Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gustav Krautstengl – Krátký. Velitel československých tankistů v bitvě o Kyjev

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Historický nadšenec

Rekonstrukce bojů 1. československé samostatné brigády v SSSR.

Gustav Krautstengl je tak nějak ve stínu daleko slavnějšího velitele našich tankistů na východní frontě Vladimíra Janka. Málokdo ví, že byl prvním velitelem našich tankistů v SSSR. Tak si pojďme jeho životní příběh připomenout.

Článek

Mládí

Narodil se 4. září 1896 na Královských Vinohradech. Vychodil obecnou a měšťanskou školu a studoval na vyšší státní reálce v Praze, kterou ukončil v roce 1914. Poté začal studovat na Vysoké škole technické v Praze na stavebním oboru, kde ale dokončil pouze dva semestry.

První světová válka

Stejně jako řadu jeho vrstevníků i jeho život ovlivnila první světová válka. Dne 15. dubna 1915 nastoupil službu v rakousko-uherské armádě nejprve v Praze, posléze v Grecenyi u Budapešti. Absolvoval školu pro důstojníky v záloze. V lednu 1916 byl v hodnosti kadeta čekatele poslán na ruskou frontu. Zde sloužil u 3. Bosenského pluku. 12. července 1916 byl u Brodů zajat. Na konci roku 1916 si podal přihlášku do československých legií. Zařazen byl 6. srpna 1917 k 1. záložnímu praporu. Absolvoval důstojnickou školu. Poté byl převelen k 9. československému střeleckému pluku. S tímto plukem se zapojil do bojů u Bachmače a posléze i s bolševiky na magistrále. V legiích dosáhl hodnosti poručíka.

Meziválečné období

Po návratu z Vladivostoku v roce 1920 se rozhodl zůstat v armádě. Sloužil v Mostě, na Vysoké škole válečné v Praze zastával post pobočníka velitele kurzu pro velitele vojskových těles a oddílů, v roce 1937 absolvoval kurz útočné vozby, sloužil u 1. jezdecké brigády a od března 1938 byl pobočník velitele 1. motorizované brigády. Mobilizaci v září 1938 absolvoval u praporu útočné vozby v Lysé nad Labem. Poté sloužil jako zástupce velitele III. praporu útočné vozby v Milovicích. Během služby dosáhl hodnosti majora. Kromě toho se oženil a narodili se mu synové Gustav a Rudolf.

Foto: foto: VÚA-VHA, VHÚ

Gustav Krautstengl - Krátký

Druhá světová válka

S okupací vlasti v březnu 1939 se nehodlal smířit. Zapojil se do odboje. Dne 1. května 1940 uprchl před hrozícím zatčením za hranice. Přes Balkán se dostal do Francie. Zde sloužil jako zatímní velitel 2. praporu pěšího pluku 3. Během své služby v zahraničí začal používat krycí jméno Krátký. Nedlouho po jeho příchodu však Francie padla, a tak byl Krautstengl evakuován do Velké Británie. Zde zpočátku sloužil jako velitel praporu pěšího pluku, posléze sloužil u baterie kanónů proti útočné vozbě, napřed jako zástupce velitele baterie, posléze jako velitel. V roce 1941 byl jmenován výpomocným profesorem při kurzu pro štábní důstojníky. Byl povýšen na podplukovníka. V září 1943 odjíždí do Sovětského svazu. Právě zde vzniká 1. československá samostatná brigáda, která má však nedostatek důstojníků, zatímco ve Velké Británii byl důstojníků nadbytek. V rámci brigády vzniká i tankový prapor. A právě jeho velitelem byl Krautstengl jmenován. S tankisty se následně účastní bitvy o Kyjev v listopadu 1943 a taktéž jejich dalšího postupu pravobřežní Ukrajinou. V lednu 1944 je jmenován velitelem 1. československého náhradního pluku v SSSR. Právě při službě u této jednotky dne 7. června 1944 zahynul při dopravní nehodě. In memoriam byl povýšen na plukovníka.

Foto: Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported .

Příslušníci tankového praporu

Prameny

Brož, Miroslav - Kopecký, Milan. - Československé vojenské jednotky na východě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz