že má nárok na kapesné, má nejspíše pravdu.

Hrozí vám trestní stíhání?

Ano, máte pravdu, s největší pravděpodobností se u vás nezastaví policie, pokud nerespektujete práva svého dítěte. Ostatně samotná úmluva zavazuje k zavedení pravidel pro vymáhání práv v ní obsažených stát, a ne jednotlivé občany.

V České republice stále ještě nebyl zaveden zákaz tělesných trestů. Úplný zákaz tělesných trestů přitom už platí v 65 zemích světa. Předběhli nás v tom nejen Poláci, ale třeba i země zcela exotické a z pohledu běžného člověka „zaostalé“, jako Zambie či Kolumbie. Míra tolerance fyzických trestů je mezi námi dlouhodobě vysoká. Jedná se o dost smutné svědectví vypovídající nejen o národní povaze, ale i o tom, že stále ještě neumíme zpracovávat svůj hněv zdravějším způsobem, než je vybití se na někom slabším, než jsme my.

Je však třeba někde začít, a uvědomit si, že násilí na dětech děti učí využívat násilí jako běžného prostředku řešení konfliktů, namísto použití komunikace a řešení konfliktů smírně. Stejně tak není cílem výchovy poslušná loutka, která bezmyšlenkovitě dělá cokoli, co jí dospělý řekne. Koneckonců chceme, aby z dětí vyrostl sebevědomý a samostatný jedinec, což je úplný opak toho, co jej v dětství učíme. Proto prosím, než dítě potrestáte, zamyslete se, alespoň krátce. Dítě je dítětem jen několik málo let, zbytek života je dospělým. Učte ho, jak uspět ve společnosti, a jak se chovat k ostatním s respektem, ale důvěrou, a neprosazovat své zájmy silou a násilím.

A jak to vidíte vy? Myslíte si, že děti mají práva?

Zdroje:

Sdělení federálního ministerstva zahraničních věcí č. 104/1991 Sb., o sjednání Úmluvy o právech dítěte

Globální iniciativa podporující zákaz fyzických trestů u dětí https://endcorporalpunishment.org/countdown/

Fyzické tresty dětem prokazatelně škodí. Jak moc je Češi používají: https://www.lf1.cuni.cz/fyzicke-tresty-detem-prokazatelne-skodi-jak-moc-je-cesi-pouzivaji-1lf

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz