Článek
Suroviny
Na 2 porce
200 g malých čerstvých žampionů - můžou být i kupované
25 g slaniny
2 lžíce olivového oleje - můžeme i slunečnicový
50 g cibule
1 stroužek česneku
sůl (podle chuti)
čerstvě mletý pepř
1 lžička sladké papriky (podle chuti pálivé)
1 lžička lahůdkové paprikové pasty
300 ml vývaru
100 ml smetany 30%
1 lžíce nasekané petrželky
Postup přípravy
- Do hluboké rozehřáté pánve dáme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme pustit tuk. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a cibuli nasekanou na kostičky. Restujeme dozlatova cca 4-5 minut.
- Přidáme očištěné žampiony překrájené na poloviny, dle potřeby dáme ještě 1 lžíci oleje a restujeme další 3 minuty. Přidáme nadrobno nasekaný česnek, papriky, promícháme a podlijeme 1/3 vývaru. Místo stroužku česneku můžeme použít domácí česnekovou pastu:
3. Přivedeme k varu a snížíme stupeň tepla. Za stálého míchání necháme vydusit na tuk, opět podlijeme a mícháme. Cibule zahustila sos, přilijeme zbylý vývar, smetanu smíchanou s hořčicí a přidáme paprikovou pastu.
4. Vše promícháváme a krátce necháme zredukovat na potřebnou hustotu. Odstavíme a vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme na topince, nebo s rýží nebo těstovinami jako samostatný pokrm nebo přílohu k dušenému masu.
Dobrou chuť !