Hlavní obsah
Finance

Hotovost končí a brzy ji budete moci maximálně věnovat do muzea

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Vývoj světa nelze zastavit a brzy se dostaneme do bodu, kdy již bude hotovost zbytečná. Mnoho lidí se toho děsí, ale ve skutečnosti není příliš důvod. Navíc fyzické peníze jsou pro zloděje snadná kořist.

Článek

Peníze nebo nějaká jejich obdoba existují téměř celou historii lidstva. Mít univerzální platidlo bylo výhodné, protože výměnný obchod byl někdy velmi složitý na odhadnutí správné ceny. V dnešní společnosti si nedovedeme představit, že bychom neměli peníze. Pravděpodobně bychom někde hladoví umrznuli. Vývoj světa však směřuje k tomu, že peníze v hotovosti začínají být nepotřebné.

Nedokázal bych si představit, že pokaždé, když si chci dát zmrzlinu nebo koupit nějakou drobnost, bych musel přepočítávat drobné. Jednoduše přiložím kartu nebo telefon a pípnu. Pro mě i pro obchodníka je to jednodušší než věčně přepočítávat korunky. A díky tomu, že karty jsou akceptovány téměř všude, se hotovost jistojistě propadá do historie.

Moje peněženka téměř vždy zeje prázdnotou a jsem za to rád. Žijeme v době, kdy není nutné s sebou všude vláčet peníze na vše, co bychom mohli potřebovat. Například zrovna nyní v době dovolených je to velmi výhodné, protože hotovost je velmi snadná kořist pro nejrůznější kapsáře a zlodějíčky.

Svět se mění

Svět se mění, nejde to přehlížet a nedá se tomu ani vyhnout. Možnost placení kartou, telefonem nebo hodinkami každému z nás neuvěřitelně usnadňuje život. Již se můžeme vyhnout trapným situacím, kdy platbu špatně spočítáme nebo naopak kdy nám prodejce není schopen správně vrátit.

Již existují účty, které nám umožňují kliknutím převádět své peníze do jakékoliv měny. Digitalizace peněz je krokem k budoucnosti a nelze to nijak změnit. Nezáleží, jestli tento vývoj bude trvat ještě 10 nebo 100 let, ale vše vede k ústupu od hotovosti. Je to rychlejší, bezpečnější a snadnější.

Bezpečnost především

Hotovost má jeden zásadní problém. Pokud vám ji někdo vezme, je velmi nepravděpodobné, že by se vám podařilo prokázat, že tyto bankovky byly vaše. Navíc kapsářům se brání velmi těžce a stačí chvilička nepozornosti v davu lidí a můžete přijít o značný obnos peněz.

Pokud nám však někdo ukradne platební kartu, tak bez PINu ji bude vybírat velmi dlouhou dobu po malých platbách a ke všemu se bude vystavovat možným kamerovým systémům v prodejnách. Navíc ihned poté, co zjistíme zcizení karty, ji můžeme na pár kliknutí vyřadit z provozu.

Pokud by nám někdo chtěl vybírat kartu po malých platbách bezkontaktně, jeho vystopování by nemělo být pro policii žádný problém. To většinou znamená, že pokud je zloděj alespoň trochu inteligentní, ukradenou kartu rovnou hodí do nejbližší popelnice.

Ještě bezpečnější je však nechat fyzickou kartu doma a mít ji nahranou pouze ve svém chytrém telefonu. Dnes již totiž pohodlně zaplatíte pomocí NFC čipu v telefonu. Navíc telefon nám dovoluje platit pouze na základě biometrických údajů. Těmi jsou otisky prstu nebo obličej.

Bez anonymních hotovostních transakcí je navíc obtížnější provádět nelegální platby a úplatky, protože každá finanční operace může být zpětně dohledána a spojena s konkrétními osobami. To nejenže ztěžuje korupční jednání, ale také zvyšuje odpovědnost a transparentnost ve veřejném i soukromém sektoru.

Sledování se přeceňuje

Mnozí úpadek hotovosti však velmi špatně snášejí, a dokonce si některé politické strany snaží zajistit hlasy příznivců hotovosti tím, že se pokouší uzákonit možnost placení hotovostí. Největším problémem pro tyto lidi je strach z možného sledování ze strany státu nebo bank.

To, že by nás někdo všechny masově sledoval, je spíše námět na sci-fi film, než odraz blízké budoucnosti. Nikdo nemá rád, když je jeho výjimečnost a důležitost ve světě bořena, ale ve skutečnosti jednotlivec nikoho příliš nezajímá. Co by měl stát z toho, že bude muset zaplatit někoho, kdo zpracuje a zachová údaje o mém dnešním nákupu?

Dnes jsem si koupil dva balíčky těstovin, slaninu a mozzarellu. Pravděpodobně z toho nikdo nepozná ani jaké jídlo jsem vařil, natož cokoliv dalšího o mně. Musíme si uvědomit, že zpracování a uchování dat není zrovna levná záležitost a ve většině případů by se nikdy nemohlo vyplatit.

Navíc pokud by měl opravdu někdo zájem na tom sledovat každého občana, jsou i mnohem jednodušší prostředky, jak toho docílit. Například v kapse máme všichni telefony, přes které je teoreticky možné člověka sledovat. Myslím, že v souvislosti s digitalizací peněz mohu všechny uklidnit. Kdyby vás chtěl někdo sledovat, tak k tomu nepotřebuje rušit hotovost.

Na druhou stranu cílené sledování transakcí lidí na útěku by mohlo představovat výhodu pro nás všechny. Zločinci by museli žebrat na ulicích o jídlo, protože by je po zaplacení bylo snadné lokalizovat. Pokud neporušujeme zákon a ani to neplánujeme, tak přece není důvod být nervózní.

Peníze nikdo nezakáže

Celý proces úpadku hotovosti by však neměl být nikým kontrolovaný. Zásahy politiků zde totiž nejsou vůbec potřeba. Jakmile obchodníci uvidí, že o placení hotovostí již není ze strany zákazníků zájem, tak kasu mile rádi sami oddělají z prodejen. Pokladna s hotovostí je totiž vždy potenciální lákadlo pro zloděje.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz