Hlavní obsah
Zdraví

Červen a cesta do hlubin tenkého střeva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý, staženo volně z internetu

S jemností a láskou vnímám svoje tělo

ČERVEN je ještě v plném proudu, a tak se pojďme ponořit do HLUBIN TENKÉHO STŘEVA, kterému tento měsíc energeticky patří, a dejme mu svoji POZORNOST, LÁSKU a VDĚK za jeho práci.

Článek

Tenké střevo párovým orgánem našeho srdce, kterému patřil měsíc květen, a má tendenci jej chránit. Všechno je propojené jako pavučina - jemný pohyb na jedné straně způsobí pohyb na straně druhé.

Tenké střevo je sídlem naší imunity, obrovský, neobyčejně inteligentní mikrobiální organismus, který velmi citlivě reaguje na každou dysbalanci a neustále ji vyvažuje do harmonie, což může být pro organismus velmi vyčerpávající, pokud NEspolupracujeme.

Mikrobiom tenkého střeva je náš druhý MOZEK v těle. Nebo první? :-) A je tedy jen na nás, jestli mu házíme klacky pod „nohy“ nebo spolupracujeme na tom, abychom se spolu měli a cítili dobře.

Jestliže se vám v tomto období spustí RÝMA nebo se ozve MOČOVÝ MĚCHÝŘ, pak vězte, že střevo využívá toto citlivé období k uvolnění a k očistě a hledá další možnosti, kudy si ulevit a jak nás pozastavit v našem životním sprintu. Takže je na místě mu poděkovat za zprávu a začít se opravdu vnímat.

Velmi mu prospěje odlehčená strava - ranní domácí (!) kaše z rýže nebo jahel, lehké saláty ať už z čerstvé nebo lehce tepelně upravené zeleniny - s kuskusem nebo bulgurem či quinoou, zeleninové nebo drůbeží vývary s kroupami, lehká rizota, zakysané výrobky či fermentovaná zelenina. Když mu začneme opravdu naslouchat, časem nás samo povede, co od nás opravdu potřebuje.

Můžeme si zařadit jemnou masáž břicha ve směru hodinových ručiček kvalitním, spíše lehce zahřívacím olejem. Teplo obecně uvolňuje, a protože ve střevech máme uloženo také mnoho nezpracovaných (dětských, ale samozřejmě i rodových a generačních) traumat, pak právě teplo, péče a jemný a laskavý přístup k sobě je pomáhá postupně uvolňovat, což se třeba může projevit ve formě oparů nebo krátkých intenzivních zimničních stavů.

Naše trávení obecně musí zpracovat všechno, co konzumujeme, na všech úrovních - opravdu MUSÍ, jinou možnost nemá. Pokud neznáme hranice a pošleme dovnitř kde co - nepodporující jídlo, pití, ale také emoční, psychické a mentální stavy z okolí, když nemáme svoji hodnotu a necháme se zahlcovat nebo vtahovat do procesů druhých, náš systém je vždycky u toho a reaguje.

Tenké střevo pak ničí oheň rychlých soudů, odsudků, morální povýšenosti, přílišné kritičnosti a odporů k částem, které nálepkujeme jako nežádoucí.

Teď máme jedinečnou možnost naučit se PŘIJMOUT SEBE SAMA CELISTVĚ a být JEMNÍ a LASKAVÍ po všech stránkách. Prvně k sobě a svému tělu, a až teprve potom ven, protože ven můžeme dát jen to, co je součástí nás samých a čeho sami máme plno.

Krásný začátek léta přeju.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám