Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Ukrajinská dívka hledala brigádu, lidé jí místo pomoci sprostě nadávali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Na sociální síti jsem narazil na dotaz ohledně možnosti brigády ve skupině obyvatel našeho města. Mladá dívka se pod příspěvkem namísto rady dočkala sprostých nadávek. A to pouze kvůli své národnosti.

Článek

Stejně jako několikrát denně jsem projížděl sociální sítě, abych zjistil, co se děje nového. Narazil jsem na příspěvek, který se týkal hledání jakékoliv brigády. Takových jsou každý den zveřejněny desítky. Tenhle mě ovšem zaujal tím, že pod ním bylo přes 100 komentářů a dominovaly rozčílené emotikony.

Taková aktivní diskuze většinou u podobných příspěvků nebývá. Ke smůle hledajících na ně většinou nikdo nereaguje. Všiml jsem si, že dívka, která brigádu hledá, má ukrajinské jméno a ihned mi bylo jasné, co za diskuzí stojí.

A rozhodně jsem se nepletl. Diskuze byla na témata jako „berete nám práci“, „táhni odkud jsi přišla“nebo „nestačí ti snad to, co dostáváš z našich daní“. Obrovské množství negativních komentářů občasně přerušil nějaký, kde se diskutující diví tomu, jak dokážou být lidé zlí.

Nepročítal jsem všechny komentáře, protože to bylo opravdu smutné čtení, které na náš národ jako celek vrhá velmi nepříjemné světlo. Množství lidí, které tento příspěvek popudilo, bylo obrovské. Tolik zlosti pouze proto, že si mladá dívka chce přivydělat.

Schizofrenní uvažování pseudovlastenců

Některým našim spoluobčanům nebrání mezery v naší historii ani neznalost vlastního jazyka, aby se považovali za hrdé vlastence. Ti jsou vystrašení z migrace, aniž by si uvědomovali, že většinu novodobé historie jsme byli státem, ze kterého se ve velkém utíkalo za hranice.

Jenže jejich argumenty si navzájem odporují a vytváří tu naprosto schizofrenní situaci. Na jednu stranu tvrdí, že nám uprchlíci berou práci a na druhou, že vysávají náš stát a nic nedělají a mají vše. A jak by řekl klasik, tak pravda bude nejspíš někde uprostřed.

Nikdo nám práci nebere

V posledních letech zažíváme extrémně nízkou úroveň nezaměstnanosti. Momentálně je bez práce 3,7 % lidí v celé České republice. Představuje to zhruba necelých 300 tisíc lidí a je jich pouze o něco málo více, než volných pozic na trhu práce. Pokud předpokládáme, že některým našim spoluobčanům vyhovuje být nezaměstnaný, tak práci si může najít každý.

Schválně jsem se podíval, kolik brigád je přímo v mém městě. Na webu s inzeráty jsem zjistil, že jich je k dispozici celkem 105. Pokud by zmíněná Ukrajinka nastoupila do jedné z nich, tak pro všechny ostatních bude zbývat stále 104 možností brigády. To mi přijde stále jako dostatečný výběr, navíc za předpokladu, že se neustále zveřejňují nové pozice.

Pokud jste tedy v momentálním zaměstnání nespokojení, tak nikdy nebyla lepší chvíle pro hledání nového způsobu obživy. Nejspíše najdete lepší pozici, ať už vám jde o lepší plat nebo nejrůznější benefity. Samozřejmě je k tomu potřeba být ochotný učit se novým věcem a opustit svůj zaběhnutý stereotyp a jistoty.

Jestli se ovšem cítíte, že někdo bez kontaktů a znalosti jazyka je pro zaměstnavatele lepší volbou než vy, tak by jste se měli zamyslet nad způsoby, jak zlepšit svůj životopis. Protože nikdo jiný není odpovědný za vaše pracovní možnosti kromě vás samotných.

Nezaměstnanost je složitější v krajích bez velkých měst, zároveň to obvykle není cílovým útočištěm migrantů. Naopak ve velkých městech jako je Praha nebo Brno lidé zoufale chybí. A to jsou ta místa, kam cizinci míří nejčastěji. Proto nám pomáhají naplňovat dlouho neobsazená pracovní místa. Nezaměstnanost, která je např. v Moravskoslezském kraji je úplně odlišný problém, který nemůžeme svádět na cizince.

Diskutujme slušně

Ano, máme svobodu slova, ale to neznamená svobodu v urážení druhých lidí. Mnoho lidí cítí na sociálních sítích pocit anonymity. To vede k tomu, že se chovají, jako absolutní nevychovaní burani. Jakýkoliv názor, ať je jakkoliv negativní, se dá přece vyjádřit slušně a bez zbytečných vulgarit.

Navíc šlo o dívku, která si pouze chtěla najít přivýdělek. Ono mnoho lidí si neuvědomuje, jak složité je, když se bez přípravy objevíte někde tisíce kilometrů od domova a mnohdy bez časti rodiny. Navíc mohla být někomu užitečná. Setkal jsem se například v našem zdravotnictví s řadou občanů z Ukrajiny. Od tam s nimi nemám žádnou negativní zkušenost a alespoň zaplnili volná místa ve zdravotnictví, kde Češi moc pracovat nechtějí.

Pro stát je migrace pracovní síly výhodná

Navíc je to ideální situace, když příchozí z kulturně podobné země zaplňují pracovní místa, která naši občané nechtějí dělat. Mnoho lidí vehementně tvrdí, že od státu nikdy nic nedostali. Jenže to není tak úplně pravda.

Jsou to položky, které bereme jako samozřejmost. Jenže ono například takové školství není zdarma, ale pouze ho za nás platí stát. Stát si tímto způsobem zajišťuje gramotnou populaci, která bude moci pracovat a platit daně. A v mnoha dalších ohledech stát musí investovat do člověka, aby byl schopný začít pracovat a odvádět daně. A v prvních několika letech z nás stejně nemá zisk, protože mu teoreticky pouze vracíme, co do nás investoval.

Jenže lidé, kteří sem přicházejí, dostali tuto počáteční investici od státu svého původu. Takže když zde začnou pracovat a odvádět daně, tak jsou pro náš rozpočet ihned ziskoví. Proto bychom neměli nikomu, kdo chce pracovat, a tím pádem přispívat na rozvoj naší ekonomiky, bránit v tom, najít si volnou pozici, kterých je dostatek.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz