Hlavní obsah
Rodina a děti

Kriminalita se dá odhalit i v mateřské školce. Děti zodpovědnost nenesou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Mateřská školka musí být pro děti bezpečným místem pro rozvoj přirozených kompetencí.

Celé okresní město je v Česku zavřené. Bručí cca 20 000 lidí, což je dramatický počet, několikanásobně převyšující průměr v evropských státech. S prevencí kriminality se tak začíná už v mateřinkách.

Článek

Ty, pravda, navštěvují děti, které jsou v předškolním věku a od nich se páchání trestné činnosti očekávat nedá. Ovšem zaznamenat signály, že „něco“ není v pořádku, mohou učitelky právě u dětí!

Zelená – jdeme, červená – stojíme

Kolektiv bezelstných předškoláků dá velmi rychle na srozuměnou, když se mu něco nelíbí. A skupinu pak mohou vhodným způsobem usměrňovat kantorky. Nechtějí si hrát s někým, kdo má jinou barvu pleti? Je na učitelkách, aby během názorné společné hry byla nastavena pravidla, která jsou ve společnosti běžná.

Jakékoliv projevy rasismu totiž mohou být v budoucnu důvodem k rozvoji šikany, kterou si nikdo ve školách ani v rodinách nepřeje. Pokud nejde jen o hloupý dětský žert, je zde pak prostor pro práci s rodiči, kteří by měli být se vzdělávací institucí v jednom šiku. Jde přece o jejich děti a jejich zájmy na spokojený život jsou na prvním místě!

Děti v mateřinkách si již také osvojují základy dopravních předpisů. Ne, že by některé z nich mohlo odejít s řidičským průkazem, ale vědět, že na zelenou se na přechodu může jít a červená znamená stop je tím, co by mělo do jejich výbavy patřit automaticky!

Od cizích žádný bonbónek!

Děti v mateřských školách trestnou činnost nepáchají, ale obětí kriminality se mohou stát raz – dva. Je proto důležité vedle dopravních předpisů pěstovat v nich zdravé sebevědomí. Pokud se náhodou capart ocitne na ulici ztracený a sám, může to být sice pro něj velké dobrodružství, ale pro jeho nejbližší okolí minuty beznaděje a strachu.

V tomto případě je potřeba, aby dítě znalo adresu svého bydliště a umělo ji nadiktovat policejní hlídce, která ho pak v klidu doprovodí domů.

Je také důležité, aby bylo dítě obezřetné, nebralo si od cizích lidí nabízené pamlsky nebo nepřijímalo jejich nabídky na výlet nebo k procházkám! Každý podezřelý kontakt je dobré, když sdělí ve školce nebo rodičům. Jde totiž o jeho bezpečí.

Týrání odhalí kantorky

Současně je potřeba, aby bylo dětem jasné, že jejich integrita je nedotknutelná. Pokud se třeba v rodině objeví kdokoliv, kdo by si chtěl třeba jen hrát v postýlce a chtěl po dítěti, aby to nikomu neříkalo, je třeba se mít na pozoru!

Trestné činy na dětech jsou smutnou součástí policejních statistik. Čím dříve se však odhalí, tím méně škody nadělají.

Kantorky mohou u svých svěřenců včas odhalit podvýživu, nebo dokonce týrání. V případě nedostatku může jít o smutný případ rodiny, která z nejrůznějších důvodů nemá, ale týrání je neodpustitelné. Stejně tak hýření rodičů utrácením peněz za automaty nebo drogy či alkohol na úkor nezletilých.

Děti jsou bezbranné oběti, proto je potřeba věnovat jim zvýšenou péči a pozornost. Roztoky, malé městečko za Prahou, bude v nejbližší době dokonce své kantorky z mateřinek proškolovat pro podobné situace. Česko jako takové, bude snad už letos jmenovat svého prvního dětského ombudsmana.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz