Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept na velikonoční nádivku neboli hlavičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana M.

Velikonoční nádivka s uzeným a mladými kopřivami předtím, než se dá péct.

Recept na tradiční velikonoční nádivku, někde se jí říká hlavička.

Článek

Velikonoční nádivka se vyznačuje tím, že se nenadívá, ale peče se samotná v pekáčku. Může se jíst za tepla třeba s bramborou kaší nebo za studena jako taková slaná buchta.

Nabízím vám svůj osvědčený recept, který jsem se naučila kdysi v malé obci v jižních Čechách. Tam se pekla skoro v každé domácnosti, každá kuchařka ji měla trošku jinou, ale vždycky byla moc dobrá.

Nejneobvyklejší surovinou do nádivky jsou mladé kopřivy. Ty už touto dobou obvykle lze v přírodě nalézt. Aby mě moc nepožahaly, chodím na ně s nůžkami, ustřihnu vršek rostliny a nůžkami opatrně dopravím do textilního nebo papírového sáčku (nikoliv plast, v tom by se kopřiva zapařila). Doma pak vložím do rendlíku, zalijuju vroucí vodou a krátce povařím. Kopřivy změknou a hlavně přestanou žahat, takže je můžete použít jako normální zeleninu.
Dále potřebujeme kostičky z rohlíků nebo veky. Napadá vás, že takhle byste mohli už dlouho před velikonocemi krájet a sušit nesnědené gumové rohlíky? Dobrá úvaha, přesně to můžete udělat. Strouhanka je nouzové řešení, nádivka je pak taková hutnější.
Nezbytnou součástí je uzené maso nakrájené na kostičky. Vegetariáni mohou použít tofu, to také existuje v uzené verzi a je běžně dostupné v obchodech.
Dále potřebujeme vajíčka a trochu mléka.
Nezbytná je sůl, česnek, majoránka pepř.

Postup:
Kostičky z rohlíků navlhčíme směsí z vajíček a trochy mléka. Přidáme všechno zelené a kostičky uzeného. Osolíme a okořeníme.
Pak si připravíme pekáček, který vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, aby se nádivka dala dobře vyjmout. Do pekáčku přendáme hotovou směs a dáme péct. Obvykle peču na 170°C, asi tak hodinu nebo podle toho, jak moc opečený chci mít ten povrch.
Servírovat můžete za tepla, třeba s bramborami, ale stejně dobře chutná i po vychladnutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám