Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co nám predátorská kauza říká o zákulisní politice TOPky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by macrovector on Freepik

Predátorská kauza proletěla českými médii jako vítr a zanechala po sobě v TOPce docela velkou spoušť, která poodhaluje některé zásadní problémy českých stran.

Článek

TOPka dlouhodobě balancuje na hranici volitelnosti, takže je celkem logické, že se snaží hledat cesty, jak se zviditelnit. Což není úplně jednoduché, když máte jenom dva ministry a jeden z nich je ministr zdravotnictví, což je, a vždycky byl, problematický resort. Ne náhodou jde o nejčastěji měněný post ve všech polistopadových vládách (stačí vzpomenout na humorný ministerský kolotoč v dobách covidu za ANO). Na něm asi moc pozitivních bodů neuhrajete.

TOPce tak zbývá jen Ministerstvo pro vědu a výzkum. Resort na první pohled zajímavý a straně, která se chce profilovat jako moderní liberální strana určitě pasuje. Jenomže není moc marketingově přitažlivý. Věda je složitá, a v dnešní politice ovládané marketingem není lehké reformu tak složitého a svérázného systému převést do Tiktokových videí. Na druhou stranu, práce ministra prostě musí být vidět, protože když není vidět, tak to vypadá, že nic nedělá. Navíc se TOPka musí vypořádat s rozuzlením kauzy Feri a podle všeho se sveřepě drží teze, že vzdáním se mandátu se všechno vyřešilo. Výměna ministra by mohla pozornost médií na chvíli otočit jinam. Pokud to opravdu byl strategický záměr vedení strany, tak se povedl na výbornou - Pavel Tuleja opravdu strhl pozornost médií na svou stranu. Ale možná trochu jinak, než si v TOPce představovali. Přece jenom udělat ministra vědy z někoho, kdo porušuje základní etické principy vědecké práce, je docela úlet. Obhajoba v podobě svalení viny na doktorandku „která posílala článek k publikaci“, je nedůvěryhodná, směšná a navíc sama o sobě eticky problematická. Omluva a stažení článku ze seznamu publikovaných prací zase absolutně nedostatečná. Předtím než se vůdce opozice pustí do pohoršeného mudrování, by bylo dobré si uvědomit, že doktorandka podepsaná pod predátorskými články se potom stala političkou ANO.

ANO a TOPku ale spojuje více než osoba nešťastného skoroministra a jeho doktorandky. Přešlapy v nominacích obou stran totiž mají společného jmenovatele, a tím je vyprázdněnost obou stran. Ta se u ANO projevila během nedávných hejtmanských rošád v Moravskoslezském kraji. Jak TOPka tak ANO jsou totiž strany z velké části tvořené „odpadlíky“ z jiných stran. TOPka má být jakousi liberálnější pobočkou ODS, zatímco ANO vyzobává oportunisty ze všech stran a nehledí přitom nalevo ani napravo. Je to strategie regulérní, má ale jeden neblahý důsledek - a tím je slabá základna, nejsou to strany budované zdola, a nemají proto mnoho členů, kteří by mohli odvádět odbornou expertízu nebo politickou práci na vyšší úrovni. A když se potom dostanou k funkcím, musím lovit v poměrně nebezpečných vodách - ať už jde o celebrity z venku (ANO), nebo zapadlé krajské potentáty (nic proti Havířovu, ale politické centrum to zrovna není), přešlapy se potom stanou velice snadno. Zvlášť, když si člověk na aspiranty na funkce nevede žádné složky. Snad si nového nominanta pořádně proklepli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz