Článek
Suroviny
Menší porce 2 porce Větší porce
300 g namletého kuřecího masa
1 rohlík včerejší
30 ml mléka
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř
1 malá cibule
1 lžička rajčatové pasty z tuby
1 vejce M
2 lžičky škrobu
sádlo na smažení (olej)
Omáčka:
1 cibule
1 menší žlutá paprika
1 špičatá červená paprika
200 g konzervovaných rajčat (v létě čerstvá domácí)
150 ml vývaru masový (zeleninový)
1 lžička paprikové pálivé pasty
2-3 lžíce domácího kečupu
1 lžička čubrice
1 špetka cukru nebo dle chuti
1 špetka sušeného česneku
sůl dle chuti
pepř mletý
Postup přípravy
- Nejprve připravíme karbanátky (lze udělat dle vlastního receptu jiné).
Do malé misky dáme rohlík bez špiček nakrájený na malé kostičky pokropíme mlékem a promícháme.
Nakrájíme očištěnou zeleninu. - Do větší misky dáme mleté maso, přidáme namočený rohlík, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř, 1 malou cibuli nasekanou nadrobno, 1 lžičku rajčatové pasty, vejce, škrob a vše promícháme.
- Z této směsi vytvarujeme 4 karbanátky které obalíme ve strouhance a osmažíme zvolna v pánvi na sádle nebo oleji. Osmažené z obou stran vyndáme a zakryté alobalem udržujeme teplé.
- Do výpeku po nich dáme restovat cibuli, ke sklovité cibuli přidáme očištěné a omyté papriky nakrájené na proužky nebo kostičky. Krátce restujeme a přidáme rajčata a paprikovou pastu, čubricu, česnek, domácí kečup, podlijeme vývarem nebo vodou dosolíme a povaříme cca 10 minut.
- Nakonec můžeme přidat dle chuti cukr (není nutný, řídíme se podle kyselosti rajčat), promícháme a odstavíme. Podáváme karbanátky s omáčkou s různě upravenými bramborami nebo těstovinami
Poznámka
Je to trochu balkánský styl u nás oblíbený. Maso lze použít mleté koupené. Omáčku můžeme použít i ke zbylé domácí sekané, lze také udělat větší množství, mírně zahustit a podávat s knedlíkem.