Hlavní obsah
Lidé a společnost

Trolejbusy ve Slezské ulici nebo tramvaje na Václaváku. Taková byla Praha v roce 1966

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jaromír Průša

Pojďte se podívat, jak vypadala některá pražská místa před téměř padesáti lety. Na snímky, které v roce 1966 zachytil amatérský fotograf Jaromír Průša.

Článek

Praha byla zajímavá v každém období. Opět se mi povedlo zdigitalizovat několik negativů, které jsem získal po smrti svého dědy Jaromíra Průši. Jde vlastně o pokračování předešlé procházky Prahou v 60. letech.

Tentokrát jde většinou o snímky ze samotného centra města. A tak se můžete podívat na to, jak vypadalo Stavovské divadlo, nebo jaké to bylo, když na Václavském náměstí jezdily tramvaje a také turisté ze západního Německa. Jedna fotka zachytila odpočívající turisty ve Františkánské zahradě.

Dále je zde dvojice snímků pořízených z obchodního domu Perla, tedy z budovy paláce ARA, který sídlí na roku ulic Perlová a 28. října naproti paláci Adria. Pokračujeme trojicí snímků z balkonu Chodské ulice, kde děda bydlel. Dva snímky ukazují Slezskou ulici, přičemž na tom nejzajímavějším je vidět projíždějící trolejbus, jeden protilehlé domy. Celou sérii doplňují poměrně běžné fotografie z Pražského hradu.

Jedinou neznámou je snímek dvou zřejmě stopařů na místě, které by možná mohlo být na Smíchově, ale možná někde úplně jinde. Pokud to místo někdo dokážete určit, budu rád za doplňující komentář.

A na závěr jen zopakuji, že se negativů po dědovi zachovaly dvě velké bedny a já zatím úplně nevím, co všechno v nich najdu. Ale už to byly třeba fotky z osvobození v roce 1945, řada snímků z táborů Jaroslava Foglara (tady a tady), obrázky z Loun (tady a tady), odkud pocházela dědova rodina nebo poměrně unikátní snímky z tábora organizace YMCA v Hvězdově u Mimoně.

V každém případě se brzy můžete těšit na další pokračování článků se snímky amatérského fotografa Jaromíra Průši. Sám jsem zvědav, co příště objevím.

Foto: Jaromír Průša

Stavovské divadlo, rok 1966

Foto: Jaromír Průša

Václavské náměstí, rok 1966

Foto: Jaromír Průša

Františkánská zahrada, rok 1966

Foto: Jaromír Průša

Pohled z Perly na Staré město, rok 1966

Foto: Jaromír Průša

Pohled z Perly na Staré město, rok 1966

Foto: Jaromír Průša

Pohled do Slezské ulice, rok 1966

Foto: Jaromír Průša

Trolejbus ve Slezské ulici, rok 1966

Foto: Jaromír Průša

Domy v Chodské ulici, rok 1966

Foto: Jaromír Průša

Praha, rok 1966

Foto: Jaromír Průša

Pražská hrad, rok 1966

Foto: Jaromír Průša

Kostel sv. Mikuláše na Malé Straně, rok 1966

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz