Hlavní obsah
Seberozvoj

Když nás hněv provází často, je na čase pídit se po příčině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iva Vosolová

Hněv a jeho příčina

Každý z nás občas zažívá pocity hněvu, na něco či někoho se zlobíme. Jedná se o přirozenou, člověku příslušící emoci. Míra hněvu je dána geneticky a prostředím, ve kterém vyrůstáme.

Článek

Někdo hněv umí ventilovat, zakřičí si, bouchne do stolu, a je zase v jeho duši klid. Někdo to naopak dusí v sobě, není schopen se svých negativních emocí přirozeně zbavit. Může je i potlačovat záměrně, protože se vztekání ve společnosti holt nenosí.

Negativní emoce se pak v daném člověku mohou nashromáždit příliš, dochází k frustraci a od ní je již kousek k nemocím a jiným mentálním či zdravotním komplikacím.

Co když se navíc tato nepříjemná emoce stane v našem životě tou stěžejní? Co když nás přemůže tak, že nejsme schopni rozumně uvažovat, naše nepříjemné pocity nás prostě ovládají?

Je na čase si říci dost a dojít k vlastní vnitřní nápravě. Začneme s tím, že postupně najdeme příčiny toho, proč se zlobíme, co za tím máme za myšlenky, s čím jsou spojené. Začneme s těmito myšlenkami vědomě pracovat. Jen tak se vzteku můžeme zbavit natrvalo.

Náš vnitřní vztek, rozladěnost může vycházet z niterních pocitů, kdy toužíme po trocha uznání nebo našem sebevyjádření. V těchto chvílích je důležité, abychom našli zdravé způsoby, jak uctít svůj hněv, a pamatovat si, jak nebezpečné je ho potlačovat.

Hněv se také může stát zvykem, kterým vyjadřujeme své pocity okolí a sobě, kdykoli se něco pokazí. Často je to proto, že z jakéhokoli důvodu se cítíme pohodlněji rozlobit se než se vyjádřit jinak, například smutkem. Může se také stát, že vztek v nás vyvolává dojem, že jsme se svým problémem něco udělali. Náš hněv pak omezuje jak naši schopnost vyjádřit naše další emoce, tak i jednat v našich životech.

Pokud je pravda, že hněv ve vašem životě funguje tímto způsobem, první věc, kterou byste měli zkusit, je všimnout si, kdy se rozzlobíte. Možná začnete vidět nějakou souvislost. Můžete si například všimnout, že je to vždy vaše první reakce nebo že se často objevuje v jedné konkrétní situaci. Pokud si danou příčinu hned nevyjasníte, můžete si zkusit vést deník o tom, kdy a proč se zlobíte, a zjišťovat postupně souvislosti. Ve svých zápiskách tak můžete svůj hněv zkoumat důkladněji – od prvotního, kdo se z vaší rodiny takto projevoval, až po to, jak se cítíte, když se s hněvem setkáte u druhých. Tento krok může být váš prvotní k vaší velké osobní změně bez hněvu a vztekání.

Hněv může být i vašim spojencem, je totiž plný energie, kterou můžeme využít, a jak se říká, měnit s ním celý svět a jeho nespravedlnosti. Je to i velmi účinným čističem emočního systému. Na druhou stranu je velice vysilující a když se stane zvykem, brání našemu osobnímu růstu, omezuje nás.

Nalezení jeho příčiny a významu, který hraje ve vašem životě, a konzistentní práce s ním, vám může přinést novou energii a novou cestu vaší vnitřní změny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz