Článek
Suroviny
Menší porce 1 kusVětší porce
350 g sušenek Lotus (nebo Bebe)
100 ml rozpuštěného másla
1 polévková lžíce kakaa
100 ml mléka
Krém:
50 g hladké mouky
50 g cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 g mascarpone
50 g mléčné čokolády
20 g másla
200 ml smetany ke šlehání 31-33 %
- Sušenky rozdrtíme v mixéru. Přendáme do misky a přidáme rozpuštěné máslo, 1 lžíci kakaa a zamícháme. Nakonec přidáme 100 ml mléka. Rukou směs dobře promícháme.
- Dortovou formu po stěnách obalíme potravinářskou fólií.
- 2/3 sušenkové směsi namačkáme rukou na dno a stěny formy. U formy o průměru 25 cm, stačí tak do poloviny výšky formy. Čím menší formu máte, tím vyšší budou stěny formy.
Musí vám zbýt asi 1/3 hmoty, kterou použijete později.
- Do hrnce dáme 50 g hladké mouky, 50 g cukru, vanilkový cukr a dvě vejce. Metličkou dobře utřeme hladké těsto. Přidáme mascarpone a opět vyšleháme. Na mírném ohni směs vaříme asi 5 minut. Krém nejprve zřídne a poté zhoustne, asi jako pudink.
- Po 5 minutách vaření hrnec odstavíme a do hmoty zašleháme 20 g (1 plátek) másla a čokoládu. Máslo i čokoláda se rozpustí.
- Necháme vychladnout za občasného prošlehání, aby nevznikl škraloup. Když je krém vychladlý, ručním šlehačem zašleháme smetanu.
- Krém nalijeme do připravené dortové formy. Navrch rukou drobíme zbylou 1/3 sušenkové směsi.
- Přikryté potravinovou fólii dáme do lednice alespoň na 4 hodiny ztuhnout.
Dobrou chuť