Hlavní obsah
Psychologie

Panické ataky a úzkostné stavy je dobré včas rozpoznat a řešit s odborníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Iva Vosolová

Panické ataky a úzkostné stavy

Záchvaty paniky a úzkosti mohou mít významný dopad na kvalitu života člověka. Oba stavy mohou být neuvěřitelně stresující a mohou narušovat schopnost člověka vykonávat každodenní úkoly a činnosti.

Článek

Záchvaty paniky jsou charakterizovány náhlými a intenzivními pocity strachu nebo nepohodlí, které vrcholí během několika minut. Často zahrnují fyzické příznaky, jako je bušení srdce, pocení nebo bolest na hrudi. Lidé, kteří zažívají záchvaty paniky, mohou mít pocit, že ztrácejí kontrolu nebo že se má stát něco hrozného. Záchvaty paniky jsou často spojeny s konkrétním spouštěčem, jako je fobie nebo traumatický zážitek.

Úzkostné stavy jsou charakterizovány nadměrnými obavami nebo strachem, které se mohou vyvíjet postupem času. Fyzické příznaky mohou zahrnovat neklid, svalové napětí, velkou únavu. Lidé, kteří zažívají záchvat úzkosti, mohou mít potíže se soustředěním nebo kontrolou svých pocitů velkého strachu. Úzkostné záchvaty mohou být vyvolány různými stresory, obavami a mohou být spojeny se specifickými poruchami, jako je generalizovaná úzkostná porucha nebo sociálně-úzkostná porucha.

Existují určité podobnosti mezi záchvaty paniky a záchvaty úzkosti, stejně tak existují klíčové rozdíly. Záchvaty paniky bývají náhlejší a intenzivnější, zatímco záchvaty úzkosti mohou být pozvolnější a trvalejší. Záchvaty paniky mohou s větší pravděpodobností zahrnovat fyzické příznaky, zatímco záchvaty úzkosti mohou spíše zahrnovat kognitivní příznaky, jako jsou nadměrné obavy nebo potíže se soustředěním.

Pokud pociťujete příznaky paniky nebo úzkosti, obraťte se na zkušeného terapeuta, který vám pomůže se daných pocitů zbavit. Nebojte se požádat o pomoc, pokud ji potřebujete!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz