Hlavní obsah
Aktuální dění

Podle Jurečky si nemůžeme na stáří užívat svých našetřených peněz

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka plánuje změny v penzijním pojištění a připojištění. Nově by lidé měli být trestáni za výběr celé částky. Ministr tedy vlastně chce, aby si část důchodů lidé platili sami.

Článek

Penzijní připojištění je efektivní nástroj, který lidem umožňuje si sami v produktivním věku spořit na období důchodu. Vzhledem k nejisté vyhlídce výše starobních důchodů za několik desítek let je to určitě užitečný způsob, jak se na období stáří finančně zajistit. Stát pravidelně na toto spoření přispívá a mnoho zaměstnavatelů také v rámci benefitů.

Proč má stát potřebu rozhodovat, jak lidé utratí své peníze?

Změna bude mít pro část lidí kladný efekt, ale další části může naprosto změnit plány. Část populace nemá velké znalosti ohledně finanční gramotnosti, ale mnoho občanů si je schopno správně vyhodnotit své možnosti. V případě, že je člověk zajištěný, vlastní nemovitost a jiné hodnotné statky a má vyměřený vysoký starobní důchod, je logické, že si penzijním připojištěním pouze přilepšil - pokud ho vůbec má.

Jestli je někdo milovníkem aut, nebo celý život toužil po nějakém rekreačním místě, je pro něj výběr připojištění poslední možnost, kdy získá větší finanční obnos naráz. Stát mu ale řekne, že pokud si radost udělá, o část peněz přijde.

Na druhou stranu je to pro „finančně negramotné“ pozitivní zpráva. V dnešní době je naprosto běžné, že si lidé s nízkými příjmy berou nejrůznější pofidérní půjčky na věci, které nepotřebují. Zároveň není pravděpodobné, že takový člověk penzijní připojištění vůbec má.

Proto je tato změna pouze bič na zodpovědné spoluobčany. Proč by si zajištěný člověk nemohl spořit na nějaký životní sen. Stát by měl občanům pomáhat v těžkých životních situacích, ne za ně rozhodovat.

Penzijní připojištění ano nebo ne?

V případě, že vám zaměstnavatel do spoření přispívá, může být výhodné ho mít. Pokud byste ale měli spořit bez příspěvku, existují lepší alternativy, které vám inflace časem nepožere, naopak je zhodnotí, a navíc s penězi budete moci kdykoliv operovat. Jedná se o investice do fondů nebo přímo akcií. Jako dlouhodobá investice pak může být ta do nemovitostí. Možnosti můžete probrat buď se svým finančním poradcem nebo ve vaší bance. Je ale důležité se v této oblasti vzdělat, protože proč pracujete? Abyste měli peníze. A když vám budou mizet pod rukama, pracujete pro stát, ne pro sebe.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz