Hlavní obsah
Názory a úvahy

Riziko zneužití moci je obrovské. Uniká podstata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Co kdo komu píše, by nemělo nikoho zajímat.

Vládní pětikoalice svolává mimořádnou schůzi sněmovny kvůli zveřejněnému mailu opozičního předáka. Ten požádal o sdělení dostupných informací o svém politickém rivalovi. O co tedy jde?

Článek

Některé veřejně známé osobnosti mají na svých profilech vedených Wikipedií informace o dětech. Jiné ne, je to každého osobní věc. Pan ministr Lipavský tam děti uvedené nemá, ale dá se předpokládat, že pokud děti má, někdo to ví.

Dopisy se nerozlepují

Možná by se stačilo zeptat v bufetu Poslanecké sněmovny některého z Pirátů. Ten by nejspíš předsedovi hnutí ANO neodpověděl, ale kolegovi z výboru snad ano. Pokud se lidé pravidelně potkávají, mají k sobě blíž.

V některých domech se stává, že pošťačka neví, komu hodit dopis do schránky. Jméno a příjmení je uvedeno na obálce, ale jmenovka nikde není. Nájemníci pak mohou najít obálku zpravidla položenou nad řadou svých post boxů. Časem končí podobné obálky asi v koši.

Pokud ji někdo najde ve schránce se svým jménem, nerozlepenou ji dá k ostatním. Když se adresát dostaví, může si ji vzít a vyřídit. Mechanismus je jednoduchý, nikomu život nekomplikuje.

I mail jde přeposlat

Jiné to může být u sdělení zasílaných elektronickou poštou. Přijde mail. Pokud spadne do spamu, člověk si ho často ani nepřečte. Protože jej spolu s dalšími hromadnými ani neotevře.

Někdy se stane, že otevřeme zásilku jiného. To zjistíme, až když ji čteme. Stejně jako se stalo jmenovci adresáta mailu Andreje Babiše. Rozhodnutí by nemělo být emotivní, doporučoval bych konstruktivní přístup.

Mohu napsat odesílateli, že se překoukl v adresátovi, ať svoji chybu napraví. Pokud je mně adresát znám, mohu mu sám zatoulaný mail přeposlat. Když nemám čas na jedno ani na druhé, řešením může být smazání doručeného sdělení.

Předmět schůze nejasný

Jde o civilizovaný způsob ochrany listovního tajemství. To je jedním ze základních lidských práv. Dbáno je na něj i v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku.

„Kdo v úmyslu způsobit jinému škodu prozradí tajemství, o němž se dozvěděl z písemnosti… nebo prostřednictvím sítě elektronických komunikací, jež nebyla určena jemu,“ je formulace, která nejspíše popisuje nejen skutek, který možná nastal, ale jež je také trestně postižitelným.

Jsem zvědavý, co má tedy být předmětem mimořádné schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k uniklému obsahu přepravované mailové zprávy a těším se, až schůze začne. Možná ji budu sledovat.

Pokud se totiž opravdu poslanci sejdou, aby byl jejich kolega rozcupován, měl by jim být dán prostor k tomu, aby byly vyčísleny náklady na toto trapné divadlo. Ten, kdo ho způsobil, by ho měl zacvakat! Jakékoliv ohýbání zákonů podle momentální potřeby je svévolným zneužitím moci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz