Článek
Suroviny
Menší porce 4 porce Větší porce
Halušky:
500 g polohrubé mouky
500 ml vody (podle potřeby)
1 vejce
sůl
Směs:
400 g kysaného zelí
500 g uzeného masa
1 cibule
sádlo
cukr
sůl
Postup přípravy
- Kysané zelí osolíme, okmínujeme, pocukrujeme a podusíme změknutí.
- Uzené maso nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme nakrájíme nadrobno.
- Polohrubou mouku smícháme se solí, vejcem a postupně přiléváme vodu. Vymícháme hustější těsto.
- Těsto protlačujeme přes síto na halušky do vroucí osolené vody.
- Vařící se halušky pořádně odspoda od hrnce zamícháme, aby nebyly přilepené ke dnu. Až halušky vyplavou, jsou již uvařené a můžeme je vyndávat děrovanou naběračkou.
- Na sádle osmahneme cibuli, až trochu zezlátne, přidáme na kousky nakrájené uzené a dle potřeby podlijeme vodou. Dusíme do měkka.
- Přidáme kysané zelí, halušky a krátce orestujeme.
- Hotové halušky můžeme podávat ozdobené jarní cibulkou.