Hlavní obsah
Lidé a společnost

Evžen Halamásek. Jako pilot RAF padl nad kanálem La Manche. Jeho otec zahynul v Osvětimi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volné dílo

Českoslovenští letci, kteří za druhé světové války sloužili v řadách RAF, bojovali od léta 1940 až do konce války. Během bojů jich více než 500 padlo. Jedním z padlých byl i Evžen Halamásek, který sloužil u RAF jako stíhač.

Článek

Narodil se 17. ledna 1915 ve Chvalčově Lhotě a mládí prožil v Bystřici pod Hostýnem. Rozhodl se stát letcem. Na podzim roku 1934 nastoupil v Prostějově na leteckou školu, kterou absolvoval s kvalifikací vojenský pilot. S Mnichovem a ani s následnou okupací v březnu 1939 se nehodlal smířit, a tak stejně jako mnozí další letci se vydal i on do zahraničí, aby tam bojoval za svobodu své vlasti. V červenci 1939 odchází do Polska. Poláci však neměli zprvu o naše letce zájem, a ti tak odplouvali do Francie. Ve Francii však naši vojáci museli podepsat pětiletý závazek do cizinecké legie. Francouzi však slíbili, že po vypuknutí války vznikne naše armáda ve Francii. Skutečně se tak stalo. Evžen Halamásek byl prezentován v Paříži 2. října 1939 jako četař letectva délesloužící. Francie však v červnu 1940 padla, a tak se Halamásek stejně jako další naši letci evakuoval do Velké Británie.

Velká Británie

Naši letci byli po příchodu na Britské ostrovy zařazeni do dobrovolnické zálohy RAF. Následně byli zařazováni do výcviku na britské stroje a posléze k operačním perutím. Evžen Halamásek byl 26. listopadu 1940 zařazen jako pilot k 32. britské stíhací peruti. U této peruti sloužil až do 16. března 1942. Poté byl přeložen k 313. československé stíhací peruti. U té sloužil od 12. května 1942 až do své tragické smrti dne 2. června 1942. Toho dne měly stíhačky 313. stíhací perutě krýt nálet bombardérů nad Francii. Nad kanálem La Manche byly letouny napadeny německými stíhačkami. Během boje se Halamáskův Supermarine Spitfire Mk.VB zřítil do moře mezi Calais a Boulogne. Jeho tělo se nikdy nenašlo.

Foto: Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Znak 313. československé stíhací perutě RAF

Evžen Halamásek starší

Otec Evžena Halamáska pracoval v Bystřici pod Hostýnem jako učitel. Po odchodu syna obdržel dopis ze Slovenska s adresou na poštu. Protože to neoznámil, byl zatčen a vyslýchán gestapem. To jej následně odeslalo do koncentračního tábora Osvětim, kde 26. února 1943 zemřel, aniž by věděl o synově smrti.

Prameny

Trávníčková, Zdena - Muži v uniformách RAF z okresu Kroměříž

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz