Hlavní obsah
Rodina a děti

Jste zralý rodič?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iva Vosolová

Zralé rodičovství

Správný vztah k dětem není automatický. Není to jen o kontrole jejich čistoty a hygienických návyků, připravování svačin a jídla, vyzvedávání ve škole, kontrole úkolů a jiných povinností.

Článek

Ano, všichni cítíme, že jako rodič musíme primárně zvládat každodenní činnosti týkající se zabezpečení základních potřeb a povinností našeho dítka.

Dobrým rodičem ale nejsme (nemusíme být) automaticky. Je to zároveň o naší moudrosti, pochopení, trpělivosti, času a lásce, které svému dítěti bezpodmínečně dáváme.

Jak zralí rodiče skutečně vypadají?

Především jsou to ti, kteří nabízí svým dítkám moudré rady, i když se život s námi zrovna nemazlí, i když se ratolestem zrovna nedaří, nejsme na ně pyšní, fakt nás štvou, jsme zahalení prací.

Jsou to zároveň i ti, kteří oslavují malá i velká vítězství svých dětí s opravdovou radostí. Umí je pochválit, umí je obejmout, říci jim něco od srdce.

A jsou to ti, kteří jsou s nimi a při nich, nejen při všech důležitých milnících, ale i při té každodennosti. Díky tomu jsou schopni vidět a nabídnou pomoc, náruč, když dítku zrovna do smíchu není, díky tomu zjistí, že je něco trápí, že něco není v pořádku.

Jak to naše rodičovství vylepšit?

Oceňte se za to, jací jste rodiči, již teď. Pokuzte se vědomě vylepšovat svoji odolnost i svoji neochvějnou podporu vůči nim, za jakékoli situace. Zkuzte je chápat a vcítit se do nich. Pracujte na vzájemném porozumění a vnímání potřeb vašich dětí. Jak ty vrcholy, tak i ty pády nás činí silnějšími a moudřejšími. Snažte se dostatečně a trpělivě naslouchat, i když s nimi nesouhlasíte, nerozumíte jejich řeči a myšlenkovým pochodům, máte toho hodně na práci. ⁣

Zralost rodiče není jen o věku. Je to náš způsob myšlení, forma, jak přistupovat ke světu a k našim dětem s nadhledem, otevřeností a vnímavostí. ⁣Děti se od nás učí napodobováním. Pokud si na náš společný vztah najdeme čas, jim se to vrátí též. Stanou se z nich jednou také fajn rodiče, nebo se budou o to jednou alespoň pokoušet.




Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz