Hlavní obsah
Umění a zábava

Kvíz: Poznáte našeho prezidenta podle jeho výroku?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marcin Szala/ Wikimedia commons/ CC BY-SA 3.0 DEED

Během existence Československa a České republiky jsme měli již mnoho prezidentů. Většina z nás má na každého jasný názor. Zvládnete je však poznat podle jejich méně známých citátů?

Článek

Petr Pavel je 12. prezident od vzniku našeho samostatného státu. Základní a spojující vlastností dosavadních prezidentů je to, že na nejvyšším postu vždy figurovala silná osobnost. To s sebou nese přirozeně i řadu kontroverzí, o které najdete v kvízu.

Kvíz je velmi jednoduchý. Vždy budete mít k dispozici citát, u kterého bude anketa se třemi jmény našich prezidentů, ze kterých musíte vybrat toho správného, který daný citát pronesl. Celkově je 10 výroků.

Na konci kvízu jsou správné odpovědi s kontextem toho, v jaký moment byl citát pronesen. Poslední otázkou pak je počet bodů, které se vám podařilo získat.

1.

Život není nutné jen žít, je třeba také užít. A cigarety, ty patří k lepší životní úrovni.

Anketa

Komu patří tento výrok?
Václav Havel
14,9 %
Miloš Zeman
70,5 %
Antonín Zápotocký
14,6 %
Celkem hlasovalo 776 čtenářů.

2.

Mír neohrožují zbraně jako takové, ale lidé, kteří je konstruují, instalují a jsou ochotni je použít.

Anketa

Komu patří tento výrok?
Tomáš Garrigue Masaryk
25,2 %
Petr Pavel
22,2 %
Václav Havel
52,6 %
Celkem hlasovalo 662 čtenářů.

3.

Co, mám se zabít při šedesátce? To se raději zabiju při stovce.

Anketa

Komu patří tento výrok?
Miloš Zeman
72,6 %
Emil Hácha
12,2 %
Ludvík Svoboda
15,2 %
Celkem hlasovalo 609 čtenářů.

4.

Budoucnost své vlasti vidíme v socialismu. Jiné cesty pro nás není.

Anketa

Komu patří tento výrok?
Klement Gottwald
68,5 %
Antonín Novotný
22,6 %
Ludvík Svoboda
8,9 %
Celkem hlasovalo 603 čtenářů.

5.

Demokracie není panováním, nýbrž prací k zabezpečení spravedlnosti. A spravedlnost je matematika humanity.

Anketa

Komu patří tento výrok?
Tomáš Garrigue Masaryk
86,5 %
Klement Gottwald
2,2 %
Václav Havel
11,3 %
Celkem hlasovalo 592 čtenářů.

6.

Máme nejenom hlavu, ale i srdce.

Anketa

Komu patří tento výrok?
Václav Havel
68,6 %
Edvard Beneš
28 %
Václav Klaus
3,4 %
Celkem hlasovalo 586 čtenářů.

7.

Největší umění života je umění vědět, kdy skončit.

Anketa

Komu patří tento výrok?
Miloš Zeman
11,5 %
Václav Havel
23,4 %
Tomáš Garrigue Masaryk
65,1 %
Celkem hlasovalo 581 čtenářů.

8.

Člověk nemá mít víc než jednu vášeň. Jeden pije, druhý letí na ženský, třetí hraje karty. Já propadl politice.

Anketa

Komu patří tento výrok?
Edvard Beneš
69,6 %
Antonín Novotný
5,9 %
Gustáv Husák
24,5 %
Celkem hlasovalo 572 čtenářů.

9.

V posledních letech jsme byli svědky řady kauz, kde se nezodpovědně nechovali vojáci, nýbrž politici. Takže ministr ‚civil‘ byl pro armádu větším rizikem než voják.

Anketa

Komu patří tento výrok?
Ludvík Svoboda
28,3 %
Petr Pavel
68 %
Tomáš Garrigue Masaryk
3,7 %
Celkem hlasovalo 568 čtenářů.

10.

Maso bude vbrzku.

Anketa

Komu patří tento výrok?
Gustáv Husák
7,4 %
Antonín Novotný
23,2 %
Antonín Zápotocký
69,4 %
Celkem hlasovalo 568 čtenářů.

Správné odpovědi

1. Antonín Zápotocký

Prvotní euforie ve společnosti postupně vyprchala a komunisté museli přesvědčit obyvatelstvo, že se vlastně nemá tak špatně. Proto byly dávány i cigarety za znak vysoké životní úrovně. Navíc prodej tabáku přinášel potřebné finance do státního rozpočtu.

2. Václav Havel

Poslední prezident Československa a první prezident samostatné České republiky Václav Havel byl znám jako velký pacifista. Jeho výrok nám ukazuje, že byl toho názoru, že zbraně samy o sobě nejsou nebezpečné, ale mohou být, pokud se dostanou do nesprávných rukou.

3. Emil Hácha

Paradoxně se tento citát protektorátního prezidenta Emila Háchy netýká věku. Týká se aut a rychlé jízdy, kterou měl tento právník a politik ve velké oblibě. Výrokem vysvětlovat to, že je podle něj stejně pravděpodobné mít nehodu v malé i velké rychlosti a rychlá jízda je zábavnější. Auty prý jezdil rychlostí až 120 km/h, což bylo s tehdejšími technologiemi a silnicemi velmi odvážné.

4. Ludvík Svoboda

Prezident Ludvík Svoboda byl celý život oddaným komunistou. Na tuto ideologii nezanevřel ani po svém uvěznění, ani po popravě jeho blízkých spolubojovníků. Slova o budoucnosti Československa v socialistickém bloku měla obměkčit Sověty během okupace v roce 1968.

5. Tomáš Garrigue Masaryk

Po rozpadu Rakouska-Uherska byla demokracie něčím novým a do jisté míry neznámým. Proto se tímto citátem snaží Masaryk vysvětlit lidem, že jde v první řadě o společné úsilí všech obyvatel, aby se mohla společnost svobodně rozvíjet.

6. Václav Klaus

Tento citát není z žádného projevu, ale je to předvolební heslo, které si Václav Klaus vybral před volbami. Zcela očividně se snaží navázat na Václava Havla a sametovou revoluci. Tedy dobu, kdy po pádu totality vystřídala lhostejnost lidskost ve společnosti.

7. Miloš Zeman

Miloš Zeman se tímto citátem loučil s prezidentským úřadem a svými podporovateli. Zůstává otázkou, jestli byl uměním končit obdařen i autor samotný. Jeho zdravotní stav ke konci mandátu nebyl ideální a možná by i pro něj samotného bylo lepší, kdyby odešel z funkce dříve.

8. Edvard Beneš

Tento citát pochází z knihy Edvarda Beneše s názvem Druhý dech, který sepisoval po konci 2. světové války. Vysvětluje jím to, že každý by se měl naplno věnovat pouze jedné věci, kterou má rád a baví ho. U něj byla touto zálibou politika.

9. Petr Pavel

Náš současný prezident tento výrok pronesl 10 let před svým zvolením v roce 2013. Reaguje tím na špatné vnímání společnosti, když by měl voják zastávat ministerskou funkci. Přitom v otázkách obrany a strategie se u něj dá přirozeně předpokládat větší rozsah znalostí a dovedností.

10. Antonín Novotný

Komunistům centrálně plánovaná ekonomika mnohdy pokulhávala, protože nebrala ohled na poptávku obyvatel. Někdy se stalo, že nějaká komodita nebyla k sehnání a jiná plnila sklady i přes to, že ji nikdo nekupoval a nepotřeboval. Prezident Novotný se tehdy snažil lid uklidit a sliboval jim, že opět brzy bude dostatek masa.

Závěrečné hodnocení

Mezi citáty nebyly samozřejmě zařazeny ty nejvíce známé, které by věděla většina. Spíše se jedná o zábavnou formu prohloubení znalostí o našich hlavách státu, které jsme zatím měli. Každý z nich má na kontě desítky slavných vět, kterými chtěli obohatit svůj lid.

Do poslední ankety můžete vyplnit, kolik výroků a citátů se vám podařilo správně zařadit. Bude to sondou do znalostí čtenářů této platformy o vrcholných politicích, kteří utvářeli naši historii.

Anketa

Přiřadil/a jsem správně:
0 - 1
3,3 %
2 - 3
26,7 %
4 - 5
40 %
6 - 7
13,3 %
8 - 9
6,7 %
10
10 %
Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz