Článek
Držte se několika základních rad a výtečné jídlo bude během pár minut na stole.
Čínou, směsí nakrájeného masa na nudličky s dokřupava orestovanou zeleninou, nikdy nic nezkazíte. Výhodou je, že se jedná o jednoduchý a rychlý recept, který zvládne i začátečník. Podává se většinou s rýží, ale je dobrá i s hranolkami.
Příprava číny v několika krocích
Kouzlo číny tkví v její rychlé přípravě a následném rychlém vaření. Než začnete, je důležité mít většinu věcí již dopředu nachystanou, protože při restování vám na to již nezbyde čas.
- Nejprve je nutné vybrat kvalitní maso, vhodné je kuřecí, vepřová panenka nebo pečeně bez kosti. Maso zbavte všech nečistot, nežádoucích blan a šlach. Poté ho nakrájejte na velmi tenké nudličky a naložte do marinády.
- Marinádu si připravte smícháním oblíbeného koření. Vhodná je i kupovaná směs např. koření na čínu nebo koření pěti vůní. K tomu je dobré přidat nějakou kyselejší složku, kterou může být suché bílé víno či rýžový ocet.
- Poté si nakrájejte zeleninu. Nejvíce používané druhy jsou mrkev, jarní cibulka, cuketa, cibule, česnek, může být i paprika.
- V dalším kroku si připravte tekutou marinádu, která dodá číně šmrnc. Jedná se o směs sójové omáčky, rybí omáčky a například i rýžového octa. Přidat můžete i solamyl. Nebojte se různých kombinací.
- Vyberte si vhodnou pánev na přípravu. Nejlepší je pánev wok. Pokud ji nevlastníte, nezoufejte a vyberte si jinou kvalitní pánev se širokým dnem, která se dá pořádně rozpálit. Poté co pánev rozpálíte na sucho, přilijte do ní malé množství oleje a připravené maso na ní restujte, dokud nebude opečené ze všech stran. Orestované maso přendejte z pánve na talíř.
- V této chvíli přidejte na pánev trochu oleje a orestujte nakrájenou zeleninu. Dvě minuty budou bohatě stačit.
- Na závěr do pánve nalijte připravenou tekutou směs a až zhoustne, přisypte ke všem surovinám odložené orestované maso. A máte hotovo.
Dobrou chuť!