Hlavní obsah

Hurá do volební komise. Opět se hledají desítky tisíc brigádníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: commons.wikimedia.org

V plném proudu je první letošní volební supernábor. Z desítek tisíc lidí se poskládají okrskové volební komise, které zajistí průběh hlasování a sčítání hlasů. 21 českých vyslanců do Evropského parlamentu vybereme 7. a 8. června.

Článek

Na území ČR máme dlouhodobě stabilní počet - téměř 15 tisíc okrsků. Do každého spadá v průměru přes 550 voličů. Okrsek má svou volební místnost – běžně školní třídu, restauraci či obecní úřad.

V každém okrsku působí jedna komise s alespoň 5 členy. Jen v okrscích s nejvýše 300 voliči může být už čtyřčlenná. To se týká zejména menších obcí, zatímco například v Ostravě při volbě prezidenta v roce 2023 bylo takto malých okrsků jen 6 z 269.

V komisích tak je nutno obsadit vyšší desítky tisíc míst. Nejde o moc atraktivní činnost. Kontrola osobních průkazů, vydávání obálek a lístků. A v sobotu po první fázi šichty ještě odpovědnost za sčítání hlasů.

To vše v základu za 1 800 korun. Trochu více dostanou vylosovaní předseda s místopředsedou, ti ovšem musí také jít na povinné školení. Všichni členové ještě mohou dostat náhradu ušlého výdělku až 340 korun na den. Odměny se krátí v případě neúčasti.

Jak se stát členem?

V první řadě místa v komisích obsazují delegáti kandidujících stran. To nemusí být jejich členové ani sympatizanti, jen se vám usnadní cesta do vybrané komise blízko bydliště. Každá strana do 8. května nominuje 1 člena a za něj 1 náhradníka.

Když ale zbydou volná místa, dojde na veřejnost. Zaplní je starosta obce, v členěných městech starosta městské části nebo městského obvodu. Přihlášky do komise se vyvěšují na příslušné webové stránky. Jmenování probíhá mezi 8. a 17. květnem, kdy nejpozději musí proběhnout první schůze komisí. Vaše obec už může mít stanovený konkrétní čas.

Žádné další požadavky nejsou. Jistě pomáhá, pokud už máte nějaké zkušenosti z minulosti nebo se vyznáte ve volbách či právu. Ale i bez toho můžete být skvělou součásti okrskového týmu. Jen nesoutěžte, která komise bude mít dřív hotovo. Pak hrozí chyby.

Proč do toho jít?

Pokud jste ten typ člověka, tak trocha radosti za pomoc demokracii v naší zemi. Svobodné, pravidelné, tajné volby jsou to nejcennější, co jsme po sametové revoluci získali. Ještě mnoho lidí si pamatuje, jak volby probíhaly před ní. Jeden kandidát na jedno křeslo ve směšném orgánu. Strach se jen přiblížit k plentě.

Dnes už je vše jiné, ovšem organizace voleb tím je náročnější. V demokracii takové úsilí ovšem má smysl. K evropským volbám moc lidí v ČR nikdy nechodilo, tudíž až tolik těžké a zdlouhavé to letos být nemusí. Zatím nejvyšší účast činila skoro 29 procent v roce 2019. Sčítání nepotrvá, brzy bude hotovo.

Pokud máte volný čas, zaplníte ho něčím nevšedním. Běžně obec či obyvatelé také zajistí, že během hlasování nebudete trpět hlady a žízní.

Kvalita práce Parlamentu, obecních i krajských zastupitelstev se odvíjí od schopností lidí, které tam zvolíme. Stejně tak kvalita průběhu voleb vychází z práce členů komisí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz