Hlavní obsah

Žampionové ragú na topinky nebo s rýži

Foto: Iren

Žampionové ragů

Jednoduchá žampionová směs vhodná na topinky, s rýží nebo jako omáčka k masu. Orestované žampiony spojíme se smetanovou omáčkou, kterou nám přirozeně zahustí cibule. Chutě volte podle sebe, můžete omáčce přidat také pálivost.

Článek

Suroviny

Na 2 porce

200 g malých čerstvých žampionů - můžou být i kupované

25 g slaniny

2 lžíce olivového oleje - můžeme i slunečnicový

50 g cibule

1 stroužek česneku

sůl (podle chuti)

čerstvě mletý pepř

1 lžička sladké papriky (podle chuti pálivé)

1 lžička lahůdkové paprikové pasty

300 ml vývaru

100 ml smetany 30%

1 lžíce nasekané petrželky

Postup přípravy

  1. Do hluboké rozehřáté pánve dáme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme pustit tuk. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a cibuli nasekanou na kostičky. Restujeme dozlatova cca 4-5 minut.
  2. Přidáme očištěné žampiony překrájené na poloviny, dle potřeby dáme ještě 1 lžíci oleje a restujeme další 3 minuty. Přidáme nadrobno nasekaný česnek, papriky, promícháme a podlijeme 1/3 vývaru. Místo stroužku česneku můžeme použít domácí česnekovou pastu:

3. Přivedeme k varu a snížíme stupeň tepla. Za stálého míchání necháme vydusit na tuk, opět podlijeme a mícháme. Cibule zahustila sos, přilijeme zbylý vývar, smetanu smíchanou s hořčicí a přidáme paprikovou pastu.

4. Vše promícháváme a krátce necháme zredukovat na potřebnou hustotu. Odstavíme a vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme na topince, nebo s rýží nebo těstovinami jako samostatný pokrm nebo přílohu k dušenému masu.

Dobrou chuť !

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám