Článek
Suroviny
1 kuře cca 1000 -1200 g
3 - 4 skelety
5 - 6 stroužků utřeného česneku
1 cibule
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
20 g čiré želatiny
sůl
tlačenková střeva
potravinový provázek
Postup přípravy
- Naporcované kuře a skelety uvaříme s kořením a cibulí do měkka. Vody dáváme jen tak, aby maso lehce ponořené. Měkké maso obereme a nakrájíme. Kůže a kosti dáme pryč.
- Vývar scedíme a odebereme, abychom měli cca 500 ml. Z toho odebereme asi 100 ml a v teplém rozpustíme želatinu. Zbylý vývar převaříme, přidáme česnek a želatinový vývar, už nevaříme.
- Přidáme maso a naplníme tlačenková střeva, které z jedné strany pořádně svážeme potravinářským provázkem. Po naplnění uvážeme i druhý konec. Tlačenku necháme do druhého dne ztuhnout.
Kdyby chtěl někdo úplně libovou tlačenku, nechá vývar ztuhnout a sebere přebytečný tuk. Pak se postupuje stejně.