Hlavní obsah
Jídlo a pití

Objednáte si americano a nechápete. Břečka na talířku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Velké černé, to je Americano.

Přestože se zdá, že je vše v pořádku a menu nápojů v českých barech a kavárnách přetékají, je dobré se mít na pozoru! Zastavil jsem se v jedné restauraci, objednal si americano a nechápal jsem.

Článek

Kdo pravidelně jezdí do Itálie a navštěvuje specializované prodejny kávy, ví, že když se řekne Americano, na stole má přistát silné espresso s necelou dvoudeckou vařící vody. Silná káva se rozředí a na vychutnávání je dostatek času.

I volné zásady je dobré dodržet

Svět ho údajně objevil v průběhu II. světové války, kdy američtí vojáci chtěli ve chvílích volna vychutnávat lahodný nápoj usrkáváním. Zahřál a dodal energii stejně jako to dělá do dnešních dní!

Anketa

Jak hodnotíte znalost kávy u personálu v tuzemských kavárnách?
Mají v tom galimatyáš.
23,3 %
Bylo to horší, dnes jsou Neználci jen někde.
23 %
Pokud si člověk vybere dobrý podnik, zklamaný neodchází.
53,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 313 čtenářů.

Fajnšmekři mohou sáhodlouze diskutovat ještě o vhodnosti druhu kávových zrn a plantáží, chápu, ale mně jde jen o rychlé občerstvení. Zrnka tedy vynechávám a na oltář přináším jen osvěžující mok.

Ten nemusí být servírován ani jako horký, v řetězcích kaváren je pro parné dny nabízen i v chladné variantě. Přisypou se prostě kostky ledu a je hotovo! Fantazii se vlastně meze nekladou, někdo má rád s kapkou mléka, jiný si dá lahůdku v přírodní podobě.

Když neví, můžete vysvětlit

Mně na moji objednávku donesl číšník espresso, tedy minimální množství kávy s dvoudeckou sodovky. Možná by si pochutnal Ital, ale já nepatřím mezi fajnšmekry. Abych byl spokojený, řídím se jednoduchou odpovědí na otázku, jakou chci kávu: „Černou a velkou.“

Tedy americano bez mléka a bez cukru, abych si ho mohl v klidu vychutnat a necítil v puse ani stopu sladkého. Pokud dostanu deci vody, tu si vypiju předem, abych chuťové pohárky připravil na onu nebeskou manu.

Učený z nebe nespadl. Co dělat, když dostane člověk místo objednávky břečku na talířku? Je dobré se ozvat. V klidu vysvětlit, jak se věci mají a dělají. Opakování je matka moudrosti a pokud si z toho vrchní něco nechá, aspoň bude mít spokojenější další hosty.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz