Hlavní obsah
Knihy a literatura

Mistři hororu - deset nejlepších autorů všech dob

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Na světě je mnoho spisovatelů hrůzostrašné literatury, avšak někteří přímo formovali další podobu žánru a určovali směr.

Hororový žánr jako takový je s námi přibližně již dvě stě let. Pojďme nahlédnout pod pokličku přízračných děl plných hrůzy a děsu. Podzim je tu, nastal čas se bát.

Článek

Vybrat deset nejlepších je samozřejmě hloupost, neboť i při sebelepší objektivitě půjde o zkreslený názor. Abych sestavil žebříček zajímavých osobností tohoto žánru, zaměřil jsem se především na jejich přínos a novátorství, jímž přispěli do talónu, který následně pomohl onen literární směr utvářet. Většinu jich nepochybně znáte, možná všechny. Anebo naopak, získáte zajímavé tipy na rozšíření své strašidelné knihovny.

10. Carlton Mellick III.

Desáté místo patří králi bizarro fiction z Oregonu. Díla tohoto žijícího, a stále poměrně mladého autora se vyznačují nevídanou osobitostí. Bizarní fikci de facto pomohl založit a z celosvětového hlediska je jejím nejvýraznějším představitelem. Knihy jako Lidožrouti z Lízátkova, Zbouchnul jsem Satanovu dceru nebo Plyšákokalypsa jsou absolutně svébytné počiny, a pokud máte pevný žaludek a chuť na něco nového, budete nadšeni. Pro české čtenáře Mellickovu kolekci postupně překládá nakladatelství Carcosa.

9. Peter Straub

Když Peter Straub umřel, osobně mě to zasáhlo. Ačkoli v českých vodách si nevysloužil tolik uznání jako jeho kamarád Stephen King, přesto vnášel do svých příběhů tolik tajemna, kolik jen stránky zvládly vstřebat. Byl to mistr imaginace, třebaže román Stínozem se nesetkal s nejlepšími ohlasy. Ve skutečnosti však šlo o nepochopené dílo, které dalo na odiv svou genialitu až s postupným odkrytím karet. Připomeňme, že Straub je rovněž autorem hororu Koko a spoluautorem knihy Talisman, kterou napsali společně se Stephenem Kingem.

8. Mary Shelley

Ovšemže, této dámě patří zasloužené místo v našem žebříčku. Darovala nám Frankensteina, který učaroval jak jejímu choti, tak čtenářům, kteří se s oživlou mrtvolou od barona Viktora setkali. Na tehdejší dobu šlo o ohromné dílo s hlubokou myšlenkou a smutnou alegorií lidské povahy, která by se dala přirovnat k Ošklivému káčátku.

7. Helmut Rellergerd

Tohoto inženýra chemie známe spíše pod pseudonymem Jason Dark. Důležité však je, že moderní trh obohatil kultovní řadou John Sinclair, jež se nesmazatelně zapsala do paměti coby sešit z nádraží či hrůza z trafiky. Helmut psal sešitový román týdně, vždy na psacím stroji a vždy s originální zápletkou. Do dnešních dnů nás jeho hrdina navštívil na stránkách několika tisíc románů, což je co do počtu absolutní unikát.

6. R. L. Stine

Husí kůže, Stopy hrůzy, Ulice strachu. Tento malý brýlatý pán se pro strašení narodil. Jeho díla jsou milá, lehce strašidelná a velice srozumitelně napsána. Aby ne, když R. L. Stine je zakladatelem subžánru children horror. Myšlenka hororu pro mladší čtenáře se zpočátku nemohla uchytit, nicméně posléze se jeho knihy staly celosvětovými bestsellery a R. L. Stine se pyšní rekordem v Guinessově knize. Svých knih prodal víc jak čtyři sta miliónů kopií.

5. Bram Stoker

Ach, ano, opět gotický horor, pre-horor, od něhož se odvíjely další, modernější variace žánru. Bram Stoker je pochopitelně neoddiskutovatelná legenda, a to nejen proto, že přivedl na svět Drákulu, ale proto, jaký odkaz tím vytvořil. Upírský horor se dá považovat za celý samostatný směr. Ovšemže, ale začalo to zde, v Transylvánii.

4.  Stephen King

Pán z Derry a z Castle Rocku… a taky z Ludlow. Asi není třeba ho představovat. To on je nejproduktivnější autor hororů současnosti, on pouští lodičku do kanálu a prohlašuje, že ,,někdy je lepší být mrtvý". Jo, jo. Nesmrtelný chlap. Jeho díla jsou vleklá jak štrůdl, avšak milovníci jasně převyšují nad hatery, a o to každému autorovi jde.

3. H. P. Lovecraft

Chudý aristokrat z Providence. Jeho strava často sestávala z plechovky fazolí a hrnku černé kávy na den. Není divu, že geniálního spisovatele vyprovodila na onen svět rakovina. Krom strohého faktu, že byl otcem weird fiction, se sluší říct především, že povídky, jež psal, v sobě uchovávaly skutečnou hrůzu. Strach ze světa, který je daleko a současně tak blízko. Strach ze tvorů, jejichž fragmenty vidíme v muzeu, a přitom stále obývají oceány. Strach ze ztráty vlastního rozumu a vzpomínek, které vám nikdo neuvěří a vy budete uznáni za blázna. Tak sugestivní byl. Mýtus Cthulhu je zcela nesmrtelný.

2. Edgar Allan Poe

Opilec z Bostonu a nejhanebnější muž na světě. Aspoň tak jej líčili tehdejší kritici. A měli pravdu. Současně ale šlo o nejvýraznější osobnost amerického romantismu (více o jeho životě zde). Jeho povídky Zánik domu Usherů, Pád do Maelstromu, Černý kocour nebo Jáma a kyvadlo jsou naprosto nepřekonatelné a i po téměř dvě stě letech fascinují svou hloubkou a procítěností. Samosebou, nesmíme zapomenout na básnickou skladbu Havran, jež je perlou gotické literatury a v dechberoucím podání nám ji přednesly hvězdy jako Christopher Lee nebo James Earl Jones.

První místo necháme volné. Nelze říct, kdo je bezkonkurenčně nejlepší. Každý z těchto autorů přispěl úctyhodným podílem a zásluhou každého hororový žánr žije dál a vzkvétá.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz