Hlavní obsah
Lidé a společnost

Robert Ossendorf. Po sestřelení nad Francií se vrátil zpátky do Anglie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volné dílo

Během druhé světové války bylo nad Francií sestřeleno nemálo našich letců sloužících v RAF. Z nich se podařilo dostat zpátky do Velké Británie pouze sedmi osobám. Jedním z nich byl i stíhací pilot Robert Ossendorf.

Článek

Mládí

Narodil se 29. července 1916 ve Všerubech u Plzně. Jeho otec byl četnický strážmistr. Po smrti první manželky se jeho otec znovu oženil. V roce 1929 se rodina přestěhovala do Holešova, kde jeho otec sloužil jako velitel četnické stanice. Právě v Holešově ukončil Robert školní docházku. Poté studoval dva roky na nižší průmyslové škole chemické. Do roku 1936 pracoval v Olomouci jako drogista. V té době začal v Olomouci létat v Hanáckém aeroklubu. Přihlásil se k výcviku v rámci akce 1000 pilotů republice. V září 1936 nastoupil do Vojenského leteckého učiliště v Prostějově, které ukončil v červnu 1938.

Cesta do odboje

Po okupaci v březnu 1939 se rozhodl odejít do zahraničí. 14. července 1939 přešel hranice do Polska. Zde byl zařazen do vojenské skupiny v táboře v Malých Bronowicích. Odtud se 29. července vydal na lodi Chrobry na cestu do Francie. Ve Francii musel stejně jako další naši vojáci, kteří do této země odešli bojovat proti Němcům, podepsat pětiletý závazek do Francouzské cizinecké legie. Naštěstí však v legii nepobyl dlouho. Když začala válka, tak byli naši letci zařazeni do francouzského letectva. Zde prodělával výcvik na francouzské bombardéry. Do bojů nad Francií nestihl zasáhnout.

Velká Británie

Po kapitulaci Francie odcestoval do Casablanky, odkud se vydal přes Gibraltar do Velké Británie. Do přístavu Liverpool se dostal 12. července 1940. 26. července 1940 byl přijat do dobrovolnické zálohy RAF. Zde prodělal letecký výcvik na letounech Miles Master, Hurricane a Spitfire. 6. ledna 1942 byl zařazen k 312. československé stíhací peruti. Dne 26. ledna 1942 nouzově přistál na mořské pláži v důsledku ztráty orientace a vyčerpání veškerého paliva. Při přistání se zranil. Na konci května 1943 dokončil Robert Ossendorf první operační turnus a od 2. června 1943 létal u britských výcvikových perutí s letouny určenými pro vlekání vlečných terčů při výcviku protiletadlového dělostřelectva. Od 1. února 1944 nastupuje opět k 312. peruti a zahájil svůj druhý operační turnus.

Foto: wikimedia commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Znak 312. československé stíhací perutě

Sestřelen

V té době se naši piloti účastní akcí, které mají předcházet vylodění ve Francii. Útočí tak na letiště, nádraží a další pozemní cíle. Dne 21. května 1944 byl jeho letoun v blízkosti přístavu Le Havre zasažen protiletadlovou palbou. Za této situace musel Robert nouzově přistát u městečka Laurenan. Naštěstí se mu dostalo pomoci od statečných Francouzů, kteří ho ukryli. Během ukrývání se napojil na odbojové hnutí. S ním se účastnil ozbrojené akce, při které byl zraněn. Na začátku července 1944 se vrátil na rybářském člunu do Velké Británie. Po doléčení zranění byl na nějakou dobu přidělen k britským perutím jako styčný důstojník. 8. prosince 1944 nastoupil k 312. čs. stíhací peruti. U této perutě zažil i konec války.

Foto: foto: VÚA-VHA, VHÚ

Robert Ossendorf

Návrat do vlasti

V kabině svého Spitfiru se vrátil do svobodné vlasti dne 13. srpna 1945. Po válce si změnil příjmení na Osenský. Zůstal v činné vojenské službě a sloužil u 4. leteckého pluku v Českých Budějovicích. Zde se oženil a v roce 1946 se manželům narodil syn Petr. V roce 1947 odešel z armády a začal létat jako pilot u ČSA. V září 1948 uprchl na Západ. Další informace o jeho životě nejsou přesně známy. Mluví se o tom, že sloužil u britských tajných služeb, a měl vysazovat agenty nad Sovětským svazem. Zemřel 1. února 1955 na ostrově Sylt v severním Německu. Za válečnou činnost obdržel: československý válečný kříž 1939, 2× Medaili za chrabrost a Medaili za zásluhy.

Prameny

Letecká karta Roberta Ossedorfa

Trávníčková, Zdena - Muži v uniformách RAF z okresu Kroměříž

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz