Hlavní obsah
Jídlo a pití

Velikonoční kopřivy v supermarketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana M.

Kopřiva, na jednu stranu nemilovaná pro svoji žahavost, na druhou stranu ceněná pro svoje použití v kuchyni nebo v léčitelství.

Článek

Kopřivy tradičně patří do velikonoční nádivky. Kopřiva je pro nás obvykle nepříjemný žahavý plevel, symbol nepořádku a zanedbanosti. Pro naše předky to ale bylo jídlo, jedna z prvních rostlin, která byla k dispozici v době, kdy toho na zahrádce ještě moc nebylo a zásoby z loňska už se také tenčily. Navíc kopřivy jsou zadarmo a bez práce, že?
V dnešní době, kdy si můžeme pohodlně koupit cokoliv po celý rok, se kopřiva stává spíš raritou.
Dnes jsem viděla kopřivy v supermarketu. Už byly notně uvadlé a zlevněná cena za 50 gramů byla cca 15 Kč. To jsou tři stovky za kilo. Původní cena byla ještě mnohem vyšší. Kopřiva je dražší než maso.
Na jednu stranu chápu, že když bydlíte uprostřed města, máte práci a rodinu, tak se vám nechce kvůli pár kopřivám pořádat celodenní výlet někam do divočiny. Ve městě se s ní moc nepotkáte a pokud ano, tak na místech podivných, nečistých, obývaných podezřelými existencemi, ať už lidmi nebo zvířaty. Odtud si domů opravdu nic přinést nechcete.
Na druhou stranu je to ale také symbol a výraz toho, jak moc jsme se vzdálili přírodě a jak moc se spoléháme na ty lidmi vytvořené systémy - obchody. Když ztrácíme vztah k přírodě, tak nám na ní už tolik nezáleží a nedotýká se nás, když se ničí. Většinou vůbec nemáme představu o tom, jak moc spjatí s přírodou byli naši předkové. Jak by ne, když na ní a na tom, co nasbírali nebo vypěstovali záleželo přežití jejich milovaných rodin.
Pokud se vám nechce na lov kopřiv ani nemáte chuť platit nehorázné peníze za pár ovadlých lístků, tak nemusíte. Velikonoční nádivka bude dobře chutnat i s jinými zelenými rostlinami. Osvědčil se mi třeba špenát. A když jsem měla toho zeleného nedostatek, dávala jsem i mražený hrášek. Naopak určitě nedoporučuju bylinky jako je máta nebo šalvěj. Jejich chuť je pro nádivku dost výrazná a nehodí se tam. Pro chuť velikonoční nádivky je nejdůležitější česnek a majoránka.
Pokud se vydáte na lov zeleného do přírody, tak vám přeju hodně štěstí. Ani ta kopřiva totiž neroste všude.

Mimochodem, recept na tu kopřivovo nádivku najdete třeba tady: https://medium.seznam.cz/clanek/ivana-m-recept-na-velikonocni-nadivku-neboli-hlavicku-54914

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz