Hlavní obsah
Seberozvoj

Hledání radosti a smyslu ve zdánlivě otravných činnostech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iva Vosolová

Často u klientek slýchám, jak je nebaví stále dokola dělat ty samé domácí činnosti, prát, mýt nádobí, vysávat, starat se o domácnost, vařit. Tendence většiny z nás pak je, tyto činnosti odkládat.

Článek

Nakonec ale přijde chvíle, kdy se tzv. donutíme. Teď si ale představte, s jakým pocitem skončíte, když musíte s donucením v sobotu zase uklidit celý byt, protože už se na ten nepořádek fakt nedá dívat. Bavit vás to nebude, možná to odfláknete, možná budete na své děti a manžela u toho i nepříjemná. Celou dobu se neusmějete, budou vás při tom provázet nepříjemné myšlenky, typu: proč to musím zase dělat, nikdo mi nepomůže, chci dělat něco jiného, nechci tu být, nechce se mi, chci se válet, proč nejsme na výletě, aj.

Když již od začátku naše vnitřní nastavení bude negativní, těžko takový úklid vezmeme na milost, dost si to neužijeme, možná si zkazíme sobotu.

Pokud nicméně změníme náš přístup k jakékoli naší každodenní práci či úkonu, které nás nebaví, najdeme si v nich smysl, a přidáme špetku něčeho, co nám práci zpříjemní, tak si i ty zdánlivě nudné činnosti začneme užívat.

Hledání radosti a smyslu v našich všedních, každodenních úkolech změní energii natolik, že je již nebudeme brát jako povinnost, do které se musíme nutit.

Strávit odpoledne úklidem celého bytu pro nás není zábavné? Nutíme se k němu a jsme na to sami? Pojďte si v tom najít zábavu. Co třeba si k tomu přidat trochu vaší oblíbené hudby, procvičovat si při tom nové kroky samby, poslouchat zajímavý podcast, nebo audio knížku, na kterou nemáme jinak čas?

Nejste na to sama? Tak, co si rozdělit práci s ostatními členy domácnosti a povídat si při tom, zazpívat si.

Musíte sesbírat jablka ve vašem sadě, potřebujete vymalovat pokoj, uklidit sklep? Zeptejte se přátel, rodiny, jestli vám nechtějí pomoci. Třeba z toho bude báječná akce, kterou můžete případně opakovat. Jako pobídku jim poskytněte nějaké chutné občerstvení, dobrou společnost a náladu.

Udělejte si s dětmi soutěž v rámci úklidu. Bodujte je navzájem, ohodnoťte se, děti jsou soutěživé, hravé.

Nejlepší přístup k nepříjemnému úkolu nebo nudné práci však vychází ze změny vašeho vnitřního nastavení.

Jak na to? Ponořte se do této činnosti vědomě a plně si uvědomte, co právě děláte krok za krokem. Sledujte to, vnímejte to. Najděte si v daném úkonu smysl.

Mytí podlahy v kuchyni možná nevnímáte jako příjemnou činnost? Může jí ale být, pokud ji budete vnímat jako láskyplný čin pro sebe i svou rodinu. A ty bicepsy, jak se mi tím krásně formují.

Ponořte se do opětovného placení účtů a děkujte vesmíru, že můžete přijímat služby, za které vypisujete šek. Ne každý má tu možnost.

Opravování oblečení se může stát honbou za pokladem při hledání správného knoflíku a odpovídající nitě. Zapojte své děti.

A každé ráno se podívejte, jak úhledně si dokážete ustlat postel, a buďte hrdí na své výsledky. Pochvalte se, poděkujte si. Jste prostě nejlepší, skvělí!!

Najděte si vlastní způsob, jak si z nezáživné činnosti udělat zábavnou aktivitu. Pustit si oblíbenou hudbu, tančit nebo si v duchu vytvořit seznam všeho, za co jste při tom vděční… Je to jen na vás.

Hledejte radosti v provádění všedních činností tak, aby se vám staly zdrojem potěšení, nikoli nesnesitelnou povinností. Pokud chcete, najít je lze.

Báječný den, plný radostných činností!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz